TUSAŞ’ın Ankara Kahramankazan’daki yerleşkesinde düzenlenen “İstikbalin Yüzyılı”nda TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, Defence Turk’ün sorularını yanıtladı. Bu bağlamda Akşit, TS1400 motorlarının T129 ATAK Helikopterleri’nde kullanılmak için uygun olduğunu belirtti.
Akşit şu ifadelere yer verdi:
“Aslında şu anda bizim motorumuz (TS1400) çift kullanımlı olarak lisanslı. Yani hem askeri hem de sivil uygulamalarda kullanılabiliyor. ATAK helikopteri askeri bir uygulama. Motor isterlerinde bir tık daha öte şeyler oluyor. Onlarla ilgili sorunların büyük bir kısmını çözdük. Yani TS1400, ATAK’ı da rahatça uçurabilecek durumda. Direkt olarak yabancı motorun yerine sığabiliyor ve daha fazla güç üretebiliyor. Tabi sözleşmede sıkıntı olabilir bunlar TUSAŞ’ın bileceği şeyler. “

T629 Taarruz Helikopterine Yerli Motor Güç Verecek!
TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu, Defence Turk ile yaptığı röportajda TS1400’ün askeri kullanım olarak hem mevcut T129 ATAK taarruz helikopterlerine entegrasyonun hem de özgün tasarım T629 taarruz helikopterinin geliştirilmesi seçeneklerinin değerlendirildiğini cevabını verdi. Demiroğlu şu ifadelere yer verdi:
“Bu bir ihtimal, bu daha önce üzerinde çalıştığımız hala da düşündüğümüz bir ihtimal. Bir ihtimal de biz tamamen GÖKBEY’in dinamik sistemleri dediğimiz rotor, transmisyon ve motorlarını alıp kendi ATAK helikopterimizin gövdesine -zaten birçoğunu biz yapıyoruz- entegre edip tamamen kendimize özgün bir ATAK helikopteri tasarlama üzerine çalışmalarımız devam ediyor.
Hangisi daha makul, mantıklı daha uzun soluklu olacağı konusunda çalışmalarımız bitmek üzere. Bunu da üst yönetimimizle tartışıp yakında belki tamamen kendi ATAK 1.5’mızla, tamamen yerli diyebileceğimiz bir (taarruz) helikopterimizle de karşınıza çıkabiliriz. Zaten T629’u yapıyorsak biz bilin ki TS1400 ile beraber yapıyoruz. TS1400’ü yapmazsak T629’un çok fazla albenisi olmaz.”
Yerli motorlu GÖKBEY helikopteri için ilk teslimatlar 2026’da başlıyor
Defence Turk ile yaptığı röportajda Mehmet Demiroğlu yerli motorlu GÖKBEY’in teslimat tarihi içinse 2026 yılını işaret etti:
“Daha önce yapılmamış olduğu için birçok şey biraz yavaş gidiyor, motorda da durum böyle. Ben ümit ediyorum ki 2025’in sonunda biz bu motorları ya bitirmiş ya bitirmek üzere oluruz. 2026’nın içerisinde bizim tahminimiz sertifikasyonu almış, yerli motorlarımızla GÖKBEY’lerimizin teslimatına başlamak. Bunu TEI’deki arkadaşlar belki kısaltabilir, göreceğiz onu.”

İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı