Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenen bir etkinlikte, üzerinde çalıştıkları İHA ve SİHA sistemlerine dair açıklamalarda bulundu.
Milli Teknoloji Hamlesi vurgusu yapan Selçuk Bayraktar, geliştirdikleri ilk İHA sisteminden AKINCI TİHA’ya kadar olan serüveni dinleyicilerle paylaştı. Güvenlik güçleri tarafından 200 bin saati aşkındır kullanılan Bayraktar TB2 S/İHA sisteminin Fırat Kalkanı Harekatında kullanıldığını özellikle Zeytin Dalı Harekatında 5300 saat zorlu meteorolojik şartlarda görev yaptığını ifade etti. Barış Pınarı Harekâtında da başarıyla görev yaptığını belirten Selçuk Bayraktar, S/İHA sistemlerinin son olarak Bahar Kalkanı Harekâtı’nda kullanıldığını ve yapılan bütün görevlerin yüzde 80’inden fazlasını başarıyla tamamladığını ifade etti.
Selçuk Bayraktar, bugüne kadar ürettikleri S/İHA’lara ilişkin sayısal veriler de paylaştı. Bu bağlamda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğünün envanterinde halihazırda 228 adet mini İHA 100.000 uçuş saatini tamamladı. Ayrıca TSK ve EGM envanterinde yer alan, Katar ve Ukrayna ordularında kullanılan 122 adet Bayraktar TB2 S/İHA 200.000 saati aşkın uçuş icra etmiş durumda. Baykar Savunma tarafından güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan 350+ İHA platformu 300.000 saati aşkın uçuş gerçekleştirerek Türk havacılık tarihinde önemli bir ilke imza atmış oldu.
16 Aralık 2019’da KKTC’ye ilk defa milli bir insansız hava aracı olarak Bayraktar TB2 S/İHA sisteminin indiğini ifade eden Selçuk Bayraktar, Fatih ve Yavuz sondaj gemilerine refakat görevleri icra ettiğini de hatırlattı.
110+ SİHA envanterde
Türkiye’nin milli SİHA sistemlerini üreten Baykar tarafından geliştirilen, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde kendi sınıfında dünyanın en iyisi olan milli SİHA Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine girdi. 2015’te silahlandırılan insansız hava aracı, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılıyor. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı envanterindeki Bayraktar TB2 İHA sistemi ile birlikte şu anda envanterde bulunan 110 Bayraktar TB2 S/İHA, 200 bin uçuş saati ile güvenlik güçleri tarafından 2014’ten beri yurt içi ve yurt dışında terörle mücadelede etkin olarak görev yapıyor.
MİUS’ta Hedef 2023
2019 yılı sonunda ilk uçuşunu yapan Akıncı TİHA’nın çok daha stratejik görevler yapabileceğini vurgulayarak 2020 yılı içerisinde envanterde olacağını belirtti. Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) çalışmaları hakkında da bilgi veren Selçuk Bayraktar, firmasının 2023 yılına kadar MİUS üzerinde çalışacağını ifade ederek platformun bazı özelliklerini anlattı. Buna göre MİUS turbofan itki sisteminden gücünü alacak olan platform 40.000 feet operasyonel irtifada, havada yaklaşık beş saat kalabilecek. SATCOM veri ağı ile menzil kısıtı olmadan görev yapabilecek olan MİUS 0,8 Mach seyir hızına sahip olacak. MİUS 1 ton mühimmat taşıma kapasitesi ile yakın hava desteği, stratejik taarruz görevleri, hava savunma sistemlerinin bastırılması/imhası görevleri ve füze taarruzu görevlerini yerine getirebilecek.
İlgili Olarak:
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.