Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Teşkilatı Başkanı Dmitry Shugayev, yabancı müşterilerin Rus Orion-E keşif / taarruz İHA’sına ilgi gösterdiğini belirtti.
Rus TASS haber ajansına göre bazı ülkeler Rus Orion-E insansız hava aracına (İHA) ilgi gösteriyor. Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Teşkilatı (FSMTC) Başkanı Dmitry Shugayev, Makine Üreticileri Birliği’nin 1 Haziran 2021 tarihinde düzenlediği kongrenin oturum arasında yaptığı açıklamada, bazı ülkelerin Rus Orion-E keşif / taarruz İHA’sına ilgi gösterdiğini söyledi.
Teşkilat Başkanı Dmitry Shugayev, daha önce Army-2020 fuarında yaptığı açıklamada Orion insansız hava aracının (İHA) ihracatı için görüşmelere başlandığını belirtmişti.
Rus askeri işbirliği şefi ise konu hakkında ilgilenen ülkelerin sayısını açıklamayı reddederek Orion-E İHA için potansiyel müşteriler var tabirini kullandı. Rus Rosoboronexport’un verilerine göre Orion-E İHA (ihracat versiyonu), istihbarat, keşif ve gözetleme sistemi olarak ihracata sunuluyor. Orion İHA’nın saldırı sürümü ise Rus birlikleri tarafından kullanılmakta.

Federal Hizmet Sözcüsü Valeria Reshetnikova, 7 Nisan 2021 tarihinde TASS’a verdiği demeçte, Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Teşkilatı’nın, Ermenistan’a Rus yapımı insansız hava araçları (İHA) teslim etme olasılığının bulunduğunu belirtti. Valeria Reshetnikova, “Bugün itibariyle müşterilerimize bir dizi insansız hava aracı sunuyoruz. Özellikle uzun süreli uçuş kabiliyetine sahip Orion-E İHA‘nın potansiyeline inanıyoruz. Ermenistan tarafından gelen talepler doğrultusunda değerlendirmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.
Orion İHA
Orion’un kökleri Rusya’nın Gürcistan ile girdiği savaştan sonra 2008 yılında bir Rus MALE sınıfı İHA için başlatılan çalışmalara dayanmaktadır. 2011’de Kronshtadt, “Inokhodets” programı için bir Ar-Ge kontratı imzaladı ve Orion 2016 yılında ilk uçuşunu yaptı. Kronshtadt’ın programı üstlenmesinden önce ise acil ihtiyaç kapsamında İsrail yapımı Searcher II İHA’ları Rusya’da lisans altı Forpost olarak üretildi.

2018’de Suriye’de muharebe koşullarında denendi, bu süre zarfında mikro güdümlü bombalar kullanıldı. Orion, ANKA ve MQ-1 Predator ile aynı sınıfa mensup bir MALE sınıfı İHA sistemidir. Orion tipi MALE sınıfı silahlı insansız hava aracı keşif ve saldırı yapabiliyor. Taşıdığı faydalı yük kapasitesine bağlı olarak Orion-E İHA; 3 boyutlu haritalama, lazer işaretleme, SAR / GMTI görüntüleme ve sinyal istihbaratı gibi çok farklı görevler gerçekleştirebiliyor. Orion’un genel özellikleri ise şu şekilde:
- 1 ton maksimum kalkış ağırlığı,
- 200 kg faydalı yük taşıma kapasitesi,
- 7.5 km operasyonel uçuş irtifası,
- 24 saat havada kalış süresi,
- 200 km/saat seyir hızı.
İlgili Olarak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever