Fransa’nın silah sistemlerindeki satış rakamlarının düşmesine rağmen, Birleşik Arap Emirlikleri hâlâ en iyi müşteri olarak listenin başını çekmeye devam ediyor.
Salı günü Fransalı kaynaklarca yapılan açıklamaya göre, Fransa’nın silah satışları geçen yıl 2018’e göre yaklaşık %8,6 oranında düşerek 8,3 milyar avroya (9,3 milyar dolar) geriledi.
Fransa, Yemen’de yaşanan karışıklar sebebiyle on binlerce sivilin yaşam talebinde bulunmasına rağmen İran destekli Husi isyancılara karşı yürütülen ve uzun bir süredir devam eden operasyonlarda yer alan Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelere silah satışı yapması konusunda insan hakları grupları tarafından düzenli olarak eleştiriliyor.
Salı günü Fransız parlamentosuna sunulan bir rapor, bahsi geçen ülkelerin Avrupa’dan verdiği siparişlerin bir önceki yılın sadece çeyreğinden itibaren 3,47 milyar avroya yükseldiğini gösterdi.

Fransa’nın Orta Doğu’daki müşterileri geçtiğimiz yıl silah satışlarının yüzde 30’unu kapsadı. Birleşik Arap Emirlikleri 1,5 milyar milyon avro ile Suudi Arabistan ise 208,9 milyon avroluk silah sistemi alımı ile toplam Fransa’dan 2,15 milyar avro değerinde silah sistemi satın aldı.
Raporda, “Amerika’nın bölgeye olan satışları ve başta Çin olmak üzere yeni büyük ihracatçıların ortaya çıktığını doğrulayan şiddetli rekabet bağlamında elde edilen rakamlar, Fransa’nın küresel ihracatçıların ilk beşteki yerini pekiştirdi.” dedi.
Anlaşmalar açısından ise 2019 yılında, bir önceki yılki 6,9 milyar avroya kıyasla 9,9 milyar avro değerinde silah sözleşmesi yapıldığı kaydedildi.
Yapılan satışların üçte ikisi başta Katar, Suudi Arabistan ve Mısır olmak üzere Orta Doğu ülkelerine yapıldı.
Silah Transferleri Gözlemevi STK’sı yaptığı açıklamada, “Savaş halindeki ülkeleri ile ve/veya sivil nüfusları baskı altında olan Orta Doğu, 2019 yılında silah satışlarının yüzde 60’ını temsil etti.” dedi.
Ancak bütün görsel kanıtların olmasına rağmen Fransa, Suudi Arabistan’ın sivillere yönelik bir saldırısına dair bir kanıt bulunmadığı konusunda ısrar ediyor.
Kanada, ABD, İngiltere, Fransa ve Birçok Ülke Bölgeye Satış Yapıyor
Kanada hükümetinin Nisan ayında yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile 14 milyar dolarlık hafif zırhlı araç sözleşmesinin şartlarını yeniden müzakere edildiği ve ihracatın yeniden başlatılmasının önünün açıldığı ifade edilmişti.

Suudi Arabistan’a Yemen’de Kabarık Fatura
2018’in sonunda Cemal Kaşıkçı’nın Suudi ajanlar tarafından İstanbul’da katledilmesi sebebiyle birçok ülke tarafından Suudi Arabistan’a silah satışının durdurulması yönünde kararlar alınmıştı. Daha sonraki süreçte ise Yemen’de yine Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun öğrencileri taşıyan aracı hedef alması sonrasında İspanya, Kanada, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde silah satışlarını tamamen durdurma kararı almıştı.
Ancak bu satışların tamamen durdurulması günümüze bakıldığında pek bir anlam ifade etmemekte.
Defence Turk tarafından da takip edildiği üzere –Suudi Arabistan’ın büyük bir silah ithalatçısı olmasının silah endüstrisine yönelik oluşturduğu baskı itibariyle– İsviçre ve İspanya, yürürlüğe soktuğu ambargolardan bir süre sonra geri adım atmıştı. İspanya, 400 adet lazer güdümlü bombanın teslimatını askıya aldıktan yaklaşık bir hafta sonra bombaları teslim etmekte karar kılmıştı. İsviçre de Almanya’nın yaptığına benzer bir taviz vermiş, birtakım yedek parçaların ve hava savunma sistemlerinin Suudi Arabistan’a teslim edilmesini kararlaştırmıştı.
İlgili İçerikler
BAE Systems, Suudilere Yemen’deki operasyonları sırasında 15 milyar sterlin değerinde silah sattı

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.