Coşkunöz Savunma ve Havacılık ile UAVERA tarafından geliştirilen Çağatay CGT50 İHA Sistemi Eskişehir’de ilk kez sergileniyor
Coşkunöz Holding şirketlerinden Coşkunöz Savunma ve Havacılık’ın insansız hava araçları (İHA) ve İHA’lara ait teknolojileri üreten şirketi UAVERA, güçlü ve geniş bir ürün portföyüyle Eskişehir Endüstri Fuarı’na katılıyor.
Coşkunöz Savunma ve Havacılık ile Türkiye’nin yenilikçi İHA üreticisi UAVERA, Eskişehir Endüstri Fuarı’nda kendi alanlarındaki yeteneklerini sergiliyor. UAVERA’nın Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan Bulut Altı İHA’ları (BİHA) ve hedef platform İHA’ları fuarda ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
12 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek Eskişehir Endüstri Fuarı, savunma ve havacılık sektöründen birçok firmayı ağırlıyor. Coşkunöz Savunma ve Havacılık, havacılık ve uzay alanında sabit ve döner kanatlı platformlar için gövde montajı, yapısal parça üretimi, kabin içi bitmiş ürün üretimi ve montajı konularında yeteneklerini fuarda ziyaretçilere aktarıyor.
Milli İHA’lara yoğun ilgi
Tamamen milli bir İHA üreticisi ve hizmet sağlayıcısı olan UAVERA, her türlü ihtiyaca cevap verebilecek geniş ürün yelpazesi ile fuarda yerini aldı. UAVERA’nın Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan bulut altı küçük sınıf sabit kanat İHA’ları ve yüksek irtifa ve hızlara ulaşabilen hedef platform İHA’ları fuarda ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
AR-GE, tasarım ve prototipleri UAVERA tarafından geliştirilen, seri üretimleri Eskişehir’deki üretim tesislerinde Coşkunöz Savunma ve Havacılık kalitesiyle yapılan Çağatay CGT50 İHA Sistemi Eskişehir’de ilk kez sergileniyor. Bulut altı İHA sınıfında yer alan Çağatay İHA, 6 saate kadar havada kalabiliyor ve şu an için 150 kilometreye kadar iletişim menziline sahip. Stantta ayrıca bir diğer UAVERA markası olan Cengaver İHA sistemleri ile UAVERA mühendislerince geliştirilen Uçuş Kontrol Sistemleri ve Simülasyon sistemleri de sergilenecek.
Çağatay CGT50 İHA Sistemi
Çağatay CGT50, VTOL (dikey) iniş kalkış yapabilen İHA sistemidir. Çağatay CGT50, dikey olarak gerçekleştirdiği iniş ve kalkışta elektrik motor kullanmaktadır. Böylece pist veya katapult/lançere ihtiyaç duymamaktadır. Çağatay CGT50, 4.65 metre kanat açıklığına sahip olup milli imkanlarla tasarlanıp imal edilmiştir. İHA’nın gövdesi kompozit malzemeden kalıplı imalat ile üretilmektedir.
5 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olan Çağatay CGT50, 100cc’lik bir motor kullanılmaktadır. Ortalama yakıt tüketimi 1 litre/saattir. Bu sayede 6 saat görev yapabilmektedir. 5×5 m’lik bir alana iniş gerçekleştirebilen Çağatay CGT50, iniş-kalkış alanlarının kısıtlı veya tehlikeli olduğu görevler için idealdir. İHA’nın su üzerine ve hareketli noktalara iniş çalışmaları devam etmektedir.
Teknik Özellikler
- Tam otonom
- Dikey kalkış-iniş
- 6 saat havada kalma süresi
- 5 kg faydalı yük
- 18.000 feet azami irtifa
- 58 knot azami seyir hızı
- Uydu kontrolü (SatCom)
İlgili Olarak
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever