Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı
Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi
.
.
İnternetin sivil kullanıma açılarak yaygınlaşması, iletişim imkân ve kabiliyetinde görülen gelişim, küreselleşmenin bir sonucu olarak günlük ve sosyal hayatta yaşanan çeşitlilik ve teknolojik yenilikler ile birlikte internet üzerinden yayılan zararlı yazılımlardaki artış “siber uzay” ve “siber güvenlik” şeklinde tanımlanan yeni kavramların tartışılmasına neden olmuştur. Ticari, kültürel, askeri, siyasal, finans gibi önemli sektörleri de içine alacak şekilde ağ teknolojilerinin kullanımı ise muazzam bir hızla küresel ölçekte yaygınlaşmıştır. Bu sürecin varacağı nihai noktanın; istisnasız olarak her şeyin sayısallaştığı, uluslararası protokollerin ve standartların hayatın tüm evrelerine nüfuz ettiği bir “e-devlet” olacağını ifade etmek, mevcut gelişmelerin seyri dikkate alındığında abartılı bir değerlendirme olmayacaktır.
.
.
.
Siber uzayı uluslararası güvenlik disiplini açısından yeni ve önemli bir çalışma alanı haline getiren olgu ise çalışmamızda bahse konu devletlerin ve uluslararası örgütlerin siber uzayı askeri kapasitelerini geliştirmek adına yeni fırsat alanı olarak görmelerinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde, çalışmamıza konu aktörlerin yanı sıra birçok devletin siber uzayda etkili olabilmek amacıyla, siber savunma ve saldırı kapasitelerini geliştirmek suretiyle silahlı kuvvetlerini ve istihbarat servislerini reforme ettikleri, yeni stratejiler ve planlamalar geliştirdikleri, geniş yetkilere sahip kurumsal yapılar oluşturdukları görülmektedir.
.
.
.
Ağ teknolojileri temelli gelişmelerle birlikte devletlerin savaş, saldırı ve savunma teknikleri de değişmeye başlamıştır. İnternetin 1990’lı yıllar ve sonrasında hızla ticarileşmesi ve yaygınlaşması hem devletler hem de bireyler için yeni bir tehdit kaynağının oluşmasına da neden olmuştur. Bu kapsamda bireysel veya devlet destekli hackerlar, internetin gizemli dünyasını aralamış ve internet aracılıyla ne tür güvenlik risklerinin yaratılabileceğini devletlere ve sıradan insanlara göstermişlerdir.
.
.
Beşinci Boyut Siber Uzay ve Yeni Konvansiyonel Siber Güvenlik çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 4’üncü sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever