Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu Salı günü Washington merkezli Atlantic Council tarafından düzenlenen bir online seminerde Türkiye’nin füze savunma sistemlerini ve benzer sistemlerini NATO müttefiklerinden almaya hazır olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu “Türkiye’nin S-400 sistemini satın alma kararı, ABD’nin 10 yıldır acil ihtiyaçlarımızı karşılama konusunda isteksizliğinin bir sonucudur. Bu da ABD Başkanı Donald Trump tarafından kabul edilmektedir.” dedi.
“İyi bir teklifiniz varsa ABD yapımı Patriot sistemlerini satın almaya hazırız. S-400 sorunun çözümü konusundaki tutumumuz değişmedi. ABD’ye NATO’nun dahil olduğu bir teknik çalışma grubu kurmasını öneriyoruz, NATO aslında bu teknik çalışma grubuna liderlik edebilir ve bu teklif hala masada. “
Çavuşoğlu, Türkiye’nin NATO savunma sisteminin bütünlüğünü hiçbir zaman riske atmayacağını söyledi. ”Bu, Türkiye’nin kurucu ortak olduğu F-35 programını da içeriyor.”
“Söylemeye çalıştığım şey şu: S-400 hava savunma sistemlerini sadece son 10 yıldır müttefikimizden bu tür bir sistem satın alamadığımız için almak zorunda kaldık ve gelecekte daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Eğer müttefiklerimiz sağlayabilirse müttefiklerimizden satın almayı tercih ederiz. Yoksa, alternatifler aramak zorundayım.”
Birleşik Devletler’e Eleştiri
Çavuşoğlu ABD’yi Patriot sistemlerinin Türkiye’ye teslimi için çeşitli ön koşullar koyması nedeniyle eleştirdi. “Türkiye’nin NATO’nun yanı sıra müttefiklerin de üye devletlerin de desteğine ihtiyacı vardı. Halkımızı korumak için gelişmiş füze ve hava savunma sistemlerine ihtiyacımız var.”
“Türkiye’nin karşı karşıya olduğu balistik tehdit gerçektir.”
Bakana göre, Türkiye’nin daha önce ABD’den Patriot sistemlerini satın alma girişimleri başarısız oldu. ”Türkiye’nin Rusya ile S-400 anlaşmasının tepkileri oldu, bunu anlıyoruz ama maalesef Kongre olumsuz bir rol oynadı.”
S-400, F-35 ve Türkiye
Rusya, Eylül 2017’de Türkiye ile S-400 sistemlerinin Ankara’ya teslimatı için 2,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Anlaşmaya göre Ankara, S-400 hava savunma füze sistemlerini alacak. Anlaşmada, üretim teknolojisinin Türk tarafına kısmen aktarılması da öngörülüyor.
Türkiye, bu tür hava savunma füze sistemlerini Rusya’dan satın alan ilk NATO üye devletidir. S-400 sistemlerinin Türkiye’ye teslimatları 12 Temmuz 2019’da başladı. ABD ve NATO, Türkiye’nin Rusya’nın S-400 füze sistemlerini satın almasını engellemeye çalışıyor. Ankara, S-400 anlaşmasını ilerletirse Washington pek çok kez Türkiye’ye yaptırım uygulayabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
17 Temmuz 2019’da Beyaz Saray basın sekreteri yazılı bir açıklamada, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini edinme kararının Ankara’nın beşinci nesil F-35 uçağının programına katılımını imkansız kıldığını söyledi.
S-400, 2007 yılında Rusya’da hizmete giren en gelişmiş uzun menzilli hava savunma füze sistemidir. Orta menzilli silahlar da dahil olmak üzere uçak, seyir füzelerini ve balistik füzeleri yok etmek için tasarlanmıştır. S-400, 400 km mesafe ve 30 km yüksekliğe kadar hedeflere önleme yapabilmektedir.
Dış Haberler Editörü