TSK Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi açılışında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan savunma sanayii ile ilgili birçok hususa dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında en çok dikkat çeken kısım hava savunma sistemi HİSAR ile ilgili bölüm oldu.
Suriye ve Libya’yı belirterek füze savunma sistemlerine daha fazla önem vermemiz gerektiğini belirten Erdoğan, HİSAR-A’nın hedefi yüzde yüz başarı ile vurduğunu ve mümkün olduğu takdirde sistemin hemen Suriye sınırına yerleştirileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması şu şekilde:
“Suriye ve Libya’da karşılaştığımız durum füze savunma sistemlerine daha çok önem vermemiz gerektiğini göstermiştir. Bu çerçevede ASELSAN ve ROKETSAN tarafından tamamen millî ve yerli olarak geliştirilen Hisar-A alçak irtifa hava savunma sistemini önemli görüyorum. Bu sistem yapılan testlerde hedefi yüzde 100 başarıyla imha etti. Bu sistemi mümkünse hemen Suriye sınırına yerleştirerek önemli bir eksiğimizi gidermiş olacağız. Sistemin geliştirilmesi ve menzilin artırılması çalışmalarını da hızlandırıyoruz.”
HİSAR-A hava savunma sisteminin 2020 içerisinde seri üretimine başlanması ve 2020’nin sonunda HİSAR-A’nın ilk ürününün envantere girmesi planlanıyor. HİSAR-O’nun ise 2021 yılı içerisinde ilk teslimatının yapılması planlanıyor.
Gökdoğan – Bozdoğan (GÖKTUĞ Füzeleri) ve Siper
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra yerli hava hava füzelerine değindi:
“İlk yerli ve millî havadan-havaya füzemizin üretilmesi amacıyla yürüttüğümüz proje kapsamında geliştirilen BOZDOĞAN görüş içi ve GÖKDOĞAN görüş ötesi füzelerinin güdümlü atış testleri de başarıyla gerçekleşti. BOZDOĞAN füzemizi inşallah en kısa sürede envantere alacağız. Bu başarı sayesinde, uzun menzilli hava savunma füze sistemimiz SİPER’in çalışmalarında da önemli ilerleme kaydettik.”
Tübitak SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş geçtiğimiz hafta Defence Turk ile gerçekleştirilen söyleşide Gökdoğan ve Bozdoğan ile ilgili şunları söylemişti:
“Projenin normal şartlarda planlanan tamamlanma süresi 2020 yılı sonu. Yer testleri tamamlandı. Sırada uçaktan yapılacak testler var… Önümüzdeki aylarda 401. Test Filo Komutanlığı ile beraber hedef uçaklara atış gerçekleştirilecek.”
Proje sayısı 700’e yaklaştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savunma sanayii ile ilgili diğer açıklamaları şu şekilde:
”2002 yılında sadece 62 savunma projesi yürütülürken bugün bu sayı 700’e yaklaştı. Savunma Sanayii bütçesi 5.5 milyar dolardan 11 kat artarak 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaştı. İhalesi devam eden projeler göz önüne alındığında 75 milyar doların üzerinde büyüklük çıkıyor. Sektörün cirosu 2002 yılında 1 milyar dolar iken bugün 9 milyar dolar düzeyine yükseldi. Ar-Ge harcaması şu anda 1.5 milyar dolar seviyesinde. Bugün dünyanın en büyük savunma şirketleri listesinde 5 firmayla temsil ediliyoruz. Yerlilik ve millîlik özellikle savunma sanayiinde olmazsa olmaz bir şarttır. Yerlilik ve millîlik oranı yüzde 20’lerden 70’lere çıkmış durumdadır.
Savunma sanayiimiz sadece bugünün ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, geleceğin harp teknolojilerini de şimdiden tasarlıyor ve hazırlıklarını yapıyor. Bu alanda sayılı ülkenin üzerinde çalıştığı elektromanyetik silahlar ve lazer silah sistemleri üzerinde çalışmalarımız sürüyor. İlk millî lazer silahımız ARMOL’u envanterimize aldık. KARASOJ projesi, düşman hatlarındaki elektronik haberleşme ve radar sistemlerini köreltme anlamında önemli kabiliyetler kazandırdı. HAVASOJ projesiyle de bu alanda dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu bir kabiliyete ulaşacağız.”
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş ile Söyleşi | II. Bölüm
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.