Ahmet Alemdar
Türkiye’nin önde gelen tersanelerinden DEARSAN geliştirdiği yerli ve milli Silahlı İnsansız Deniz Aracı’nı (SİDA) düzenlenen törenle dünya kamuoyuna tanıttı. SALVO olarak adlandırılan SİDA’nın lansmanından gerçekleştirilen atışlı testleri başarıyla tamamlandı. Dearsan SALVO Silahlı İnsansız Deniz Aracı, 25 Mayıs 2022’de gerçekleştirilen törende atış testlerinde hareketli hedefi bulundurduğu silah sistemleriyle vurarak kabiliyetlerini gözler önüne serdi. ASELSAN STAMP 2-L 12.7 mm uzaktan komutalı silah kulesinden atış yapıldıktan sonra ROKETSAN tarafından geliştirilen YALMAN silah kulesinden CİRİT 70 mm lazer güdümlü füze ile atış yapıldı ve hareketli hedefler başarıyla vuruldu.
Dearsan Tersanesi’nin ev sahipliğinde ve ASELSAN, ROKETSAN ve YALTES iş birliğiyle gerçekleşen atış törenine, Asya ve Afrika ülkelerinden büyükelçiler, askeri ataşeler, yerli ve yabancı birçok diplomat, misafir ve basın mensupları da katıldı. Dearsan, Aralık 2021’de Linkedin’de yeni İnsansız Deniz Aracı ailesini duyurmuştu. S/İDA’nın 11 m ve 15 m sınıfında iki farklı gövde konfigürasyonunu içeren ailede işlev açısından silahlı ve İGK (İstihbarat-Gözlem-Keşif) konfigürasyonları yer almıştı. Dearsan aynı zamanda Katar’da düzenlenen DIMDEX 2022 fuarında yeni gemi ve bot tasarımlarının yanında SALVO ailesini USV-11 ve USV-15 isimleriyle sergilemişti. ARES Tersanesi ve SEFINE Tersanesi’nden sonra Dearsan, SİDA alanında Türkiye’deki 3. firma olarak yerini almış oldu.
SALVO’nun çeşitli konfigürasyonlarının İGK, Su Üstü Harbi, Asimetrik Harp, Mayın Karşı Tedbirleri, Elektronik Harp, Denizaltı Savunma Harbi ve Liman/Altyapı koruma görevlerinde kullanılması planlanıyor. Silahlı konfigürasyonlarda ROKETSAN YALMAN silah kulesi ve ASELSAN STAMP 2 uzaktan komutalı silah kulesinin hafifletilen sürümü STAMP 2-L 12.7 mm silah kulesi yer alıyor. Dearsan’ın SALVO SİDA sisteminin silah faydalı yükleri arasından dikkat çeken ve mevcut SİDA sistemlerinden ayrılan yönü ise hava savunma füzelerini kullanabilmesidir. Silah kulesinde kullanılabilen füzeler arasında; L-UMTAS satıhtan satıha füze, CİRİT 70 mm lazer güdümlü füze ve önemlisi ise SUNGUR satıhtan havaya füze sistemleri bulunuyor. SALVO’nun modüler yapısı ve bir aile olarak planlanması ise gelecekte Denizaltı Savunma Harbi gibi maksatlar için ROKETSAN DSH Roketi Atıcısı gibi farklı silah ve füze sistemlerinin entegrasyonu mümkün kılıyor.
DEARSAN’dan Türkiye’nin Yeni Silahlı İnsansız Deniz Aracı: SALVO çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 10′uncu sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
ROKETSAN bilindiği üzere ikincil bir kabiliyet olarak SUNGUR hava savunma füzelerinin IIR güdümlü füzelerle de uyumlu YALMAN silah kulesi üzerinden kullanımı üzerinde çalışmaktadır. SUNGUR’un YALMAN’a entegrasyonu helikopter ve İHA tehditlerinin bertaraf edilmesi için gemiye uzantılı bir hava savunma yapısı sağlayabilir veya liman savunma görevlerinde limanı söz konusu tehditlere karşı daha ileri mesafelerden koruyabilir.
SALVO, gözlem ve hedefleme için masta entegreli bir Elektro Optik de bulunduruyor. Uzunluğu ayarlanabilen mast, kayalıklar ve gövdenin görüş açısını kısıtlamasının önüne geçmesinin yanında kullanılmadığı zaman kısalarak taşımada da kolaylık sağlamaktadır. SALVO, ana gemi veya görev grubu için üzerinde bulundurabileceği Elektro Optik, Radar ve potansiyel olarak ELINT/SIGINT ekipmanı ile sensör uzantısı olarak da görev yapabilir.
Pervane yerine yüksek hızlar için daha ideal olan su jetli kullanan SALVO kullanılan dizel makineye göre 45 ila 60 knot (83 km/sa ila 111 km/sa) azami sürate ulaşabiliyor. Burada farklı dizel makine seçeneklerinin olmasının sebebi menzil ve intikal hızı konusunda kullanıcıya alternatif sunma düşüncesi olarak ele alınabilir. Örneğin bir gemi ile görev yapacak SALVO ile daha kısıtlı bir kapsama alanına sahip kritik tesisleri koruma görevinde yer alan SALVO için intikal hızı ve menzil isterileri farklılık gösterebilecektir.
Kara araçları, komuta kontrol merkezlerinden kontrol edilebilen SALVO, havuzlu çıkarma gemileri, fırkateyn, mayın avlama gemileri, karakol gemileri ve korvet gibi yüzer platformlardan kontrol edilebilmeye ek olarak suya indirilebilecek. Farklı görev yükleriyle donatılan SALVO, kullanılacağı geminin kabiliyetlerini arttırmanın yanında geminin kabiliyetlerinde bazı boşlukları kısmi olsa da doldurma potansiyeline sahip olacaktır.
Yazının devamı için lütfen giriş yapın veya kaydolun