Günümüzde silahlar, optikler, elektronikler üzerinden süregelen harp sahası piyadelerin en önemli bileşenlerinden kıyafetleri için de gelişmektedir. Bu doğrultuda ülkelerin askerlerinin kıyafetlerini modern bir şekilde sağlaması elzemdir. Bu yazıda Ekipmanlarda Kademe Sistemi serisinin üçüncü bölümünü işleyeceğiz.
Hücum yelekleri, göğüsman takımlarından (Chest Rig) oluşan 2. kademe ekipmanlarının ana görevi, personelinin muharip yükünü kolay ulaşım imkanı ile taşımaktır. 2. kademe ekipmanlar farklı görevler ve ortamlar için değişik balistik korumalara sahip olabilir ancak tüm muharip görev yükü sadece 2. kademe ile taşınamaz. Bu yükün kolay ulaşılması ve acil durumlarda da kullanılması gereken kısmı 1. kademe yani kemer sistemleri ile, kolay ulaşıma ihtiyaç duyulmayan, sonradan ikmal edilebilecek olan kısım ise 3. kademe yani çantalar ile taşınmaktadır.
2. kademe ekipmanlarda yine olmazsa olmaz istenilen özellike Molle/PALS cep takma sistemine sahip olmasıdır. Göğüsman takımları 2010’lu yılların ikinci yarısına kadar sabit ceplerle üretiliyor olsa da yine bu ürünler de günümüzde molle sistem platformlara dönüşmüştür.
2. kademe ekipmanlar:
- Balistik Yelekler
- Plaka Taşıyıcı Yelekler
- Göğüsman Takımları olarak ayırmak mümkündür.
Yeleklerdeki 2 tip zırh kullanılmaktadır. Yumuşak zırh ve plakalar. Yumuşak zırh, UHMWPE veya Kevlar’dan üretilmiştir. Balistik koruma seviyesi NIJ 1- NIJ3A arasında koruma sağlamaktadır. En yüksek seviyede .44 magnum tabanca mühimmatı ve şarapnel korumasına sahiptir.
Plakalar ise NIJ3a ve NIJ4 arasında koruma sağlamaktadır. En yüksek koruma seviyesinde 30-06 M2 Zırh Delici mühimmatı durdurmaktadır. Zırhlanma önceki yazılarımızda belirttiğimiz üzere göreve, kullanıcı personele, ortam ve arazi şartlarına göre değişmektedir.
Muharebe Yükünü Yüksek Etkinlik ile Kullanmak
Tüfek ve tabanca şarjörleri, telsiz ve bas konuş adaptör, hidrasyon, el bombası, sis bombaları, flaş bombaları, silah temizlik/bakım kiti ve alet takımı, silah için termal ve gece görüş, başlığa monte gece görüş, 3d kamuflaj ağ, kimyasal ışık çubukları, 2. turnike, El Dürbünü, Atıştırmalık yiyecek… 2. kademe ile taşınabilecek malzemelerdir.
Malzemeler molle/pals sistem cepler içerisine konularak yelekler yada göğüsman takımlarında personelin kendi tercihine göre istenilen yerde taşınabilir. Buna tek istisna sıhhiye kitidir. Sıhhiye kitinin personel üzerindeki yerini sadece Muharip Sıhhiye personeli belirler.
3. Kademe Ekipmanlar: Depolama
Personelin muharebe bölgesine intikali ve muharebe bölgesinde geçirdiği süre boyunca, sürekli ikmale ihtiyaç duymaktadır. Fakat muharebe ve arazi şartları buna el vermemektedir.
Personelin günlük ikmalin imkansız olduğu operasyon bölgelerinde uzun süreli, keşif, gözetleme, keskin nişancılık görevlerinde muharebe yükü ve hayatı idame malzemelerini muharebe bölgesinde geçireceği süre boyunca taşıması gerekmektedir. Şehir savaşı veya devletler arası konvansiyonel savaşlarda ise personel çatışma süresini uzatmak adına daha fazla mühimmat taşımaktadır.
Tüm bu ürünleri taşımanın yolu ise 3. kademe ekipman olan çantalardır. Acil durumlar, yaralanma, hızlı hareket edilmesi gereken çatışmalar, ani tahliye durumlarında ilk bırakılan ekipman çantalardır. Çanta bırakıldığında personelin muharebe bölgesinde kalma gerekliliği son bulmuş demektir. Çatışma sırasında hızlı hareket edilmek için bırakılan çantalar, daha sonra geri alınmaktadır.
Çantalar operasyon bölgesinde kalış süresine göre ayrılmaktadır.
- Günlük Operasyon Çantaları, 4-25 litre arasıdır.
- 3 Günlük Operasyon Çantaları, 30-45 litre arasıdır.
- Ekspedisyon Çantaları +50 litre kapasiteli çantalardır.
Çantalarda en önemli konu hafifliktir. Çantanın malzemeyi taşırken, kendisinin personele yük olmaması gerekir. Özellikle yüksek kapasiteli çantalarda kullanılan ham maddenin fazlalığı sebebi ile özellikle 1000D cordura kumaştan üretilen çantalarda boş ağırlık 2.5 kg’ı aşmaktadır. Bu sebeple çantalarda 500D ve 330D gibi veya X-PAC gibi hafif fakat dayanıklı kumaşlar kullanılması elzemdir. Çanta iskeletleri ise tegris, curv, paua skin gibi kompozit materyaller kullanılarak gerekli hafifletme işlemleri yapılabilir.
Diğer önemli konu ise, çantanın diğer ekipmanlar ile uyum içerisinde kullanımıdır. Çantanın uyum sağlaması gereken başlıca ekipman plaka taşıyıcı yada balistik yeleklerdir. Çantaların sırta denk gelen omuz askıları, bel kemeri ve sırt destek pedi kısımlarının taşıyıcı yelek ve plaka için gerekli boşluğu sağlaması gerekmektedir. Askeri amaç ve dış mekan aktiviteleri için üretilen yüksek kapasiteli çantaları ayıran en önemli etken budur. Diğer bir uyum konusu ise muharebe kemerleri ve çantanın bel kemeri arasındadır. Bel kemerli çantalar, muharebe kemeri kullanımını engellemektedir. Bu durumda 2 çözüm yolu vardır. Bel kemeri olmayan çantalar kullanmak ve çanta ile taşınabilecek yükten bir miktar feragat etmek gerekecektir. Çanta kemeri sökülebilir muharebe kemeri şeklinde olan çantalar kullanmak ve çantanın acil durumda bırakılış süresinden feragat etmek gerekecektir.
Çanta ile taşınabilecek malzemeler:
- İklim şartlarına uygun yedek kıyafet ve soğuk iklim ekipmanları.
- Uyku tulumu
- Çadır veya bivak
- Mat
- Su ve Kumanya
- Alüminyum kap
- Yedek mühimmat, GTT, Roket Atar gibi silahlar veya keskin nişancı tüfekleri
- Sıhhiye personeli için manga veya takım düzeyi taktik muharebe yaralı bakımı gereçleri,
- Büyük boyutlu taktik elektronik ürünler.(PRC117 telsiz, İHK için Lazer İşaretleyici vb.)
İlgili Olarak
Taktik ekipman, hedef sistemleri ve Askeri medikal ürünler üzerine firma sahibi. Askeri ekipman ve hafif silahlar konusunda 10 senelik tecrübeye sahip, hobi atıcısı. Bireysel Askeri Ekipmanlar konusunda araştırır, uygular, deneyimler ve yazar.
İletişim: piyadesistemleri@defenceturk.net