“Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki zırhlı araçlar da modernizasyon kapsamında yüzde yüz elektrikli hale gelecek.”
Elektrikli ZMA ile kez, 2 Ekim 2020 günü, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Millî Savunma Bakanı Yardımcısı Muhsin Dere ile 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünde inceleme ve denetlemelerde bulunduğu esnada görüntülenmişti.
Tank test pistinde Makina ve Kimya Endüstrisi (MKEK) Kurumu tarafından geliştirilen Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracı’na ilişkin MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere’den brifing alan Bakan Akar ve Komutanlar, seyir kulesine geçerek Elektrikli M113 E-ZMA’nın imkan ve kabiliyetlerinin gösterildiği testleri takip etmişti.
Elektrikli M113 E-ZMA
Elektrikli M113 E-ZMA ise MKEK tarafından TSK envanterindeki M113 sınıfı ZPT, ZMA ve GZPT’lerin teknolojik olarak geliştirilmesi kapsamında hazırlanan bir proje sonucu geliştirildi.
Proje ile söz konusu paletli araçların hibrit tahrik sistemi ile donatılarak insanlı ve insansız olarak kullanılabilecek, yeni nesil yazılım ve sistemlerle donatılmış, uzaktan kumandalı, çok az yakıt tüketen, bakım ve idame masrafı düşük, özellikle motor ve transmisyon konusunda yurt dışı bağımlılığının ortadan kaldırılması hedeflendi.
Projenin tamamlanmasıyla Türkiye, herhangi bir sınırlamaya takılmadan yeni nesil araçlara güç grubu tasarımı ve üretimi yeteneğine sahip ülkeler arasında yer alacak.
Gazeteci Ahmet Melik Türkeş tarafından aktarıldığı üzere Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile özel sektör iş birliğiyle geliştirilen E-ZMA, hibrit tahrik sistemi ile donatıldı. Modernizasyon projesi ile söz konusu paletli araçların insanlı ve insansız olarak kullanılabilmeleri, yeni nesil yazılım ve sistemlerle donatılmaları, çok az yakıt tüketmeleri, bakım ve idame masraflarının düşmesi, özellikle motor ve transmisyon konusunda yurt dışı bağımlılığının ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Modernize edilecek araçlara yine MKEK tarafından geliştirilen 25 milimetrelik silah kule sistemi entegre edilecek.
Küresel pazarda 50’den fazla ülkede 40 bin adetten fazla M113 zırhlı muharebe aracı(ZMA)’nın kullanımda olduğu düşünüldüğünde, söz konusu modernizasyon paketi ile ihracat faaliyetlerinin yürütülmesi de olasıdır.
TSK envanterindeki mevcut M113 ZMA’ların modernizasyonuyla bakım, entegre lojistik ve yakıt maliyetlerinde yüzde 70’in üzerinde tasarruf sağlanacağı öngörülüyor. Modernize edilecek araçlara yerli güç ve tahrik sistemi entegrasyonunun yapılmasıyla aracın menzili 280’den 700 kilometrenin üzerine çıkacak ve lojistik ihtiyaçları azalacak.
TSK'da E-ZMA dönemi başlıyor!
-TSK'da 10 bine yakın, dünyada 40 bine yakın M113 sınıfı zırhlı araç bulunuyor. Yıllık 2.1 milyar $ ihale yapılıyor.
-Seri üretim aşamasına geçildi.
-TSK, güç grubu ambargosunun etkisini bu proje ile kırmayı hedefliyor.https://t.co/nzx6Muskbo
— Ahmet Melik Türkeş (@amelikturkes) November 27, 2020
İlgili Olarak
Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracı ile İnsansız Mayın Temizleme Aracı ilk kez görüntülendi
Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.
Milli Savunma Üniversitesi- Yüksek Lisans