Fas, tedarik etmeyi planladığı Bayraktar TB2 SİHA’larda kullanılan Wescam MX-15’ler için L3 Harris firması ile anlaşma imzaladı.
Nisan 2021’de, Fransızca ve Arapça yayın yapan Fas merkezli haber kuruluşu Le Desk tarafından, Fas Silahlı Kuvvetlerinin 13 adet Bayraktar TB2 S/İHA satın almak istediği belirtilmişti. Haberde Fas Silahlı Kuvvetlerinin, Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçlarından (SİHA) oluşan bir filo kurulacağı ifade edilmişti.
Defence-Arabic tarafından yapılan bir haberde Fas Silahlı Kuvvetlerinin, Kanada merkezli L3 Harris firması ile Bayraktar TB2 S/İHA’larda kullanılan elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) kamera sistemi tedariki konusunda anlaştığı belirtildi. 7 Mayıs 2021 günü yayımlanan habere göre Fas, Kanada tarafından Türkiye’ye uygulanan ambargoya rağmen, tedarik etmeyi planladığı Bayraktar TB2 SİHA’lar için L3 Harris ile sözleşme imzaladı. Aktarılan bilgiye göre, anlaşma kapsamında tedarik edilmesi planlanan Wescam MX-15 EO/IR kamera sistemlerinin, Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA’nın Fas sürümünde kullanılması düşünülüyor.
Türkiye’nin ana İHA üreticilerinden Baykar ve TUSAŞ, silahlı ve silahsız insansız hava araçları için Kanadalı yapımcı Wescam’in elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) kamera sistemlerini kullanıyor. Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2 İHA‘larda kullanılırken TUSAŞ’ta ise ANKA İHA‘larda kullanılmaktadır.
Kanada Türkiye’nin ihracat izinlerini iptal etti
Kanada Hükümeti, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki askeri çatışmada Kanada teknolojisini kullandığı iddialarına yönelik soruşturma sonuçlarına göre Türkiye’ye askeri mal ve teknoloji ihracat izinlerini iptal etti. Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, “Türkiye’ye ihraç edilen Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ’da kullanıldığına dair güvenilir kanıtlar bulan bu incelemenin ardından, bugün, 2020 sonbaharında askıya alınan izinlerin iptalini duyuruyorum” ifadesinde bulundu.

Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ’da kullanılmasının Kanada dış politikası ve Türkiye’nin verdiği kullanım garantileriyle tutarlı olmadığını söyleyen Garneu, 12 Nisan 2021 günü sabah erken saatlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ihracat izinleri konusunda daha fazla iş birliği sağlamak için bir diyalog mekanizması başlatmak üzere görüştüğünü belirtti.
Ambargo sonrasında yerli çözümler devreye alındı
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı), Aselsan tarafından geliştirilen elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATS ile ilk test atışını başarıyla gerçekleştirdi.
Türkiye’nin milli SİHA’sı Bayraktar TB2, entegrasyon çalışmaları devam eden Aselsan CATS elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi ile dün önemli bir teste imza attı. Baykar Uçuş ve Eğitim Merkezi’nden kanatlarında Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L (Mini Akıllı Mühimmat) mühimmatlarıyla havalanan Bayraktar TB2, milli kamera sistemi CATS tarafından yapılan lazer hedefleme ile başarılı bir atış gerçekleştirdi.
Gelişmeyi değerlendiren Defence Turk Yazarı Kadir Doğan gayet iyi bir başlangıç yapıldığını ve sistemdeki IR kameranın zor bir teknoloji olduğunu belirtti. Doğan’ın konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde:
“Bence gayet iyi bir başlangıç. Maliyet olarak şuanda avantaj sağlamayabilir zira henüz kitle üretimine geçilmedi. Zamanla fiyatı da oldukca etkin bir hale gelecektir. Ancak maliyetten çok daha önemlisi böyle bir ürünü yerli olarak geliştirip, bir platforma entegre etmek. Bu ciddi bir kazanım. Bu kazanım ülkemizin elini oldukça güçlendirecektir. Özellikleri açısından bakarsak, Wescam MX-15’den gelen görüntülere alışkın olan arkadaşlar biraz yadıryagabilir ancak bana kalırsa çok iyi bir başlangıç. EO ve IR kamerada zamanla iyileştirmeler yapılacaktır. Özellikle IR kamera işi biraz zor bir teknoloji. Çok zor materyaller hammadde olarak kullanılıyor. Burada böyle bir ürün geliştirmek, optik anlamdaki kazanımlarımızı artıracaktır. Zamanla IR kameranın çözünürlüğü (şuanda 640×512), NETD ve Illumination gibi karakteristikleri çok daha iyileşecektir. Ayrıca günışığı kamerasında da geliştirmeler görebiliriz. Bir diğer dikkat çekici husus, otomatik-takip gibi fonksiyonların da başarı ile test edilmiş olması. Bana kalırsa tüm bunları alt alta koyarsak, çok güzel bir gelişme olarak değerlendiriyorum.”
Bayraktar TB2 S/İHA
Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip olan Bayraktar TB2 SİHA sistemi, TSK envanterine giren ilk milli taktik insansız hava aracı sistemi olarak 2014 yılından bu yana aktif olarak kullanılıyor. Kanatlarında Roketsan tarafından üretilen 4 adet MAM-L ve MAM-C füzelerini taşıyabilen Bayraktar TB2, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapma kabiliyetine sahip bulunuyor. Bu özelliklerle Türkiye, dünyada kendi SİHA’sı ve mühimmatlarını üreten 6 ülkeden biri olarak öne çıkıyor.
Millî SİHA, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı gör-ve-vur özelliğine sahip hepsi bir arada çözüm sunan bir sistem olarak dikkat çekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri için silahlandırılan sistem, keşif, sürekli havadan gözetleme, hedef tespiti ve imha imkânı sağlıyor.
İlgili Olarak
Fas’ın 13 adet Bayraktar TB2 S/İHA sipariş ettiği iddia edildi
İHA’lara daha gelişmiş elektro optik kamera geliyor: ASELFLIR-F500C
