“Hafif Uçak Gemisi fikrinin tekrar güçlenmesinde ana neden F-35B savaş uçağının sağladığı yüksek kapasite artışıdır.”
Kozan Selçuk Erkan
Gemi İnşaatı ve Makine Mühendisi
“ABD eski Savunma Bakanı Marc Esper 6 Ekim 2020’de donanma personeli ile yaptığı toplantıda donanmanın geleceği ile ilgili vizyonunu açıklarken en dikkat çekici husus, büyük uçak gemisi sayısının azalmasına müteakip daha çok sayıda alternatif küçük, “hafif” sınıf uçak gemilerinin yapılabileceğini özellikle USS America (LHA-6) gemisine (Amfibi Taarruz Gemisi) atıfta bulunarak dile getirişi idi. (9 Kasım 2020’de Başkan Trump tarafından sürpriz bir şekilde görevden alındı.)
.

.
Hafif uçak gemisi denildiğinde “uçak gemisi” olarak isimlendirilen büyük gemilerin neredeyse yarısı büyüklüğünde ve üçte biri kadar uçak taşıyan daha yavaş ama üretimi daha ucuz ve kolay, ana amacı çok adet üretilmek ve operasyonlara destek olarak düşünülen gemiler tanımlamış olur. Acil ihtiyaç bu gemilerin var olma nedenlerinin en başında gelir. İkinci Dünya Savaşı’nın patlaması ve Alman denizaltılarının İngiliz gemilerinin “canına okuması” üzerine denizaltı gemi ve keşif uçaklarına karşı acil ihtiyaç oluşmuş ve en hızlı çözüm olarak bitirilmesi yıllar sürecek büyük ve masraflı uçak gemileri yerine kızaklarda inşa edilen hızlı ve büyük ticari gemileri dönüştürme fikri doğmuştur.
.

.
Bu Hafif Uçak Gemisi fikrinin tekrar güçlenmesinde ana neden F-35B uçağının sağladığı yüksek kapasite artışıdır. Daha önceki AV-8B Harrier II uçaklarına göre çok büyük bir güç çarpanı yarattığı için tekrar güçlü bir şekilde dile getirilmeye başlandı. Çünkü bu konfigürasyonda 20 F-35B + 2-3 helikopter ile teçhiz edilmiş bir gemi Rus Çin ve Hint donanmalarının kullandığı uçak gemilerinden daha etkin bir güç olacaktır. F-35’lerin sensör füzyonu sayesinde diğer sensörlerden veri alırken kendi sensörlerini de çok daha verimli kullanmaları MiG-29K ve Su-33 ile J-15 uçaklarına göre çok daha güçlü olmalarını sağlamaktadır. Öyle ki Rusların, Çinlilerin ve Hintlerin kullandığı Kamov Ka-31 erken uyarı helikopterinin menzil kapasitesi teknolojisi ile alınacak veriler bir F-35B uçağından alınacak veri kadar uzun menzilli, hassas ve elektronik harbe dirençli değildir.”
Geçmişin Yeni Girişimleri; Hafif Uçak Gemileri çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 3’üncü sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile araştırmacılara savunma ve güvenlik alanında bilgi ve haber takibi hizmeti sağlamaya adanmış bir platformdur.