1989 yılında ABD Hava Kuvvetleri (USAF) yeni bir gece görüş gözlüğü olan AN/AVS-6’yı envanterine kattı. Bu yıllarda özel operasyon kuvvetleri ise PVS-7 gece görüş gözlüğü kullanmaktaydı.
Delta Force, şimdiki adı ile CAG/ACE bilindiği üzere bu gibi yeni cihazları kullanarak özel operasyonlar için denemekte. Bu amaçla PVS-7’den daha net görüntü sağlayan AN/AVS-6’yı envanterine alarak kullanmaya başlayan Delta Force, sonrasında ise havacılık için üretilen gece görüş gözlüklerini envanterlerine kattı.
AN/AVS-6’dan sonra geliştirilmiş versiyonu olan AN/AVS-9’yı kullanmaya devam eden Delta Force (2000’ler), 2005-2006 yıllarında ise USAF tarafından özellikle kara taaruz pilotları için envantere alınan 4 adet görüntü dönüştürme tüpüne sahip ve 100 derecelik görüş açısı sunan AN/AVS-10’u denemeye başladı.
40 derece yerine 100 derecelik bir görüş açısı gece operasyon kabiliyetinde büyük bir sıçrama sağlamıştır. Fakat havacılık gece görüş gözlükleri açık hava şartlarına çok uygun değildir. Bu da yeni bir sistem ihtiyacını doğurmuştur, özel operasyonun her türlü hava koşulundaki ihtiyacını karşılayacak bir tetraküler gece görüş gözlüğünü ortaya çıkartmıştır.
Tetraküler Gece Görüş Gözlüğü GPNVG-18
3 ayrı Türk Özel Kuvvet birimi tarafından aktif olarak kullanılan GPNVG-18, AN/AVS10 ve AN/AVS-9 ile aynı tipte 18mm’lik MX-10160 görüntü dönüştürme tüpü kullanır. Tüplerden çevrilen görüntü bir dizi mercekten geçer ve en son 2 adet birbiri içerisinde kaynamış mercek ile tek ve panoramik 48 derecelik görüntü oluşturacak şekilde sağ ve sol göze yansıyarak toplamda 97 derecelik panoramik görüntü elde edilir.
GPNVG-18’de kullanılan polimer şase ve kompakt dizayn ile yine aynı görüntü dönüştürme tüplerini kullanan, en hafif ve en kompakt oküler gece görüş gözlüğü olan PVS-31 ortaya çıkmıştır. PVS-31, GPNVG 18 ile aynı ön mercek sistemini kullanmaktadır. Mercekler polimer gövde üzerine yerleştirilmiştir.
Su Altı Taaruz (SAT) Komandolarımız ve Özel Kuvvetlerimiz tarafından kullanılan BNVD 1531 ise yine GPNVG-18 ön mercek sistemi ile PVS-15 gece görüş sistemi gövdesi birleştirilerek oluşturulmuştur. Sistem ana şasesi PVS-31 sistemine aittir.
AN-PSQ36 ve ENVG-B füzyon gece görüş sistemleri ise yine benzer yapıda fakat daha farklı tasarımlara sahip polimer şase ve polimer mercek gövdesine sahiptir.
Can Yazıcı
Hun Taktik
Yazarın önceki yazısı:
Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.