Güney Kore, yerel olarak geliştirilen KTSSM taktik füze sisteminin seri üretimine başlayacak
Güney Kore Savunma Projesi Tanıtım Komitesi, yerel olarak geliştirilen Kore Taktik Satıhtan-Satha Füze (KTSSM-Korean Tactical Surface to Surface Missile) sisteminin seri üretiminin 2020’de başlayacağını açıkladı.
25 Kasım tarihinde ülkenin Savunma Alım Programı İdaresi (DAPA) tarafından yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Suh Wook başkanlığındaki komitenin, 2025 yılına kadar tamamlanması beklenen 289 milyon dolar bütçeli bir proje kapsamında, tahmini menzili yaklaşık 120 km olan en az 200 adet KTSSM füzesi edinme planlarını onayladığını söyledi.
Silah tedarik ajansı yaptığı açıklamada, “Bu proje, düşmanların saldırısını mümkün olan en kısa sürede etkisiz hale getirmek için yer altı tünellerinde gizlenmiş uzun menzilli topçu bölüklerini imha etmek içindir.” dedi.
Kore Taktik Satıhtan-Satha Füze (KTSSM-Korean Tactical Surface to Surface Missile) sistemi, Güney Kore ordusuna yer altı tünellerinde gizlenmiş uzun menzilli topçu unsurlarını imha etme ve bir düşman saldırısını mümkün olan en kısa sürede etkisiz hale getirme yeteneği sağlamayı amaçlıyor. Yonhap Haber Ajansının aktardığına göre Savunma Edinimi Program Yönetimi (DAPA) yetkilileri, ülkenin Savunma Geliştirme Dairesi (ADD) ve savunma şirketi Hanwha tarafından geliştirilen bu yeni taktik balistik füze sisteminin 2022’den itibaren hizmete girmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.
Ulusal güvenlik muhabiri Ryan Chan’ın açıklamasına göre yeni füzelerin tamamının 2025 yılına kadar üretilmesi planlanıyor.
“Topçu katili” olarak da bilinen KTSSM sistemi, hassas saldırılar gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Statik bir fırlatma platformundan neredeyse aynı anda dört füze fırlatılabilir.
KTSSM sistemi tarafından kullanılan mühimmatlar, ABD Ordusu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) tarafından kullanılan bazı mühimmatlara görünüm ve boyut olarak benzerdir. Her füzede, korunaklı, yeraltı topçu mevzilerine saldırmak için tasarlanmış, yüksek patlamalı veya termobarik patlayıcı ile doldurulmuş küçük çaplı bir delici savaş başlığı taşıdığı belirtilen bir yük bölümü bulunmaktadır.
Kore Taktik Satıhtan-Satha Füze (KTSSM-Korean Tactical Surface to Surface Missile) sistemi
KTSSM sistemi, Kuzey Kore uzun menzilli topçularını hızla etkisiz hale getirme niyetiyle geliştirilmiştir. “Topçu Katili” olarak adlandırılan Taktik Satıhtan-Satha Füze (KTSSM) sistemini, Hanwha Corporation ve Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı (ADD) ortaklaşa tasarlamıştır.
Füze sistemi sabit bir fırlatma rampasından neredeyse aynı anda dört füze fırlatılabilir ve 120 km menzile sahiptir. Fırlatıcı ve füzeler set olarak 1,9 milyon dolarlık bir maliyete sahiptir. İki metre içindeki hedefleri vurmak için GPS ile yönlendirilen, sığınaklara nüfuz edebilen ve birkaç metre yer altındaki veya 1.5 m (4.9 ft) betonla sertleştirilmiş hedeflere nüfuz edebilen şekilli bir termal savaş başlığına sahiptir. Füzenin iki versiyonu vardır: Birinci versiyon olan KTSSM-1, obüs topları gibi hedefleri yok etmek için tasarlanmış iken, ikinci versiyon kendinden tahrikli bir sisteme sahip güdümsüz çoklu roketatarlar (MRL) ve kısa menzilli balistik füze sistemlerini yok etmek ile görevli, kendi içinde termal delici bir savaş başlığı kullanan bir Blok I sürümüne ve de üniter bir yüksek patlayıcılı savaş başlıklı bir Blok II sürümüne ayrılan KTSSM-2 füzesidir.
Güney Kore’den Yonhap News’e göre Güney Kore Ordusu Ulusal Meclise sunduğu raporda “KTSSM-I füzesi düşmanın tünellerini, 170 mm kundağı motorlu obüslerini ve 240 mm çoklu roket fırlatma sistemlerini vuracak” dedi. Hanwha, ADEX 2017’de füzenin bir tünel girişine doğru devam eden karmaşık bir uçuş rotasını gösteren bir grafik yayınlamıştı.
İlgili Olarak
Güney Kore’nin hava savunma sistemi çalışmaları: KM-SAM & L-SAM