ABD, bölgede büyük ve benzeri görülmemiş bir askeri seferberlik sürerken Patriot hava savunma bataryalarını, Hint-Pasifik sahasından Orta Doğu’ya taşıyor.
ABD’nin Güney Kore’de bulunan Patriot hava savunma sistemlerini Orta Doğu’ya geçici olarak konuşlandırma planı üzerinde anlaştığı açıklandı. Bu gelişme, ABD’nin Kore Kuvvetleri’nin (USKF) rolünde olası bir değişiklik olabileceği yönündeki spekülasyonların ortasında gerçekleşti. Keza bu taşıma, USFK’ye ait ekipmanın Orta Doğu’ya taşınmasının bilinen ilk örneği olacak.
Bu bağlamda bahse konu sistemler, Güney Kore’nin kendi hava savunma varlıklarıyla birlikte Kuzey Kore’nin füze ve nükleer tehditlerine karşı çok katmanlı bir hava savunma sistemi olarak görev yapıyor.

Gelişme, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in en az 2 adet Patriot hava savunma bataryasının ve 1 adet THAAD hava savunma sisteminin Asya’dan Orta Doğu’ya taşınmasını yetkilendirdiğini belirten NBC’nin geçtiğimiz süreçte yayımladığı raporunun ardından geldi. Raporda hangi bataryaların taşınacağı ise belirtilmemişti.
ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı, son konuşlanmayla ilgili sorulan soruya, iç politikayı gerekçe göstererek daha fazla ayrıntı vermeden Kore Yarımadası’na olan kesin bağlılığını yineledi. Konuyla ilgili açıklama yapan kuvvet, “USFK, rotasyonel bir dağıtımın parçası olarak geçici olarak Kore Cumhuriyeti’nden personel ve ekipman konuşlandıracak. USFK, Kore yarımadasında her türlü olasılığa yanıt vermeye hazır, yetenekli ve ölümcül bir kuvvet bulundurmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Orta Doğu’ya yığınak
ABD, Orta Doğu’ya şu anda büyük bir askeri yığınak yapıyor. Örneğin geçen ay, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Nimitz sınıfı USS Carl Vinson uçak gemisine Hint-Pasifik’ten Orta Doğu’ya konuşlanma talimatı vermişti. USS Harry S. Truman’ın bölgede konuşlanması da uzatılmıştı.
Ayrıca ABD, İngiliz Diego Garcia kolonisindeki bir hava üssünde çok sayıda yakıt ikmal uçağı, nakliye uçağı ve en az 6 adet B-2 bombardıman uçağı konuşlandırdı. “Gökyüzünün hayaletleri” olarak adlandırılan bu bombardıman uçakları, en gelişmiş hava savunma sistemlerini bile aşabiliyor ve ölümcül, hassas vuruşlar yapabiliyor.
Daha önce seferberliğin Yemen merkezli Husi milislerine yönelik saldırıları artırma hazırlığı olduğu düşünülürken, şimdi destekçisi İran’ı hedef aldığı anlaşılıyor. Keza Trump, 30 Mart’ta İran’a nükleer programı konusunda Washington ile bir anlaşma yapması için iki aylık bir süre vermişti. NBC News’den Kristen Welker’a telefonla verdiği röportajda Trump, şu uyarıda bulunmuştu: “Anlaşma yapmazlarsa, bombalama olacak. Daha önce hiç görmedikleri türden bir bombalama olacak.”
Patriot daha önce bölgede bulunmuştu
Patriot daha önce de bölgede konuşlanmıştı. Eurasian Times tarafından yapılan habere göre Patriot, Orta Doğu’da birkaç kez görev yaptı. Sistemler, 1991 Körfez Savaşı sırasında bölgeye konuşlandırıldı ve burada iyi performans göstermedi. 1991’de Irak’a ait bir Al Hussein Scud füzesini engelleyememesiyle kayda değer bir başarısızlık yaşandı. Saldırı, Suudi Arabistan’da 28 ABD askerinin ölümüyle sonuçlandı.
Ancak Ukrayna’daki çatışma Patriot hava savunma sisteminin değerini bir kez daha ortaya çıkardı ve sisteme olan talebin artmasına yol açtı. Geliştirilmiş PAC-3’ün hesaba katılması gereken bir güç olduğu da belirtilmeli. Bu bağlamda PAC-3, öncelikle 40 kilometre ve altındaki irtifalardaki füzeleri engellemeye odaklanıyor. Hem Patriot hem de THAAD hava savunma sistemleri, bölgede halihazırda bulunmakta.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı