HAVELSAN’ın dikey iniş ve kalkış yeteneği, tam otonom görev kabiliyetine sahip B30 Bulutaltı Otonom İnsansız Hava Aracı (BİHA) Anadolu Kartalı 2021 Tatbikatı’nda sergilendi.
21 Haziran-02 Temmuz 2021 tarihleri arasında, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında (Konya) icra edilen Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi’nde HAVELSAN’ın yeni İHA çözümü sergilendi. Anadolu Kartalı 2021 Tatbikatı’na Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının yanı sıra Katar, Azerbaycan, Pakistan ve NATO’dan askeri birimler katılıyor.
🛡️🇹🇷Defence Turk ekibi Anadolu Kartalı 2021 Tatbikatı'nda
🔸Tüm gelişmeler sizlerle olacak… pic.twitter.com/TZrCqGrkwg— DEFENCE TURK (@Defence_Turk) June 30, 2021
Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii firmalarından HAVELSAN; komuta kontrol, simülasyon teknolojileri ve siber güvenlik çözümleri konularında faaliyetlerini sürdürürken Bulutaltı Otonom İnsansız Hava Aracı (BİHA) çalışmalarına başlamıştı.
Edindiğimiz bilgilere göre HAVELSAN tarafından B30 olarak adlandırılan Bulutaltı Otonom İnsansız Hava Aracı (BİHA) 30 kilogram (MTOW) maksimum kalkış ağırlığına ve 5 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip. HAVELSAN mühendislerinin 1 yıldır üzerinde çalıştığı çözüm henüz prototip aşamasında olmakla birlikte otonom uçuş testleri icra ediliyor. B30 BİHA 15.000 ft.’e kadar uçuş gerçekleştirebilme kabiliyetine sahip. Yakıtlı ve elektrikli (lityum) versiyonu mevcut olan B30 BİHA’nın; elektrik motorlu olan versiyonu 2-2.5 saat, yakıtlı olan versiyonu 6 saat havada kalabiliyor.
HAVELSAN’ın Bulutaltı İnsansız Otonom İHA’sı; dikey iniş ve kalkış yeteneği, tam otonom görev kabiliyeti ve daha birçok üstün özelliğiyle tüm insansız sistemlerle ortak harekât yapabilecek.
🛡🇹🇷Havelsan Bulut Altı İnsansız Hava Aracı (BİHA) Anadolu Kartalı 2021 Tatbikatı'nda
🔗https://t.co/HP0K4xZRb3
🖇@HAVELSANResmi pic.twitter.com/zBLSBiobHe— DEFENCE TURK (@Defence_Turk) June 30, 2021
B30 BİHA’nın özellikleri:
- Dikey iniş kalkış ve pistten bağımsız görev yapabilme yeteneği
- diğer insansız sistemlerle (İHA, İKA) ortak işletilebilirlik
- Tek tip ve karma sürü görevlerini icra edebilme yeteneği
- Gerçek zamanlı işletim sistemi ve millî yazılımlar ile yüksek güvenilirlik
- Tam otonom görev planlama ve uçuş yeteneği
- Gece ve gündüz keşif, gözetleme, istihbarat görev icrası
- Hedef takip, hedef konumlama, haritalama faaliyetleri
- C4ISR (Komuta Kontrol) sistemleri ile ortak işletilebilirlik
- Sivil veya askerî kullanım
Bulutaltı İnsansız Hava Aracı (BİHA) Nedir?
Yaygın olarak 15 bin feetin altındaki irtifada görev yaparlar. Operasyonel olarak bin – 3 bin ve 3 bin – 10 bin feet irtifa aralıklarında görev yapan farklı türleri mevcuttur. Ana amacı ISR olan platformların gelişimi sürmekte olup, hedef edinimi konusunda da kabiliyet kazanmaktadırlar. Özellikle maliyet etkinlik yönleri ile öne çıkan bu platformlar, çok farklı kullanıcı grupları ile ilişkilendirilebilir.
Geneli itibarıyla geleneksel piste iniş kalkış, dikey iniş kalkış (VTOL) ve katapult ile havalanış – paraşüt ile iniş seçenekleri olan BİHA’lar, özellikle kolay taşınabilirlikleri ile öne çıkar. Ayrıca elle atılabilen küçük ve portatif BİHA’lar, genellikle, Özel Birlikler tarafından kullanılır. Genel olarak 80-180 km/sa maksimum hız kapasitesine sahip olan farklı BİHA’lar üretilmiş olup, bu ürünler birbiri ile tasarımsal benzerlikler göstermektedirler. Ayrıca BİHA’larda hem elektrikli hem de içten yanmalı motorlar kullanılır.
Aktif kullanılan BİHA’ların geneli, piste ihtiyaç duymayan katapult ile fırlatılıp paraşüt ile iniş gerçekleştirirler. Gövde üstüne iniş gerçekleştiren modeller de bulunurken, Boeing ScanEagle’da olduğu gibi ip – ağ ile yakalanan özel ürünler de bulunmaktadır. BİHA’lar, istisnalar olmakla birlikte, çoğunluk olarak 2-6 metre arasında kanat açıklığına sahiptir. Özellikle genel kullanımdaki katapulttan atılan versiyonlarında kanat açıklığı 3-5 metre aralığındadır.
Bulut Altı İnsansız Hava Aracı BİHA – Fatih Mehmet KÜÇÜK – Defence Turk Dergi Sayı 1
İlgili Olarak
HAVELSAN Bulutaltı Otonom İnsansız Hava Aracı’nın özelliklerini paylaştı
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.