HAVELSAN, YTDP kapsamında inşa edilen 3. denizaltımız Murat Reis’in Denizaltı Komuta Kontrol Sistemini teslim etti
HAVELSAN tarafından entegre edilip testleri tamamlanan Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi, Murat Reis denizaltımıza kurulmak üzere Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na teslim edildi. HAVELSAN sorumluluğunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı personeli katılımıyla fabrika kabul testleri gerçekleştirildi. Sürecin başarıyla tamamlanmasıyla sistem denizaltının inşa edileceği Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na ulaştırıldı. Yeni Tip Denizaltı Projesi/Reis Sınıfı denizaltı projesinin üçüncü gemisi olan Murat Reis de azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilecek.
Bahse konu teslimatla ilgili olarak SSB İsmail Demir,
“Yeni Tip Denizaltı Projemiz kapsamında inşa edilecek 3. denizaltımız Murat Reis’in komuta kontrol sistemleri, ilk 2 denizaltımızda olduğu gibi HAVELSAN tarafından tamamlandı ve DzKK’ya teslim edildi. Denizaltı tasarımı, donanımların yerli üretilmesi ve komuta kontrol sistemlerinin yazılımlarına hakimiyetin milli firmalarımıza kazandırılmasını amaçladığımız Yeni Tip Denizaltı Projesinde birçok firmamız geliştirdikleri sistemlerle yer alıyor.”
şeklinde açıklamada bulundu.
Nisan 2020’de HAVELSAN tarafından testleri tamamlanan Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi, YTDP projesi kapsamında inşa edilen ikinci Hızır Reis denizaltımıza kurulmak üzere Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na teslim edilmişti.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında birçok sistem ve yazılımda HAVELSAN’ın önemli rolüne dikkat çekerek;
“Komuta Kontrol Sistemi’nin tüm yazılım kaynak kodunun konfigürasyon yönetimi, sistem entegrasyon ve testi de HAVELSAN sorumluluğunda gerçekleştiriliyor. HAVELSAN, bu entegrasyon sürecinde önemli kabiliyetler kazandı. Örneğin STM’nin ana yüklenicisi olduğu Pakistan’ın Agosta sınıfı denizaltılarının modernizasyonu işinde HAVELSAN kendi savaş yönetim sistemi olan Seda ile projede yer alıyor. Bütün bunları yerli ve milli denizaltı hedefimizde çok önemli kabiliyet kazanımları olarak görüyoruz. Her alanda olduğu gibi, savunma sanayisinin en zor teknolojilerinden biri olan denizaltılarda da tam bağımsızlığı hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz koşul ve şartlar ne olursa olsun, bu hedeften hiçbir şekilde şaşmayacağız. Şu anda bütün dünyanın uğraştığı koronavirüs hastalığıyla mücadele ederken bile bütün güvenlik tedbirlerini en üst seviyede uygulayarak bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerinde bulundu.
Reis Sınıfı Denizaltı Projesi (Type-214 TN) ve TCG Piri Reis (S-330)
Uluslararası literatürde Type-214TN (Turkish Navy) olarak geçen denizaltılar ilk olarak Cerbe Sınıfı olarak adlandırılmışlardır. Revizyon sürecinden sonra bugünkü adı olan Reis Sınıfı olarak adlandırılmaya başlanmışlardır. Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanmaktadır.
Reis sınıfı denizaltı tedarik projesi Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatılmıştır. Yürütülen projenin toplam maliyetinin ~2,2 milyar avro olması beklenmektedir.
Sınıfının ilk denizaltısı olan TCG Piri Reis (S-330) denizaltısının havuza indirilmesi 22 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. TCG Piri Reis denizaltısının bundan sonraki aşamada havuzda donatım faaliyetleri devam edecek ve denizaltı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek.
Yeni Tip Denizaltı Projesi
Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip Denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanan proje ile denizaltı inşası, entegrasyonu ve sistemleri konusunda bilgi birikimi ve tecrübe oluşturulması planlanmıştır.
Reis Sınıfı Denizaltı Genel Özellikler:
- Uzunluk: 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)
- Tekne diş çapı: 6,3 m
- Yükseklik: 13,1 m (periskoplar hariç)
- Su altı (dalış durumda) deplasman: 2.013 ton
- Hız (satıhta): 10+ knot
- Hız (dalış durumda): 20+ knot
- Mürettebat: 27
HAVELSAN’dan Yeni Tip Denizaltı Projesindeki 6 denizaltıya Bilgi Dağıtım Sistemi
HAVELSAN tarafından gerçekleştirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) üretimleri, 6 denizaltı için başarıyla gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen başlattığı proje kapsamında, ilk denizaltı için DBDS geliştirmesi 2011 yılı Eylül ayında başlatılmıştı. DBDS sistemlerinin geliştirme, üretim ve testleri için HAVELSAN’da 9 yıl boyunca ortalama 20 kişilik Donanım ve Gömülü Yazılım Geliştirme ekibi emek verdi.
Son fabrika kabul testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından, TCG Piri Reis, TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TCG Seydiali Reis ve TCG Selman Reis denizaltılarının denizaltı bilgi dağıtım sistemleri tamamlanmış oldu.
Reis Sınıfı denizaltı projesi ile ilgili olarak:
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.