Hindustan Times, Hindistan Hava Kuvvetleri’nin (IAF) her biri 16-18 uçağa sahip en az 42 filoya sahip olması gerektiğini ancak elde yalnızca 30 filo olduğunu yazdı. Hindistan için daha kötüsü de, filolardan emekli olacak olanlar var. Hindistan’ın Eylül 2019’da, ilk Rafale’i (Fransız yapımı orta düzey çok amaçlı savaş uçağı ) alması bekleniyor.
Elinde yeteri kadar savaş uçağı bulunmayan Hint Hava Kuvvetleri, hükumeti 21 adet MiG-29’un acil tedariği için sıkıştırıyor.
Hindistan; gerek Pakistan sınırında konuşlu bulunan üç filo MiG-29 UPG, gerek uçak gemisinde kullandığı 45 adet MiG-29K’lar sebebiyle bu uçaklara oldukça aşina. Şubat 2019’da kıdemli Hint Hava Kuvvetleri görevlilerinden oluşan bir ekip, MiG-29 filosunu incelemek için Rusya’ya gitmişti. Hindistan, MiG-29’un ilk uluslararası müşterisiydi. Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF), 1980 yılında 50 adetten fazla MiG-29 siparişi verdi, uçak hala ilk gelişim aşamasındaydı. 1985’te IAF envanterine girmesinden bu yana uçak, yeni aviyonik, alt sistemler, turbofan motorları ve radarların eklenmesiyle bir dizi değişiklik geçirdi.

1999’daki keşmir gerilimlerinde MiG 29’ların Pakistan F-16’lara kilit atmasını içeren (Hint iddiası) ve başarılı bulunan harekat geçmişinden ötürü Rusya’dan hem modernizasyon paketi hem de motor lisansı aldı.
Air Recognition’un aktardığına göre MiG-29’un iyi operasyonel kaydı, Hindistan’ı 2005–2006’da Rusya ile bir anlaşma imzalamaya teşvik ederek tüm MiG-29’larını 888 milyon ABD dolarına yükseltmesini sağladı. Anlaşmaya göre, Hindistan MiG’leri R-77RVV-AE (AA-12 ‘Adder’) havadan havaya füzeleri kullanabilecek şekilde modernize edildi. Füzeler Ekim 1998’de başarıyla test edildi ve IAF’ın MiG-29’larına entegre edildi. IAF ayrıca, MiG Corporation’a, 69 operasyonel MiG-29’unun tamamını yükseltmek için 900 milyon ABD Doları tutarında sözleşme daha verdi. Ayrıca Rusya 2007 yılında Hindistan’ın Hindustan Aeronautics Limited (HAL) şirketine, yükseltme için 120 adet RD-33 series 3 turbofan motoru üretme lisansı verdi. Rusya’da, geri kalan 63 MiG ise Hindistan’daki HAL tesisinde geliştirildi. Hindistan ayrıca, yükseltme için aviyonik ve alt sistemler sağlamak amacıyla Israel Aircraft Industries (IAI) şirketine milyonlarca dolarlık bir sözleşme verdi.
Hindistan kullanımındaki MiG-29 UPG savaş uçakları SMT versiyonu ile aynı seviyedeler ancak UPG aviyonik sistemleri ile farklılık gösteriyor. Hindistan tek bir ülkeye bağlı kalmamak üzere farklı kaynaklardan silahlanıyor. Geçmişten günümüze devam eden Rusya-Hindistan silah ticaretinin devam etmesi bekleniyor.

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.