Hindistan, ülke içerisinde icra edilen Astrashakti 2023 tatbikatında hava savunma sistemi Akash’ı test etti.
Army Recognition tarafında yapılan habere göre yakın zamanda Hindistan, Akash hava savunma sistemini test etti. Test atışı, Hindistan’da düzenlenen Astrashakti 2023 tatbikatında sırasında gerçekleştirildi. Haberde ayrıca Akash sisteminin tatbikat sürecinde aynı anda dört insansız hava aracına angaje olma yeteneğini sergilediği ifade edildi.
Tatbikatta elde edilen başarı, her biri 5 adet füzeyle donanmış 2 adet AAFL (Akash Hava Kuvvetleri Lançeri) kullanılarak elde edildi. Sıkı bir formasyonla yaklaşan hedefler, FLR (Atış Seviyesi Radarı) tarafından tespit edilerek takip edildi ve FCC (Atış Kontrol Merkezi’nden) tarafından atış komutları verildi. Hindistan Hava Kuvvetleri tarafından Andra Pradeş Eyaletinde’ki Suryalanka Hava Kuvvetleri İstasyonu’nda gerçekleştirilen Astrashakti 2023 Tatbikatı, Hindistan’ın yerli hava savunma yeteneklerinin bir vitrini niteliği taşımaktadır.
Tatbikat sırasında ayrıca SAMAR hava savunma sistemi de test edildi. Bu tatbikatla birlikte tanıtımı gerçekleştirilen SAMAR, çeşitli angajman senaryolarında atış denemelerini başarıyla geçmiştir. Sistem, 2 ila 2,5 Mach hız aralığında çalışan füzelerle havadan tehditlere karşı müdahale edebilmektedir. Hindistan Hava Kuvvetleri yetkilileri, SAMAR sisteminin tehdit senaryosuna bağlı olarak tek ve salvo modunda iki füze fırlatma kapasitesine sahip çift taretli bir platformundan oluştuğunu söyledi.
Akash füzesi
Sistem yeni olmamakla birlikte neredeyse on yıldır Hindistan Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetinde olan yerli bir füze sistemidir. Akash, halihazırda hizmette olan Rus 2K12 Kub (NATO kodu: SA-6 Gainful) füze sisteminin yerini alması üzerine geliştirilmiştir. Army Technology tarafından yapılan habere göre Akash füze sisteminin geliştirilmesine 1980’lerde 300 kamu ve özel şirketin çalışmasıyla başlanmıştır.
Uçuş testleri 1990 yılında başlatılmış ve geliştirme uçuşları 1997 yılına kadar devam etmiştir. İlgili radarlar, füzeler ve sistemler dahil olmak üzere Akash’ın geliştirilmesi, yaklaşık 120 milyon dolarlık bir yatırımla yaklaşık 20 yıl sürmüştür. Akash füzesi, esnek konuşlandırma ile statik veya mobil platformlardan fırlatılabilir. Füze ayrıca otonom olarak çalışabilmekte ve farklı hava hedeflerini aynı anda angaje edip etkisiz hale getirebilmektedir. Akash’ın hedefe atılan ilk füze için öldürme olasılığı %88, ikinci füze için ise %99’dur.
Akash’ın katı yakıt teknolojisi nedeniyle ABD dahil birçok ülke tarafından işletilen MIM-104 Patriot’tan daha ekonomik olduğu iddia edilmektedir. İddialara göre Akash, 30 km’lik bir menzilden angaje olabilmekte ve 2.000 km²’lik hava savunma kapsama alanı sağlayabilmektedir. 2009’dan bu yana hizmette olan bu sistem, Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu (DRDO) tarafından tasarlanıp geliştirilmiştir.
Hindistan’ın hava savunmasındaki başarıları, yurt içi yeteneklerini güçlendirmesi yanı sıra uluslararası silah pazarının kapılarını da açıyor. Hindistan yakın zamanda Akash sistemi için bir ihracat sözleşmesi imzaladı ancak tedarik eden ülkenin adı açıklanmamıştı. İlerleyen süreçte bahse konu ülkenin Ermenistan olduğu belirtilmişti.
İlgili Olarak
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.