ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemi olan HİSAR-A+’ın otonom konfigürasyonu artırılmış irtifa ve menzil testinde yüksek hızlı hedef uçağı başarıyla imha etti.
Türkiye’nin hava ve füze savunmasında önemli görevler üstlenen HİSAR-A+ Projesi’nin Sistemleri envantere girmeye devam ediyor. Atış İdare Cihazı ile koordineli çalışan Füze Fırlatma Sistemleri ve füzelerin envantere girmesini müteakip tam otonom olarak görev yapabilme kabiliyetine sahip olan, üzerinde bütün sensör, komuta kontrol, atış kontrol unsurlarını ve füzeleri barındıran Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (Otonom HİSAR-A+) de kullanıma alınmaya hazır hale geldi. Otonom HİSAR-A+ Atışlı Testleri, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcilerinin katılımıyla Aksaray Atış Alanı’nda ASELSAN ve ROKETSAN tarafından başarıyla tamamlandı.
HİSAR A+ Hava Savunma Füze Sistemi, ilk defa envantere girecek tüm unsurlarını tek araç üzerinde barından otonom Hisar A+ konfigürasyonu, irtifa ve menzilde performansı artırılmış olarak yüksek hızlı hedef uçağı başarıyla imha etti. @tcsavunma @TSKGnkur @aselsan @roketsan pic.twitter.com/QOfGTAxccs
— İsmail Demir (@profismaildemir) May 4, 2021
HİSAR-A+’ın Üstün Başarısı: Daha İleriye Daha Yükseğe!
Tamamen yerli ve milli imkânlarla geliştirilen, hava savunma alanında önemli kazanımlar sağlayan HİSAR Projeleri’nde irtifa ve menzildeki performans artışları, Otonom HİSAR-A+ ile orta irtifa ve uzak menzilde taarruz eden yüksek hızlı hedefin doğrudan vuruşla imhasıyla kanıtlandı.
NATO içerisinde HİSAR-A+ sistemine emsal olabilecek başka bir sistem bulunmamaktadır. HİSAR-A+’ın mobil bir sistem olarak sahadaki birlikler ile beraber hareket edebilme kabiliyeti oldukça önemlidir.
Türkiye’nin alçak/orta irtifa hava savunma kabiliyetleri:
HİSAR-A Sisteminin Alternatifleri
Batı kanadında eski tasarım Fransız Crotale NG gibi sistemler bulunmakla birlikte Pantsir sisteminde olduğu gibi Crotale NG sistemi de CLOS güdüm prensibini kullanmaktadır. Dolayısı ile mobil HİSAR-A’nın modern bir batılı muadili bulunmamaktadır. Ancak Norveç başladığı yeni proje ile paletli M113 platformu üzerine IRIS-T entegre edecek. Bu sistem üretildiğinde HİSAR-A’nın doğrudan muadili bu sistem olacak.
HİSAR Sistemi Angajmanı
HİSAR-A/O gibi sistemler dikine atış prensibi ile 360 derece anlık angajman yeteneği ile açısal boşluk dezavantajını ortadan kaldırmakla birlikte füze, fırlatıcıdan ayrıldıktan sonra hassas hedef bulmaya yönelik olarak veri bağı ile ara safha (mid-course) güdüm kullanıyor olsa da terminal aşamada IIR başlık yüksek doğruluk kaydetmektedir. IIR başlık ET’den etkilenmediği için önemli bir avantaj oluşturmaktadır. Dolayısı ile HİSAR-A/O sistemleri yaygın Pantsir gibi sistemlerden daha modern bir mimariye sahiptir.
HİSAR-A+
Otonom HİSAR A+ zırhlı mekanize hareketli birliklerin hava savunma görevini icra edecektir. Sistem her türlü arazi şartında hareket etme, hızlı mevzi değiştirme, kısa reaksiyon süresi, dik atım kabiliyetleri ile 360° koruma yeteneğine sahiptir. Sistem herhangi bir unsura ihtiyaç duymadan hedefleri önleme kabiliyetine sahiptir. Radar, elektro optik sensörler, komuta kontrol, atış kontrol unsurları, haberleşme unsurları ve füzeler tek bir zırhlı paletli araç üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca takım halinde ve üst komuta kontrol unsurları ile çalışma yeteneği de bulunmaktadır. HİSAR-A+ füzesi yüksek manevra kabiliyeti ve çift darbeli motor teknolojisine sahiptir. Füzenin yüksek etkinlikli ve parçacık tesirli harp başlığı TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmiştir. Farklı irtifalardaki tehditlere karşı ülkemizin hava savunma ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde geliştirilen Sistem’in hedefleri arasında, sabit ve döner kanatlı hava platformlarıyla çeşitli tipte füzeler ve insansız hava araçları (İHA) yer alıyor. Günümüz harekât ihtiyacına ve tehditlerine uygun olarak tasarlanan sistem hava savunmada ciddi bir güç çarpanı olacaktır.

Ayrıca testte geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen HİSAR-O+ testinde de yer alan İngiliz Jet Banshee hedef uçağı kullanıldı. Farklı modelleri olan Jet Banshee 720 km/sa hıza ulaşabiliyor ve >45 dakika havada kalabiliyor. 30 bin feet irtifaya çıkabilen uçak 100 km menzile sahip. Tek motorlu ve çift motorlu seçenekleri bulunan hedef uçağın çift motorlu Jet Banshee 80+ versiyonu kullanıldı. Jet Banshee 80+ yüksek seyir süratine sahip hedefleri simüle etmekle birlikte geçmişte Gökdeniz hava savunma sisteminin testlerinde de kullanılmıştı.
İlginizi Çekebilir

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.