Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen HİSAR-O+ hava savunma sisteminin hava hedefini doğrudan vurup imha ederek başarı ile test edildiğini duyurdu.
Demir’in açıklaması şu şekilde:
“HİSAR-A+ tesliminden sonra HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Sistemimiz en son atışında bugüne kadar ülkemizde yapılan en uzak menzil ve en yüksek irtifadaki testini, hava hedefini doğrudan vurup imha ederek başarı ile geçti.”
HİSAR Hava Savunma Sistemleri
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2011 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ile ana yüklenici Aselsan arasında HİSAR Hava Savunma Sistemlerine yönelik sözleşme imzalandı.
HİSAR A/O Alçak/Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi sabit ve hareketli birlikler ile kritik tesislerin savaş uçakları, helikopterler, İHA’lar, seyir füzeleri, havadan karaya füzelere karşı korunması amacıyla geliştirilmiş NATO sistemleri ile uyumlu sistemlerdir.
Her iki sistemin füzeleri de ataletsel navigasyon, RF veri bağı ile ara safha (mid course) güdüm ve IIR (görüntüleyici kızılötesi) arayıcı başlık ile hedefini bulmaktadır.
ASELSAN tarafından üretilen >120 km etkinlik menziline sahip KALKAN II radarının kullanıldığı testte HİSAR-O+ füzeleri test platformuna Füze Taşıma ve Yükleme Sistemi (FTYS) ile yüklendi.
Ayrıca testte İngiliz Jet Banshee hedef uçağı kullanıldı. Farklı modelleri olan Jet Banshee’nin 485-650 km/sa hızlara çıkabildiği ve 30-50 dakika havada kalabildiği ifade ediliyor. Tek motorlu ve çift motorlu seçenekleri bulunan hedef uçağın HİSAR-O+ testinde çift motorlu Jet Banshee 80 versiyonu kullanıldı. Jet Banshee 80 yüksek seyir süratine sahip hedefleri simüle etmekle birlikte geçmişte Gökdeniz hava savunma sisteminin testlerinde de kullanılmıştı.
SSB tarafından paylaşılan videoda HİSAR-O+ füzesinin dikey başlatma, ikinci kademe motorun ateşlenmesi ve hedefi imha aşamaları net biçimde görülüyor.
HİSAR füzesi fırlatıcıdan dikine çıkış (boost phase) ile ivmelenmeye başlar ve istenilen irtifaya ulaşınca ara safhada (mid-course) uçuşa başlar. Bu ara safha uçuş esnasında komuta kontrol sistemi tarafından hedefin durumuna göre veri bağı (datalink) kullanılarak konum güncellemesi yapılır. Füze terminal safhaya (Primary Command Point-Arayıcı Başlık Çalışma Noktası) ulaşınca IIR (veya RF command) arayıcı başlık çalışır ve hedefine kilitlenerek isabet eder veya yakın geçiş olursa harp başlığı infilak eder.
Prof Dr. İsmail Demir, geçtiğimiz günlerde ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemi HİSAR-A+’nın 2021 yılı içerisinde, geliştirilmiş orta irtifa hava savunma füze sistemi HİSAR-O+’nın ise önümüzdeki yılda teslimatlarına başlanacağını belirtmişti.
İlginizi Çekebilir:
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.