İtalya Silahlı Kuvvetleri’nin envanter dışına çıkarılan 500 adet M-113 zırhlı personel taşıyıcısı sökülecek.
İtalyan Ordusu envanterinden çıkarılan 500 adet M113 Zırhlı Personel Taşıyıcının (ZPT), sökülmesi ve hurdaya ayrılması için NATO Destek ve Satın Alma Ajansı (NSPA) ile İtalyan Montalbetti şirketi bir sözleşme imzaladı.
Sözleşme gereğince İtalya Silahlı Kuvvetleri tarafından aşamalı olarak envanterden çıkarılan zırhlı personel taşıyıcıların tamamı Mart 2021’e kadar hurdaya çıkarılacak. M113’lerin hurdaya çıkarılması kapsamında İtalya, küresel hurda metal piyasasında geri dönüştürülmüş alüminyum, çelik ve diğer metallerin satışı ile net bir gelir elde ederek kar etmeyi planlıyor.
Hurdaya çıkarılacak M113 zırhlı personel taşıyıcıların birimi başına 4.000 euro gibi bir maliyetin olacağı ifade ediliyor. NSPA’dan deneyimli ve son derece nitelikli bir ekip tarafından yürütülecek olan bu proje, hem çevresel hem de ekonomik açıdan olumlu sonuçlandırılarak dünyaya bir örnek olmayı amaçlıyor.
Süreç, Soğuk Savaş’ın sonlarında imzalanan Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşmasına (CFE) uygundur. Bu, diğer bütün etkenlerin yanı sıra, sistemlerin tekrar kullanılmasını önlemek için kritik bileşenlerin geri dönüştürülemeyecek şekilde imhasını veya sökülmesini gerektiriyor. Ayrıca, bütün süreç çalışanların ve çevrenin korunmasını sağlamak için kural ve düzenlemelere uygun olmak zorunda.

Türkiye ve İsrail M113’leri Farklı Şekilde Değerlendirdi
İsrail
İsrail elindeki mevcut M113’leri Carmel zırhlı personel taşıyıcıya çevirerek yapay zeka (AI), otonom yetenekler ve yeni muharebe alanı etkinlik seviyelerini elde etmek için durumsal farkındalığı kullanan yeni bir zırhlı araç ortaya çıkardı. İsrail’in bu programının amacı, Merkava tanklarında olduğu gibi aktif personel sayısını düşürmek ve Carmel ile sahadaki tehditleri gerçek zamanlı tespit ederek, sahada aktif görevde bulunan personele kritik kararlar da yardımcı olmak.

Türkiye
İlk defa IDEF’19 fuarında tanıtılan, FNSS tarafından geliştirilen ve yürütülen Gölge Süvari Projesi. Fuarda FNSS, herhangi bir zırhlı aracın uzaktan kumanda edilmesi maksadıyla insansızlaştırılmasına imkân tanıyan sistemi, silahlı kuvvetlerimizin envanterinde bulunan M113 zırhlı personel taşıyıcı ile sergilenmişti.
FNSS’nin geliştirdiği Gölge Süvari Projesi ile,
- Sistemin gelişimiyle birlikte entegrasyona hazır modüler birimler ile esnek çözümler
- İnsanlı ve İnsansız kullanım
- İç ve dış gündüz-gece çoklu görüntü aktarımı
- Keşif-gözetleme, lojistik ve mayın arama işlevleri kabiliyet elde edilecek.
Gölge Süvari Projesi ile birlikte uygulanan araçların yukarıdaki diğer sistemlerde olduğu gibi lojistik hizmetler, riskli arazilerde keşif ve ulaştırma hizmetleri, mayın temizleme ve entegre silah sistemleri ile önemli görevler üstlenmesi beklemekte.
FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, mevcut insansız sistemlere yönelik projeler hakkında “Orta vadede insansız kara araçları alanında çok farklı araçları geliştirmeye ve tanıtmaya hazırlandıklarını, bu konuda önemli çalışmalarının olduğunu.” vurgulamıştı.

İlgili Olarak