Dışarıdan benzer görünse de piyadeler farklı tip silahlar kullanmaktadır. Kalibre, namlu uzunluğu, kurma mekanizması gibi farklılıklar silahların kullanım şeklini değiştirmektedir. Manga seviyesine kadar olan piyade silahları bir önceki yazıda anlatılmıştır. Bu yazıda manga seviyesi sonrası takım-tabur düzeyinde piyade tüfekleri ele alınacak. Manga seviyesi piyade tüfeklerini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Keskin Nişancı Tüfeği
Hedefleri moa-altı isabet (100 metrede 2.903cm’den küçük grupman) ile uzun yada yakın mesafeden hassasiyet ile etkisiz hale getirmek için üretilmişlerdir. 2 kişilik keskin nişancı timlerinde “Atıcı” tarafından kullanılırlar. Hassas isabet için namlular özenle üretilmektedir ve serbest salınımlı olarak gövdeye monte edilmektedir. Silah sürgü mekanizma ile çalışmaktadır. Atıcı silahın mermi doldurma-boşaltma işini el ile yapmaktadır. Silahlar görece ağır mühimmatlar kullanmak için yiv setler daha kısa döndürme oranlarına sahiptir. Örnek vermek gerekirse .308 için piyade tüfeğinde bu oran 1:12’dir (12 inçde 1 tur). Kullanılan mühimmat 147 grain ağırlıktadır. .308 kalibre Keskin nişancı tüfeğinde ise mühimmatlar 168,170,175 grain yiv set oranları ise 1:10’dur. Keskin nişancı tüfekleri genellikle .50 ve .308 kalibre arasında üretilmektedir.
Anti-Materyal Tüfekler
1.ve 2. Dünya Savaşlarında tanklara karşı kullanılmaya başlayan anti-materyal silahlar günümüzde ise hafif zırhlı araçlar,takviyeli mevziler, mevzi arkasındaki düşmanlar, piyadenin silahları ile imha edemeyeceği uzaklıktaki düşman unsurları imha etmekte kullanılmaktadır. Mühimmat olarak genellikle 12,7×99 NATO ve 12,7×108 Rus mühimmatları kullansalar da artık 12.7 kalibre yetersiz kalmakta ve yerini 14.5×114, 20mm gibi ağır mühimmatlara bırakmaktadır. Azerbaycan tarafından üretilen İstiklal bu silahlara en iyi örneklerden birisidir. Ordular genellikle bu silahların yarı otomatik olanlarını tercih etmektedir. İsabetten ödün verilse de üst üste atışlar, hedefin imhasını kolaylaştırmaktadır. 12.7×99 yani .50 kalibre sürgü mekanizmalı anti materyal silahlar yüksek hassasiyetli atışları sebebi ile keskin nişancı silahı olarak tercih edilmektedir.
Yivsiz Av Tüfekleri
Farklı çaplarda bulunan yivsiz av tüfekleri en çok 12ga olarak orduların envanterinde yer almaktadır. İçerisinde 9 adet kurşun top bulunan şevrotin ve 28-32 gram ağırlığa sahip tek kurşun mühimmatlar tercih edilmektedir. Özellikle şevrotin ile av tüfekleri 90 metre mesafe altında kısa süreli olarak, makineli tüfeklere denk ateş gücü sağlamaktadır. Fakat 7-5 fişeklik kapasite ve av tüfeğini sürekli beslenme ihtiyacı, ateş gücünün sürekliliğini bitirmektedir. Bu sebeple yivsiz av tüfekleri sadece yardımcı birer silah olarak bölüklerde yer almaktadır. Yivsiz av tüfekleri geçmişte kısa mesafede düşman piyadeye karşı kullanılıyordu. Günümüzde ise 27 cm namlulu modelleri kapı menteşesi kırma cihazı olarak, 51cm namlulu modelleri ise yine düşman piyade ve düşman uçangöz (drone) araçlarına karşı kullanılmaktadır.
338 Kalibre Makineli Tüfekler
7.62×51 genel maksat makineli tüfekler ve .50 kalibre ağır makineli tüfeklerin arasını doldurmak için yapılmış platformlardır. General Dynamics LWMMG ve Sig Sauer MG 338 ilk örnekleridir. SIG MG338 ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından kısa süre içerisinde envantere alınarak kullanılmaya başlanacaktır. .338 lapua magnum veya .338 Norma Magnum mühimmat kullanan bu silahlar ile yeterli optik nişangah desteği sağlandığında 2000 metre mesafeye bastırma ateşi açılmasına imkan sağlamaktadır. LWMMG 10kg, SIG MG338 ise yaklaşık 9 kg ağırlığa sahiptir. Fakat silahlar hafif olsa da 7.62×51’e göre oldukça büyük olan .338 kalibre fişekleri mayon olarak taşımak oldukça zordur. Bu sebeple fazla miktarda mühimmat taşımak personel için oldukça zor olacaktır. Bu silahlar .50 M2 ağır makineli tüfeğe ihtiyaç olup, taşınamayacağı her yerde kullanılacaktır. Zırh delici mühimmatlar ile takviyeli mevzilere ve düşman araçlarına karşı, standart mühimmat ile düşman piyadeye karşı ağır makineli tüfek etkisinde atış gücü oluşturacaktır.
Taktik ekipman, hedef sistemleri ve Askeri medikal ürünler üzerine firma sahibi. Askeri ekipman ve hafif silahlar konusunda 10 senelik tecrübeye sahip, hobi atıcısı. Bireysel Askeri Ekipmanlar konusunda araştırır, uygular, deneyimler ve yazar.
İletişim: piyadesistemleri@defenceturk.net