Japonya, Mitsubishi Heavy Industries’i yeni nesil savaş uçağını inşa edecek ana yüklenici olarak seçti.
Savunma Bakanlığı 30 Ekim Cuma günü erken saatlerde şirketle bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Bakanlık, internet sitesinde yayınlanan kısa bir açıklamada, “Bir sonraki savaş uçağının (F-X) Mitsubishi ile birlikte geliştirilmesine istikrarlı bir şekilde devam edeceğiz.” dedi. Yerel basında yer alan haberlere göre Savunma Bakanı Nobuo Kishi, ülkenin uçak teknolojisi konusunda iş birliği için bu yılın sonuna kadar denizaşırı bir ortak belirleyeceğini söyledi.
MHI’nin F-X programı için ana yüklenici olarak seçilmesi, Japonya’nın yerli savaş uçağı kapasitesini yeniden elde etmeye kararlı olduğu düşünüldüğünde, pek de şaşırtıcı değil. MHI, Japonya’da bu alanda deneyime sahip tek şirkettir. Firma, Defence News’in en son dünyanın en iyi 100 savunma şirketi sıralamasında 21. sırada yer almıştı.
Reuters daha önce uçak için yapılan sözleşmenin 40 milyar dolara kadar çıktığını bildirdi. Savunma Bakanlığı, Eylül ayı sonlarında ülkenin Maliye Bakanlığına sunduğu son bütçe talebinde de F-X programı için daha fazla fon arıyor. Savunma Bakanlığı ana program için 555,8 milyon dolar talep etti. Radarlar ve görev sistemleri entegrasyonu gibi savaş uçağı alt sistemlerinin AR-GE’si için ise ek 113,6 milyon dolar istedi.
Japonya, çalışmalarını doğrulamak için 2016’dan 2018’e kadar yerli olarak tasarlanmış ve inşa edilmiş bir avcı uçağı teknolojisi ile bir dizi test uçuşu gerçekleştirdi. Ülke, test programından toplanan verileri yerel yeteneklerini daha da iyileştirmek için kullandı.
Bakanlık daha önce, 31 Mart 2021’de sona eren mevcut Japon mali yılının bitiminden önce F-X gövdesi ve motoru için temel tasarım sürecini başlatmak istediğini söylemişti. Bunu, tasarım ve üretim planlarının tamamlanmasının ardından 2028’de başlaması planlanan uçuş testleri ile 2024’te başlaması planlanan ilk prototipin üretimi takip edecek.
Japonya’nın Beşinci Nesil F-3 Savaş Uçağı Projesinde Yeni Ana Yüklenici
Japonya Savunma Bakanı Taro Kono, Yeni Nesil Avcı Uçağı F-X projesinde yeni Japon ana yüklenicinin büyük olasılıkla Mitsubishi Heavy Industries olacağının beklendiğini ifade etmişti.
Kono ayrıca projenin geliştirilmesinde ABD’nin ve Birleşik Krallık’ın da yer alma durumunu değerlendirdiklerini belirtirken, projenin geliştirilmesinde Japonya ile güçlü diplomatik, ekonomik, stratejik ve endüstriyel bağları olan adaylar olduğunun altını çizmişti.
2031’de Seri Üretime Başlayacak
Japonya Savunma Bakanlığı, F-3 savaş uçağı programının zaman çizelgesini açıklamıştı. Buna göre uçağın seri üretimine 2031 yılında başlanacak. Bir sonraki adımlar tasarım ve üretim planlarının tamamlanmasının ardından, 2024 yılında ilk prototipin üretilmesi ve 2028’de ilk uçuşun gerçekleşmesi olacak.
F-2 jet filosu değişiyor
Japonya, yaklaşık 90 adet F-2 jet filosunu 2035’ten itibaren yeni savaş uçağıyla değiştirmeyi planlıyor. F-2, 1990’larda Lockheed ile birlikte geliştirildi. Amerikan şirketinin F-16 çok amaçlı avcı uçağının daha büyük bir versiyonunu andırıyor, ancak daha özgün sistemlerle donatılmış halidir. Japonya ayrıca, 42 kısa kalkış ve dikey iniş varyantını içerecek olan 147 F-35 satın almayı planlıyor. Japonya yine, lisanslı Mitsubishi F-15J / DJ Eagle uçaklarının 98’ini yükseltmek için kısa süre önce Boeing’i seçti.
Japonya ve F-35 Siparişleri
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Japonya’ya 23.11 milyar dolar tahmini maliyet ile F-35 Müşterek Taarruz Uçağı satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı 9 Temmuz tarihinde verdi.
Tahmini maliyeti 23.11 milyar dolar olan alım talebi (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);
- 63 adet F-35A Konvansiyonel (Yatay) İniş Kalkış Yapabilen versiyon
- 42 adet F-35B Kısa Kalkış – Dikine İniş Yapabilen versiyon
- 110 adet Pratt and Whitney F135 motoru (5 adet yedek)
- Elektronik harp sistemleri
- Komuta, Kontrol, Haberleşme, Bilgisayar ve İstihbarat (C4I) sistemleri
- Seyrüsefer ve tanımlama sistemleri
- Otonom lojistik global destek sistemleri
- Otonom lojistik bilgi sistemleri
- Silah konuşlandırma sistemleri
eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.
Onaylanan satış talebinin ardından Japonya, Lockheed Martin ve Pratt and Whitney firmaları ile sözleşme imzalayabilecek.
Japonya; İsrail, Güney Kore, Belçika ve Polonya ile birlikte F-35’i FMS kanalıyla sipariş eden müşterilerden biri. Ayrıca en yüksek sayıda F-35 siparişi veren ülkelerden biri.
Japon hükümeti Aralık 2011’de F-35A’yı ülkenin yeni nesil avcı uçağı olarak seçerek 42 jet için ilk sipariş vermişti.
Japonya’nın 2020/2021 savunma bütçesi, ülkenin Kuzey Kore ve Çin’in tehdidi nedeniyle 50,3 milyar dolarlık yüksek bir seviyeye ulaştı. Ayrıca Japonya Izumo sınıfı “helikopter muhriplerine” F-35B tipi STOVL uçakları konuşlandırarak caydırıcılığını artırmayı planlıyor. Bu kabiliyet ile uçak gemisine sahip olmayan Japonya ciddi bir güç projeksiyonu elde etmiş olacak.
Araştırmayı seviyor, yabancı dil öğrenmeye istekli ve dili etkin kullanmayı amaçlıyor.