Japonya Savunma Bakanı Taro Kono, Yeni Nesil Avcı Uçağı F-X projesinde yeni Japon ana yüklenicinin 31 Temmuz 2020’de açıklanacağını ifade etti. Tokyo’daki medya demecinde Taro Kono, Projedeki ana yüklenicinin büyük olasılıkla Mitsubishi Heavy Industries olacağının beklendiğini ifade etti.
Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan yazıda ise tek ana yüklenicinin olduğu bir sistem belirleneceğini, seçilen şirketin sistemlerin entegrasyonundan ve motordan sorumlu olacağı aktarıldı. Savunma Bakanı Taro Kono, projenin geliştirilmesi için seçim sürecinin başladığını belirtti fakat ayrıntıya girmedi.
Kono ayrıca projenin geliştirilmesinde ABD’nin ve Birleşik Krallık’ın da yer alma durumunu değerlendirdiklerini belirtti. Projenin geliştirilmesinde Japonya ile güçlü diplomatik, ekonomik, stratejik ve endüstriyel bağları olan adaylar olduğunun altını çizdi. F-X projesi, Savunma Bakanlığı içerisinde nisan ayında kurulan bir ofiste yürütülüyor. Teknik araştırmalar, bütçe uygulaması, bilgi güvenliği ve fikri mülkiyetin kontrolü de bu ofisin sorumluluğunda bulunuyor.
F-3 savaş uçağının üretimine ilişkin zaman çizelgesi
Japonya Savunma Bakanlığı, F-3 savaş uçağı programının zaman çizelgesini açıkladı. Buna göre uçağın seri üretimine 2031 yılında başlanacak.
Bir sonraki adımlar tasarım ve üretim planlarının tamamlanmasının ardından, 2024 yılında ilk prototipin üretilmesi ve 2028’de ilk uçuşun gerçekleşmesi olacak. Yeni uçaklar, 2030’larda hizmet dışına alınmasıyla F-2 uçaklarının yerini alacak. Japonya daha önce uçakların ”stealth” ve ABD ile müşterek çalışma özelliği olacak.
Japonya son on yılda uçağın ”stealth” tasarımı, AESA radarı ve motoru üzerinde çalıştı. Bunu takip eden süreçte daha verimli çalışmak adına bir dizi test uçuşu gerçekleştirildi. Uçuştan elde edilen verilerle uçağın kabiliyetlerinin geliştirilmesi üzerine çalışılıyor.
Bu çabalara rağmen, ülke hala F-35 savaş uçağının en büyük müşterisidir ve nihayetinde 147 adet F-35’i işletmeyi planlamaktadır.
Japonya’nın Stealth Savaş Uçağı Projesi
Japonya’nın önde gelen savunma sanayii şirketi Mitsubishi Heavy Industries bedeli 40 milyar Amerikan dolarını aşması beklenen bir anlaşmaya öncülük edecek. Şirket, yeni nesil avcı için bir tasarım sunmadı, ancak 2016’da Japonya için “stealth” uçak tasarımı olan X-2’yi geliştirdi.
F-3 ya da F-X olarak adlandırılacak olan uçak hakkında bilgi sahibi kaynaklardan birinin uçağın tasarımının şimdiye kadar yürütülen testlerde iyi bir performans sergilediğini belirtti. Mitsubishi Heavy Industries firma sözcüsü, şirketin hükûmetin takip edeceği program çerçevesinde çalışılacağını belirtirken, hükümetin geliştirme programına öncülük edeceğini söyledi.
Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri yaklaşık 200 adet Boeing F-15 uçağını işletirken onlarca yıllık F-4 uçaklarının filolarını F-35’lerle değiştiriyor. F-3 ise 20 yıldan uzun bir süre önce Mitsubishi Heavy ve Lockheed Martin tarafından ortaklaşa üretilen F-16 Fighting Falcon’un bir türevi olan F-2’nin yerini alacak.
İlgili Olarak
Japonya’nın 5. nesil savaş uçağı 2031’de seri üretime başlayacak