Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alan KT-1 tipi eğitim uçağı ile gerçekleştirilen eğitim uçuşu esnasında uçak deniz düşerek kırıma uğradı. Kırıma uğrayan uçakta bulunan iki pilotumuz derhal başlatılan arama-kurtarma faaliyeti neticesinde sağ olarak kurtarıldı.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada ise,
“İzmir’deki 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığımızda görev yapan KT-1 tipi uçağımız, eğitim uçuşu sırasında henüz belirlenemeyen bir sebeple Foça açıklarında denize düşerek kaza kırıma uğradı. Derhal başlatılan arama-kurtarma çalışması ile 2 pilotumuz sağ olarak kurtarıldı.
Kazada sağ kurtarılan 2 pilotumuzun durumu iyidir ve hastanede tedavilerine başlanmıştır. Konuyla ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır. Bölgede arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan Balıkçılarımıza ve tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz.”
ifadelerine yer verildi.
İzmir’deki 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığımızda görev yapan KT-1 tipi uçağımız, eğitim uçuşu sırasında henüz belirlenemeyen bir sebeple Foça açıklarında denize düşerek kaza kırıma uğradı. Derhal başlatılan arama-kurtarma çalışması ile 2 pilotumuz sağ olarak kurtarıldı.
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 9, 2021
KT-1 Eğitim Uçağı
Güney Kore’nin mevcut KT- 1 uçağı, ABD yapımı Cessna T-37C eğitim uçağının yerini alması için 1988’de geliştirilmeye başlandı. 2000 yılında hizmete giren KT-1 temel eğitim uçağı, Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (ROKAF) tarafından 21 yıldır işletilmektedir. Nisan 2021 itibarıyla Güney Kore ve yabancı kullanıcılar için toplamda 182 adet KT-1 uçağı üretilmiştir.

Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın (Hv.K.K.) temel eğitim uçağı ihtiyacını karşılamak için Korea Aerospace Industries (KAI) firması ile KT-1 uçağı alım sürecine gidilmişti.
Ağustos 2007’de SSB (o dönem SSM) ile KAI firması arasında Temel Eğitim Uçağı Tedarik anlaşması, Hava Kuvvetleri Komutanlığı temsilcileri, Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi, KAI ve TUSAŞ yetkililerinin katılımlarıyla imzalanmıştı. Program çerçevesinde tedarik edilecek olan toplam 40 adet kesin (+15 opsiyon) KT-1 Temel Eğitim Uçağı’nın beş adedi KAI tesislerinde, geriye kalan 35 adet uçak ile opsiyon kapsamında alınacak olan uçakların üretimi, montajı, uçuş testleri ve teslimatları TUSAŞ tarafından gerçekleştirilecekti. 2012 yılından itibaren ise itibaren KT-1 uçaklarının üretimleri TUSAŞ tarafından yapılmaya başlandı. Bu uçakların Hv.K.K. tarafından temel eğitim uçağı olarak kullanılan ve ekonomik ömrünü tamamlamak üzere olan T-37 eğitim uçaklarının yerini alması hedeflendi. Hv.K.K.’nın 122’nci Filo’sunda görev yapan T-37 uçaklarının yerini almaya başlayan KT-1 uçakları aktif olarak günümüzde kullanılmaktadır.

HÜRKUŞ Projesi
HÜRKUŞ projesi kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim uçağı ihtiyacına cevap verecek ve dünya pazarında pay sahibi olabilecek özgün bir eğitim uçağının yurtiçi imkanlar kullanılarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi ve uluslararası sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi amaçlanmakta.
26 Eylül 2013 tarihinde yapılan SSİK’te, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ ile HÜRKUŞ uçaklarının seri üretimini öngören teklifi üzerinden sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırılmıştır. Bu karar sonrası yapılan çalışmalar ve görüşmeler sonucunda 26 Aralık 2013 tarihinde HÜRKUŞ-B Sözleşmesi imzalanmış olup üretim ve montaj işlemleri devam etmektedir.
Hürkuş Tasarım Özellikleri:
• Üstün aerodinamik performans, TUSAŞ tasarımı özgün kanat profili
• 1,600 shp PT6A-68T Pratt & Whitney Kanada turboprop motor
• Beş palli alüminyum Hartzell HC-B5MA-3 pervane
• Martin-Baker Mk T16N 0/0 fırlatma sandalyesi
• Ters uçuş kabiliyeti
• Arka kokpitte yüksek görüş açısı,
• Farklı fiziksel boyutlardaki pilotlar için tasarlanmış ergonomik kokpit
• Kabin Basınçlandırma Sistemi (nominal 4.16 psid)
• Uçakta Oksijen Üretim Sistemi (On-Board Oxygen Generating System-OBOGS)
• Anti-g Sistemi
• Kokpit İklimlendirme Sistemi (Buhar Çevrimli Soğutma)
• Kuş çarpmalarına karşı güçlendirilmiş kanopi
• Askeri eğitim uçaklarına özgü yüksek şok dayanımlı iniş takımları
• “Hands On Throttle and Stick” (HOTAS)
Teknik Özellikler
Maksimum Seyir Hızı
Perdövites Hızı Maks Tırmanma Hızı Azami Serv. İrtifası Maks Hav. Kal. Sür. Maksimum Menzil Kalkış Mesafesi İniş Mesafesi g limitleri |
310 KCAS (574 km/sa)
77 KCAS (143 km/sa) 3300 ft/dak (16.76 m/s) 35500 ft (10820 m) 4 sa 15 dak 798 D. mil(1478 km) 1605 ft (489 m) 1945 ft (593 m) +6 / -2,5g |
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.