Lockheed Martin’in PrSM (Precision Strike Missile) füzesinin, bugüne kadarki en uzun menzilli uçuş testini gerçekleştirdi.
PrSM, arka arkaya dördüncü uçuş testini de başarıyla tamamladı. Test New Mexico’da bulunan White Sands Missile Range‘de 400 kilometrelik bir alanda gerçekleştirildi. PrSM, HIMARS Topçu Roket Sistemi’nden ateşlendi ve beklenen hassasiyetle hedefi vurdu.
Testin asıl amacı ise füzenin uçuş yörüngesini, fırlatmadan çarpışmaya kadar olan menzilini ve hassasiyetini ölçmekti. Bunun yanı sıra harp başlığının etkinliği, HIMARS entegrasyonu ve genel füze performansı da test edildi.
Lockheed Martin Missiles and Fire Control departmanında bulununan Precision Fires Bölümü başkan yardımcısı Gaylia Campbell, yapılan testlerle ilgili olarak, “PrSM, testlerini bugüne kadarki en uzun uçuşunda tekrar gerçekleştirdi. Füzenin etkileyici performansı; PrSM ekibinin yeteneğini, hızını, verimliliğini ve kararlılığını yansıtıyor.” açıklamalarında bulundu.
Gerçekleştirilen 400 kilometrelik test uçuşu, Gelişmiş Teknoloji Olgunlaşması ve Risk Azaltma (ETMRR) aşamasının bir parçası olarak bu yıl gerçekleşecek olan üç testten ilkiydi. Bu uçuş testleri serisi, 2020 yılının ortalarında sona eren üç başarılı ETMRR testlerini takip ediyor. Kalan 2 adet ETMRR uçuşunun ise 2021 yılının ikinci yarısında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Lockheed Martin, füzenin tasarımını ve performansını geliştirmeye devam ediyor. Bu bağlamda Lockheed Martin, askerin sahadaki ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak ve sistemi üretime hazır etmek amacıyla ABD Ordusu ile birlikte çalışıyor.
PrSM; Yeni nesil kara-kara füze sistemi, savaş alanının derinliklerinde bulunan hedeflere saldırmak, etkisiz hale getirmek, bastırmak ve yok etmek için gelişmiş yetenekler sunacak. Ayrıca tugay, tümen, kolordu, ordu, müşterek ve koalisyon kuvvetlerini desteklerken saha topçu birimlerine yeni bir uzun menzilli yetenek sağlayacak.
İlgili Olarak
Lockheed Martin’in hassas saldırı füzesinin (PrSM) testlerine devam ediliyor
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı