Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 29 Haziran 2020’de Almanya’da yaptığı açıklamada Türkiye’yi hedef gösterdi. Macron “NATO üyesi olduğunu iddia eden” bir ülke diye nitelediği Türkiye Cumhuriyeti’ni, Libya iç savaşında “tarihi ve cezai sorumluluk” sahibi olmakla suçladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı basın toplantısında konuşan Macron; Özellikle Türkiye’yi suçlamak için yaptığı açıklamada, “Libya’daki Türk politikasının açık bir şekilde bizim için kabul edilemez olduğu bir dönemdeyiz” dedi. Macron, Fransa tarafından Hafter güçlerine sağlanan Javelin ATGM gibi yüksek teknoloji silah sistemlerini görmezden gelerek Türkiye Cumhuriyeti’ni; Libya’daki askeri varlığını arttırmak ve Suriye’den cihatçı savaşçıları kitlesel olarak ülkeye sokmak gibi asılsız iddialarda bulundu.
Macron’un müttefiklikle bağdaşmayan bu çıkışına gelen bir tepki şu şekilde:
Macron ülkesini savaşa hazırlıyor gibi görünüyor.
Kime Karşı?
- Libya resmi / meşru hükümeti.
- NATO müttefiki Türkiye.
- Berlin Mutabakatı.
- Darbeci / Savaş Ağası için.
- Sistemsel düşman Rusya için.
- Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri diktatörlükleri için.
Wow! Seems like Macron prepares his country for war.
🔴Vs. the official government of Libya.
🔴Vs. NATO ally Turkey.
🔴Vs. the Berlin declaration.
but
🟢For a renegade warlord.
🟢For our systemic adversary Russia.
🟢For several dictatorships in N-E Africa and the Gulf region. https://t.co/livXb4qWpK— Julian Röpcke (@JulianRoepcke) June 29, 2020
NATO müttefikini hasımca asılsız iddialarla suçlayan Macron Fransa’sı Hafter güçlerine BAE tarafından fonlanan silah sistemleri tedarik ediyor. Sadece bununla yetinememekle birlikte Fransa, Avrupa Birliğini kendi dış politika ve hedeflerine alenen alet ederek IRINI Operasyonu ile savaşın taraflarına karşı çifte standart uygulamaya çalışmakta. Türkiye Cumhuriyeti tarafından BM nezdinde meşru hükümet olan Ulusal Mutabakat Hükümetine anlaşmalardan doğan yükümlülükleri kapsamında sağlanan yardımlara karşı sert önlemlere yönelmesini ve müttefik ülke gemilerini tacize varan faaliyetler için IRINI Operasyonunu kullanan Macron Fransa’sı, UMH Başkanı Sarrac tarafından yapılan hava, kara ve deniz tümünü kapsayan bir silah denetim teklifini görmezden geliyor. BAE tarafından Libya’ya 3.000 ton silah sevk edildiğini Fransa basını yazdı. Son zamanlarda Rusya tarafından Hafter kontrolündeki hava üslerine 500+ uçuş gerçekleştirildi. Ancak söylem ve iddiaların merkezinde Türkiye Cumhuriyeti var.
Fransız kaynaklar: BAE Hafter’e 3.000 ton askeri malzeme gönderdi
Macron tarafından yapılan açıklamalara karşılık olarak 30 Haziran 2020’de açıklama yapan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ülkedeki gelişmelerin teröre zemin hazırladığını belirterek, “Suriye’deki DAEŞ’liler bile oraya gitti. Tam teröristlerin arayıp da bulamadığı bir yer” dedi. Türkiye’yi eleştiren Fransa’nın “korsan iktidarı” desteklediğini kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“BM Güvenlik Konseyi kararının karşıtını destekliyor. Fransa korsanı, darbeciyi destekliyor. Fransa dürüst davranıyor mu? Hayır. Hafter’e silah vermediğini söylüyor. Parasını Abu Dabi, silahını Fransa veriyor. NATO Rusya’yı tehdit olarak görüyor. Ama Fransa Rusya’nın oradaki nüfuzunu artırmak için çalışıyor. Macron’un yönettiği veya yönetemediği Fransa yıkıcı bir anlayışla sadece kendi çıkar ve emelleri için bulunuyor. Esas eleştirilmesi gereken Fransa ve Macron’un tutumudur. Türkiye’ye bu şekilde saldırmanın iç siyasette de kendisine faydası yok, umarım bundan ders alır.”
Dışişleri Bakanlığı: Fransa Libya’da karanlık işler peşinde koşmakta
Dışişleri Bakanlığı’ndan 16 Haziran 2020’de yapılan yazılı açıklamada “Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı’nın, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın Paris ziyaretiyle ilgili açıklaması ile bir soruya cevaben yaptığı açıklamada ülkemizin Libya’ya yönelik tutumuna dair iddiaları, Fransa’nın Libya’ya yönelik karanlık ve izahı bulunmayan politikasının yeni bir göstergesidir.” ifadelerine yer verildi.
Libya’da Hafter güçlerinden ele geçirilen Javelin tanksavar füzeleri Fransa Ordusu’na ait
Fransa: Libya’da ele geçirilen füzeler hasarlı olduğu için depoya kaldırılmıştı. Fransız ordusu, Libya’da Hafter güçlerinden geri alınan üslerde ele geçirilen füzelerin Amerika Birleşik Devletleri’nden satın alındığını ancak Libya’daki itilafın herhangi bir tarafına verilmediğini duyurdu. Açıklamada Javelin tanksavar füzelerin hasarlı ve kullanılamaz halde olduğu belirtildi.

Fransız ordusu, Libya‘da Hafter güçlerinden geri alınan üslerde ele geçirilen füzelerin Amerika Birleşik Devletleri‘nden (ABD) satın alındığını ancak Libya’daki itilafın herhangi bir tarafına verilmediğini duyurdu. Çarşamba gün yapılan açıklamada Javelin tanksavar füzelerin hasarlı ve kullanılamaz halde olduğu belirtildi.
Savunma Bakanlığı tarafından açıklamada, füzelerin “terörle mücadele operasyonları yürütmek üzere görevlendirilen bir Fransız askeri biriminin kendini koruması” amacıyla Kuzey Afrika ülkesine götürüldüğü, ancak hasar görmüş ve kullanılmaz haldeki füzelerin ‘yok edilmeden önce geçici bir süreliğine depoya alındığı” belirtildi.
ABD yapımı yüksek teknolojili Javelin tanksavar füzelerin Fransa ordusu envanterinde olduğu ortaya çıkmıştı.
İlgili Olarak:
Çavuşoğlu: Fransa, Rusya’nın Libya’daki nüfuzunu artırmaya çalışıyor
Fransız kaynaklar: BAE Hafter’e 3.000 ton askeri malzeme gönderdi
Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.
Milli Savunma Üniversitesi- Yüksek Lisans