Olgun Yılmaz
Türk denizcilik tarihinde önemli bir eşiği temsil eden MARLİN Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) uzun bir bekleyişin ardından Türk Donanmasının hizmetine girdi. Dünyada ve ülkemizde hayata geçirdiği sivil ve askeri birçok gemi inşa projesinden tanıdığımız Sefine Tersanesi ile radar, elektronik harp, insansız sistemler ve silah sistemleri gibi birçok alanda sektörün öncüsü konumunda olan ASELSAN üretimi MARLİN SİDA, Türk Donanması envanterine giren ilk insansız deniz aracı olarak Mavi Vatan’da göreve başladı.
19 Ocak 2024 tarihinde Sefine Tersanesi’nin Yalova’daki yerleşkesinde düzenlenen Mavi Vatan’da Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni’nde Donanma’ya teslim edilen 4 deniz platformundan biri olan MARLİN SİDA (TCB 1101), Deniz Kuvvetleri bünyesinde Mavi Vatan’ın ‘’İnsansız Muhafızı’’ olarak görev icra etmeye başladı.
Elektronik Harp Kabiliyetiyle Öne Çıktı
İsmini açık denizlerde süratli şekilde ilerleyebilen bir balık türünden alan MARLİN, sahip olduğu üstün teknolojisi ve taşıyabildiği faydalı yüklerle muadillerinden ayrışıyor. MARLİN, aynı zamanda dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk otonom su üstü insansız deniz aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mavi Vatan’ın İnsansız Muhafızı: MARLİN SİDA çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 19′uncu sayısında.
Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
MARLİN İDA, su üstü harbi ve elektronik harp görevlerini icra etmek üzere geliştirilmiş, modüler tasarımı sayesinde üzerine entegre edilebilecek farklı faydalı yük konfigürasyonları ile keşif/gözetleme, su üstü harbi, elektronik harp, üs / liman / kritik gemi-tesis güvenliği ve amfibi harekât gibi farklı görevleri de icra edebilmektedir. Gelişmiş haberleşme ve konumlandırma sistemleri ile donatılmış olan MARLİN, sinyal karıştırma altında kesintisiz görev yapabilmektedir. Kontrol istasyonuyla canlı görüntü ve veri aktarımını eksiksiz yerine getirebilmektedir.
Genel özellikleri arasında bulunan dinamik konumlandırma sistemi, KARETTA Anti-Jam GNSS sistemi, aktif stabilizasyon sistemi, yardımcı güç ünitesi, seyir radarı (AIS), engel sakınma sonarı ve ANS510-D ataletsel navigasyon sistemi gibi temel unsurları bünyesinde bulundurmaktadır.
Yerli Motor Güç Verecek
21 ton deplasmana, 3,85 metre en ve 15 metre boya sahip olan MARLİN SİDA’ya 2 adet dizel motor güç vermekte. Ayrıca BMC Power’ın kara araçları için geliştirdiği 600 beygir güç üreten AZRA motorunu deniz araçlarında kullanılması için marinize etmesinin ardından ilgili motorun MARLİN’e olan entegrasyon sürecinde de sona gelindi. Bu bağlamda MARLİN SİDA yerli motoruyla birlikte görevini icra edecek. Elde edeceği güç ile MARLİN, 35 knot üstü hızlara ulaşabilecek ve 72 saat çalışma kapasitesi olacak.

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı