Milli mühimmatların atış sonrası kontrolünü sağlayacak taktik veri bağının oluşturulması (KEMENT) projesinin Saha Kabul faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen Hava-Yer ve Hava-Hava Testlerinde en yüksek mesafeden en büyük boyutlu görüntü aktarımı ve platformlar arası haberleşme başarı ile sağlanmış olup, 16 Nisan 2019 tarihinde Proje Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi.
Harekât kabiliyetine önemli katkı sağlaması ve aynı zamanda Milli Taktik Veri Bağı altyapısının oluşturulması hedefi ile projeye başlayan Meteksan, KEMENT Projesi ile ağ destekli harekâtı destekleyen, muharebe sahasındaki hava aracı, mühimmat ve görev sistemleri gibi unsurlar arasında karmaşık bilgi setlerinin gerçek zamanlı olarak değişimini, kritik verilerin paylaşılmasını sağlayan ve ağ yapısında çalışan milli bir haberleşme sisteminin geliştirilmesini tamamladı. Proje kapsamında muharip hava platformları, röle platformları (İHA, Helikopter, vs.) ve su üstü platformları ile mühimmatlar için 5 tip terminal geliştirildi, laboratuar, yer-yer, hava-yer ve hava-hava testlerinden oluşan kabul testleri başarı ile tamamlandı.
08 Nisan 2019 tarihinde tamamlanan Hava-Yer ve Hava-Hava testlerinde mühimmata ve iki ayrı hava platformuna entegre edilen KEMENT terminallerinin kurulan ağda mesaj ve görüntü paylaşımını proje isterlerinin de üzerinde mesafelerde başarı ile gerçekleştirdiği doğrulandı.
Çok az sayıda ülkenin sahip olduğu bir yetenek
KEMENT terminalleri, gerek ağ destekli veri bağı olarak (NEW-Network Enabled Weapon kabiliyeti), gerekse bir taktik data link olarak Türk Silahlı Kuvvetleri için görev almaya hazır. Ağda bir mühimmatın güdülmesi başta olmak üzere milli bir dalga formu ve kriptosu ile ağ destekli harekâtın önemli bir unsuru olacak bu ürünler uzun mesafeden, elektronik harbe dayanıklı, yüksek hızlı taktik veri haberleşme ihtiyacı duyulan pek çok uygulama ve platformda kullanılabilecek.
KEMENT Projesi kapsamında özgün ve milli olarak geliştirilen bu ürünler bir taraftan mühimmatların veribağı ihtiyaçlarını karşılayarak yeteneğini arttırırken öte taraftan ülkemizin dünyada ağ temelli hareket yeteneğine sahip bir kaç ülke arasında yerini almasını sağlayacak.
Meteksan Savunma, “Türkiye’nin Veri Bağı Firması Olmak” vizyonu ile müşterilerinin ihtiyaçlarını tam karşılayan, güncel teknolojiyi kullanan, Ar-Ge temelli, millî, yenilikçi, maksimum yurt içi katma değeri olan veri bağları üretmeye devam ediyor.
KEMENT’in somut anlamda ilk olarak SOM füzelerinde kullanılması bekleniyor. Bu sayede füzeler uçaktan bırakıldıktan sonra hedef güncellemesi ve çift taraflı veri alışverişi yapabilecek.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.