Salih Kıvrak
Geliştirdikleri radar, çevre gözetleme, haberleşme ve elektrooptik sistemleri alanındaki çalışmalar ve platform simülatörleriyle ön plana çıkan Meteksan Savunma, yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği KAPAN Drone Savunma Sistemi ile ülkemiz sınırlarının, kritik tesislerin ve askeri üslerin güvenliğini sağlamaktadır. Bu kapsül yazımızda dronesavar sistemlerinden ve Meteksan Savunma’nın bu konudaki çözümü KAPAN’dan kısaca bahsedeceğiz.
Fiziki olarak küçük yapıda olmaları ve sürü halinde kullanılabilmeleri sebebiyle tedbir alınması güç olan İHA ve drone’lara karşı savunma sistemleri geliştirmek oldukça zordur. Tespit ve teşhisinde büyük zorluklar oluşan bu düşük maliyetli ve üretimi kolay olan İHA ve drone sistemlerine karşı geliştirilen savunma sistemleri de aynı şekilde maliyet etkin bir biçimde tasarlanarak muhtemel saldırılara daha uzun süre karşı koymak mümkün olacaktır.
Dronesavar sistemleri İHA ve drone’ları etkisiz hale getirmek üzere üretilen sistemlere verilen isimdir. Anti-Drone sistemi gibi farklı isimlendirmelere sahip olan bu sistemlerin etkin olabilmeleri için sırasıyla tespit, teşhis, izleme ve tepki aşamalarını izleyerek drone ve İHA’ları etkisiz hale getirmesi gerekmektedir.
Meteksan Savunma KAPAN Drone Savunma Sistemi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 12′nci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
İHA ve drone’ların imhası tespit ile başlamaktadır. Tehditlerin genellikle boyut ve ağırlık açısından küçük olmaları sebebiyle radar kesit alanları oldukça düşük olmaktadır ve bu nedenle bu tipteki hava araçlarının tespitini zorlaştırmaktadır. Ayrıca şunun belirtilmesi gerekir ki tehdidin en önemli ve en ciddiye alınması gereken kısmı meskûn mahaldir. Meskûn mahal dışında bir “imha zinciri (kill-chain)” uygulanabilirken meskûn mahalde bu durumun mümkün olması oldukça zordur. Bunun temel sebebi imha zinciri içerisinde yer alan tespit, tanımlama ve imha gibi neredeyse tüm halkaların gerçekleşmesi için uygun ortamın yaratılmasının oldukça zor olmasıdır zira potansiyel hedeflerin sayısı hemen her yerde ve oldukça fazladır.
Uzak menzilden hedefe doğru hareket eden herhangi bir hava aracının tespiti için günümüzde farklı teknikler kullanılmaktadır. Bu teknikler arasında başlıcaları elektro-optik/kızılötesi görüntüleme sistemleri, akustik tespit sistemleri, radarlar ve RF spektrum analizleridir.
Yazının devamı için lütfen giriş yapın veya kaydolun
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı