Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Mısır’a 2.3 milyar dolar tahmini maliyet ile AH-64E Apache ekipmanı satışını onayladı.
Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı 7 Mayıs tarihinde verdi. Sözleşmenin tahmini maliyeti 2.3 milyar dolar olarak açıklandı.
Sözleşmenin İçeriği
- 88 T700-GE-701D motoru
- 47 AN / ASQ-170 Modernize Edilmiş Hedefleme ve Atama / AN / AAR-11 Gece Görüş Sensörleri
- 45 AAR-57 Füze İkaz Sistemi
- 92 Gömülü Küresel Konumlandırma Sistemi / Ataletsel Seyrüsefer Sistemleri
- AN / AVR-2B Lazer Algılama Setleri
- AN / APX-119 transponder
- Dost/düşman tanıma sistemi
- AN / APN-209 radar altimetreleri
- AN / ARN-149 Otomatik Yön Bulucuları
- UHF / VHF telsiz
- AN/ARC-201E telsiz
- APR-39 radar ikaz sistemi
- IDM-401 Geliştirilmiş Veri Modemleri
- EI2 Gelişmiş Görüntü Netleştiriciler
- M299 Hellfire lançerleri
- 2.75 inç roket lançerleri
- M230 otomatik silah
- M230 yedek silah namlusu
Eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.
Onaylanan satış talebinin ardından Mısır, Boeing firması ile sözleşme imzalayabilecek.
Mısır’ın Silah Alımlarına Dair
Deniz Platformları
Alman Thyssenkrupp Marine Systems geçtiğimiz haftalarda Type 209 denizaltısını teslim almıştı. Bu teslimatla birlikte Mısır Deniz Kuvvetleri 3. Type 209 tipi denizaltısını teslim almış oldu. Mısır, Alman firmalardan 802 milyon Euro tutarında silah alımı yapması itibariyle Almanya’nın en büyük üçüncü müşterisi konumunda.
Mısır donanmasını güçlendirmek istiyor ancak Mısır Ordusu envanter bakımından her ne kadar zengin içeriğe sahip olsa da elindeki sistemlerin idamesi, bakımı ve lojistiğini sağlayacak altyapı ve tecrübeye sahip değil. Özetle uzun süreli bir muharebeye dayanabilecek bir yapıya sahip olmayan Mısır Ordusu gün geçtikçe bünyesine yeni sistemler tedarik ederek bu ürün balonunu şişirmeye devam ediyor.
Şubat 2020’de Mısır Donanması’nın İtalyan gemi inşa firması Fincantieri firmasından 2 adet “Çok Amaçlı Fırkateyn (FREMM)” tedarik etmek için yaptığı görüşmelerde sonuç almaya yakın olduğunu belirtmiştik.
İtalyan basınında çıkan haberlerin aksine bazı kaynaklar, İtalya’nın Mısır’a 2 adet FREMM fırkateynini satacağının sadece söylenti olduğunu, İtalyan Donanması’nın 10 adet FREMM fırkateynine ihtiyaç duyduğunu belirttiği için İtalyan Donanması tarafından yeterli tazminat kabul edilmedikçe Mısır’a satılacak olan 2 adetlik FREMM fırkateyninin bu durum gerçekleşmezse herhangi bir FREMM fırkateyninin satışının gerçekleşmeyeceğini de belirtmek gerek.
ABD 2019’da Mısır’a 554 milyon dolar tahmini maliyet ile çeşitli gemiler için Devam Eden Teknik Destek (Follow-On Technical Support – FOTS) satışını onaylamıştı. FOTS kapsamında Oliver Hazard Perry Sınıfı Fırkateynler, 25 ve 28 Metre Hızlı Devriye Gemileri (FPC), Hızlı Füze Gemileri (FMC) ve Kıyı Mayın Avcırlarının (MHC) desteklenmesi için malzeme ve işçilik hizmetleri sağlanması amaçlanıyordu.

Mısır’ın İthalat Rakamları Artmaya Devam Ediyor
Mısır, 2015-2019 yılları arasında bir önceki döneme göre %212’lik büyüme ile %5.8 paya ulaşarak dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı ülkesi konumuna geldi.
SIPRI, Mısır’ın olağanüstü silahlanmasını Libya ve Yemen’deki askeri katılımı ile Sina’daki terör operasyonları ile temellendiriyor. Ancak Mısır’ın silahlanmasındaki temel artış bu kriterlerin dışında ülkede darbe yolu ile göreve gelen yönetimin silah alımlarını uluslararası meşrutiyeti için kullanmasından ileri geliyor. Mısır bu yolla askeri gücünü artırırken birçok ülke ile ilişkileri canlı tutmayı sağlıyor.
Mısır’ın askeri kanadının güçlenmesi özellikle Körfez ülkelerinden ciddi biçimde destek alıyor.
Mısır’ın 2015-2019 döneminde silah ithalatının %69’unu Fransa (%35) ve Rusya (%34) karşıladı. ABD’nin Mısır’daki bir önceki dönem %47’lik pazar payı %15’e geriledi.

Dış Haberler Editörü