“Elektronik harp sistemlerinde gizlilik, hem eşyanın doğası gereği oldukça gizli olmakla birlikte rolü gereğince de çok gizlidir.”
Ahmet Alemdar
Elektronik harp (EH), modern muharebe sahasının en kritik unsurları arasındadır. Radar sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi, muhabere sistemlerinin kestirilmesi ve dost unsurların korunması gibi çok yönlü roller üstlenmektedir. Türk savunma sanayii, bu alandaki çalışmalara 1970’lerden itibaren kötü komşunun vesilesiyle ilgi göstermiş, özellikle son yıllarda ise önemli başarılar elde etmiştir. Türkiye’nin elektronik harp faaliyetlerinde çözüm geliştirme süresi Aselsan’ın ilk kuruluş yıllarına dayanmaktadır. O dönem Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı envanterindeki sistemlerin eski olmasından dolayı ABD’den yeni sistemlerin tedarik süreci işletilmek istenmiştir. ABD makamlarının parasıyla dahi bu sistemleri vermeme kararı sonrası mevcut sistemlerin Aselsan tarafından modernizasyonu için adım atılır ve Türkiye elektronik harp sistemlerinde ilk ve öncel kabiliyetlerini böylelikle kazanmış olur.
Kritik Teknolojilerde Bağımsızlık
Elektronik harp (EH), modern orduların en kritik unsurlarından biridir. Muharebe sahasında dost unsurların korunması faaliyetlerinin kolaylanması amacıyla önemli roller üstlenir. Elektronik harp sistemleri karşı tedbir, destek ve taarruz gibi spesifik rollerde ayrışmaktadır. Karşı tedbirler / öz koruma sistemleri karıştırmalara karşı sisteme koruma sağlarken, destek sistemleri dinleme, kestirme yapar ve taarruz sistemleri ise hedef unsurları bastırmak, karıştırmak gibi kabiliyetlere sahiptir. Kullanım alanları da farklılık gösterirken bu yönde çeşitli sınıflarda ve kabiliyetlerde sistemler geliştirilmektedir.
Muharebe Sahasında “Görünmez Güç”: Elektronik Harp çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 24’üncü sayısında.
Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekâtı’nı takiben maruz kaldığı ambargo bazı alanlarda öncelikle yatırımı gerektirdi. Muhabere bunlardan biriydi ve bağlantılı olarak yatırım yapılan öncel alanlardan birisi de elektronik harp sistemleri oldu. Türkiye’de öncel çalışmaları Aselsan başlatmış ve günümüzde en önde gelen elektronik harp sistemi geliştirici firmamızdır. Bunun yanı sıra Meteksan Savunma, SekizAltmış gibi firmalarımızın da sahada kullanılan çözümleri bulunmaktadır. Türkiye’nin elektronik harp sistemlerinde en öne çıkan yönü kara tabanlı oldukça geniş bir ürün / çözüm yelpazesine sahip olmasıdır. Türkiye haricinde NATO’da ve hatta dünyada kara tabanlı elektronik harp çözümlerini bu kadar geniş yelpazede geliştiren ülke sayısı oldukça azdır (ABD, Rusya ve Çin sayılabilir). Genelde bütünleşik dediğimiz yani hem destek hem taarruz kabiliyetli çözümler öne çıkarken bilhassa hava platformlarının elektronik harp kabiliyetlerine yatırımlar yapılmıştır. Yine ABD ve Çin gibi ülkelerin elektronik harp rollü deniz platformları vardır. Türkiye’nin halihazırdaki projeleri ile dünyadan bu alanda önde gelen ülkelerden olduğunu söyleyebiliriz. Bilhassa hava platformlarına yönelik projelerin tamamlanmasıyla ciddi bir kabiliyet kazanımı sağlayacağız.
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.