Siyasi – askeri bir ittifak olarak varlık gösteren NATO, Türkiye’nin güvenlik ve savunma siyasaları ile planlamalarını etkileyen unsurlardan biri olmasının ötesinde, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlere ve bunların savunulmasına bağlılığının da timsalidir. Türkiye’nin İttifaka üye olduğu 18 Şubat 1952 tarihinden bu yana NATO, ülkemizin güvenliğinin temininde merkezi bir role sahip olmuştur. Türkiye bu süreçte müttefiklerle paylaştığı ortak değerlerin savunulması yönünde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiştir. Türkiye açısından “Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi” gibi bir uluslararası askeri kuruluşa ev sahipliği yapmak tercihten öte bir zorunluktu.
Ahmet ALEMDAR
Defence Turk Yayın Koordinatörü
.
.
.
NATO Mükemmeliyet Merkezi (COE- Centre of Excellence)
NATO tarafından akredite edilmiş bir Mükemmeliyet Merkezi (COE), NATO’nun mükemmeliyet merkezi programının dört ayağı içinde İttifak’ın yararına, tanımlanmış bir alanda uzmanlık ve deneyim sunan, çok uluslu veya ulusal olarak kurulmuş “sponsorlu” bir kuruluştur. Bir COE, NATO Komuta Yapısı’nın (NCS) veya diğer NATO birimlerinin bir parçası değildir ancak İttifak’ın işleyişine katkıda bulunan daha geniş çerçevenin bir parçasını oluşturur.
NATO akredite mükemmeliyet merkezlerine ilişkin ilk adım 14 Mayıs 2003 tarihli MC 324/1, “NATO Askeri Komuta Yapısı” ile atılmıştır. İkinci adımda ise Askeri Komite (MC) bu fikri, 4 Aralık 2003 tarihli MCM-236-03’te, “Mükemmeliyet Merkezleri Askeri Komite Kavramı (COE)” olarak devam ettirtmiştir. Fikir ve kavram sağlam bir şekilde oluşturulduktan sonra akreditasyon kriterleri tanımlandı. 2004 yılında, IMSM-0416-04, “NATO COE Akreditasyon Kriterleri” kabul edildi ve ilk NATO COE resmi olarak 01 Haziran 2005 tarihinde akredite edildi. MCM-236-03 kriterleri ise MC 0685 (Mükemmeliyet Merkezleri İçin Askeri Komite Politikası) ile 4 Aralık 2019 tarihinde değiştirildi. MC 0685 günümüzde NATO COE akreditasyon kriterleri politikasını oluşturuyor.
NATO Mükemmeliyet Merkezleri (COE) İttifak’a önemli katkılar sunmaklar birlikte;
- NATO’ya ek maliyet oluşturmazlar,
- NATO prosedürlerine, doktrinlerine ve standartlarına uygundurlar,
- Mevcut varlıklarda artırım gerektirmezler,
- Ortaklarla ilişkileri destekler ve teşvik ederler.
.
.
.
NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı (NATO MARSEC COE)
NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı (NATO MARSEC COE), Deniz Güvenliği Operasyonları (MSO) alanında kapsamlı, yenilikçi ve zamanında uzmanlık sağlayarak NATO ve ortak ülkelerin yeteneklerini genişletmek üzerine bir misyona sahiptir.
.
.
.
NATO MARSEC COE, Ekim 2019’da çok uluslu, ortak ve askeri bir kuruluş olarak Türkiye (çatı ülke olarak), Yunanistan ve Romanya (sponsor ülke olarak) arasında imzalanan “Operasyonel ve Fonksiyonel Mutabakat Muhtıraları” ile kuruldu. Deniz güvenliğiyle ilgili zorlukları ve eğitim gereksinimlerini ele alan hem bölgesel hem de küresel bir yer olma amacı taşıyan merkez, Haziran 2020’de NATO tarafından akredite edilerek bu anlamda 26’ncı Mükemmeliyet Merkezi oldu. NATO MARSEC COE’nin iş birliği için temel odak alanları arasında; Kritik Altyapının Korunması (CI), Denizde Terörle Mücadele (MCT), Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi, Deniz Güvenliği Kapasite Geliştirme (MSCB), Denizde Durumsal Farkındalık (MSA), Seyir Serbestisi (FoN), Deniz Denetim Harekâtı (MIO) yer almaktadır. Ayrıca deniz haydutluğu, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı balıkçılık gibi küresel deniz güvenliği konularının kriz yönetiminin yanı sıra deniz altı kablo yapılarının koruması, siber tehditler, pandemi ortamında deniz güvenlik harekâtı, terörist tehditler de odaklanılan faaliyet alanları içerisindedir.
NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı (NATO MARSEC COE) çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 3’üncü sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile araştırmacılara savunma ve güvenlik alanında bilgi ve haber takibi hizmeti sağlamaya adanmış bir platformdur.