Türkiye’nin öncü ve en deneyimli milli savunma sanayii şirketi Otokar 2019 yılına ilişkin açıkladığı finansal sonuçlara göre büyümeye devam ediyor.
Açıklanan finansal sonuç raporunda Otokar’ın büyümesi ile ilgili olarak; ‘tasarımı ve fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan, mühendislik ve araştırma geliştirme imkanlarıyla geliştirdiği ürünlerle sağlamaktadır’ ifadesi kullanıldı. Bu bağlamda stratejilerini Savunma Sanayii’nde büyümek, ihracatın ciro içindeki payının artırılmasını sağlamak ve yeni modellerle büyümek olarak belirleyen Otokar, bu hedeflere ulaşabilmek için çalışmalarına da devam ediyor.
Otokar’ın cirosu yüzde 45 artarak 2,4 milyar TL’ye ulaştı
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, 2019 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Açıklanan 2019 yılı faaliyetlerine ilişkin finansal tablolara göre; Otokar satışları, ihracat gelirlerindeki artışın etkisi ile geçen yıla göre % 45 artarak 2 milyar 431 milyon TL olarak gerçekleşti. Otokar’ın 2018 yılı satışları ise 1 milyar 679 milyon TL olarak gerçeklemişti.
Otokar savunma sanayii alanında ürettiği çözümler ile; 4×4’ten 8×8’e, paletli zırhlı araçlara kadar farklı tip ve versiyonlarda araçlar ve kule sistemleriyle Türkiye’nin önemli bir kara sistemleri üreticisi konumunda. Otokar’ın 35.000’den fazla ürünü Türkiye dahil 35’ten fazla dost ve müttefik ülkenin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından kullanılmakta.
1963 yılında Türkiye’nin ilk şehirlerarası otobüsünü üreten Otokar, ticari araç segmentinde ürettiği; turizm, personel ve şehir içi toplu taşımacılığına yönelik 7 metreden 18,75 metreye kadar geniş ürün yelpazesi ile faaliyet göstermekte. Otokar otobüsleri Avrupa başta olmak üzere 50’den fazla ülkeye ihraç edilmekte.
Üretim ve Yurt İçi Satış Rakamları Düştü
Otokar bünyesinde 2019 yılı içerisinde üretim sayısı önceki döneme kıyasla %27 düşüş göstererek 1829 olarak gerçekleşti. 2018 yılı içerisinde üretim adeti 2518 olarak gerçekleşmişti. Otokar tarafından yapılan satışlarda ise önceki döneme kıyasla %12 düşüşle 2010 adet ürün satışı gerçekleştirildi. 2018 yılı içerisindeki satış adeti 2282 olarak gerçekleşmişti.
Yurt içi satışlar 2019 yılında önceki döneme kıyasla %17 azalarak 485 milyon 602 bin TL olarak gerçekleşti. 2018 yılı içerisinde yurt içi satış rakamı 586 milyon 237 bin TL olarak gerçekleşmişti.
Cobra II teslimatları tamamlandı
EGM Zırhlı Taktik Araç-2 (EGM ZTA-2) Projesi kapsamında Otokar; EGM ve J.Gn.K.lığı tarafından bildirilen araçların acil olarak tedarik edilmesi projesinde toplam 337 adet (220 adet EGM + 17 adet EGM + 100 adet J.Gn.K.lığı) aracın güvenlik güçlerimize teslimatını tamamladı.
İhracat Gelirinde Yüzde 78 Artış
Açıklanan 2019 yılı faaliyetlerine ilişkin finansal tablolara göre: İhracat geliri geçen yıla göre % 78 artarak 1 milyar 944 milyon TL’ye ulaştı. Otokarın 2018 yılı ihracat geliri ise 1 milyar 092 milyon TL olarak gerçekleşmişti.
Toplam ciro içinde ihracatın payı 2019 yılında % 80’e yükseldi. 2018 yılı finansal sonuçlarında bu değer % 65 olarak gerçekleşmişti.
Askeri Sistem İhracatları
Otokar mühendisleri tarafından tasarlanan ve üretimi gerçekleştirilen Cobra taktik tekerlekli zırhlı araçları ihracattaki başarılı ivmesini sürdürmeye devam ediyor.
Gana, Otokar Cobra ve Cobra II zırhlı araçlarının en son müşterileri arasında yer alıyor. 2019 Kasım ayında her iki model de Gana ordusunun Accra’daki Ecobank merkez ofisinde gerçekleştirilen terörle mücadele tatbikatı ‘‘Eagle Eye’‘ sırasında görülmüştü. Gana Cumhurbaşkanı Akufo-Addo’nun da katıldığı Cobra ve Cobra II TTZA’ların kabul töreninde yapılan resmi konuşmaların ardından zırhlı araçlar farklı; silah, radar ve sensör sistemleriyle donatılmış bir şekilde geçit gerçekleştirdi.
Birleşik Arap Emirlikleri için Otokar Arma 8×8 üzerinden geliştirilen Rabdan Zırhlı Muharebe Araçlarının teslimatları devam ediyor. Otokar (%49) ve Tawazun (%51) firmasının kurduğu Al Jasoor şirketi, IDEX 2017 fuarında Birleşik Arap Emirlikleri ile 661 milyon dolarlık Rabdan 8×8 Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) tedarikine ilişkin sözleşme imzalamıştı. Rabdan 8×8, Otokar Arma 8×8 aracı üzerinden geliştirilmiş, BMP-3 ZMA kulesi ve Mızrak-30 kulesi entegre edilebilen bir amfibik Zırhlı Muharebe Aracıdır. 2019 yılında 8×8 zırhlı ihracatına yönelik araç teslimatları devam etti.
Net dönem karı yüzde 114 arttı
Bu dönemde Brüt Kar 919 milyon TL ve brüt kar marjı %37,8 olarak gerçekleşti. 2018 yılında ise brüt kar 593 milyon TL ve brüt kar marjı %35 olarak gerçekleşmişti.
Otokar’ın 2019 yılı finansal neticelerine göre net dönem karı % 114 artışla 352 milyon TL olarak gerçekleşti. 2018 yılında net dönem karı 164 milyon TL olarak gerçekleşmişti.
Otokar Malta, Ürdün ve Romanya’ya ile çok sayıda sivil araç için sözleşme imzaladı.
Otokar’dan Kazakistan’a Yatırım
Otokar, global bir marka olma hedefi ile yurt dışı iştiraklerinin arasına Kazakistan’da kurulan Otokar Central Asia’yı ekledi. Kasım 2019’da Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Otokar Central Asia şirketinin kuruluş belgesini Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç’a teslim etti.
Otokar, Kazakistan Nur-Sultan’daki Astana International Financial Center (AIFC)’da kurduğu “Otokar Central Asia Limited” isimli yeni şirketiyle, başta Kazakistan olmak üzere, Orta Asya Bölgesi’ndeki mevcut ve potansiyel kullanıcılarına yakın olmak ve bölgedeki satışlarını artırmayı amaçlıyor.
Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Otokar Central Asia’nın kuruluş belgesini Ali Koç’a takdim etti
Otokar’ın 2019’da Tanıttığı Zırhlılar
TULPAR Hafif Tank
Türkiye’de ilk kez IDEF-19’da sergilenen Otokar’ın TULPAR Hafif Tankı hareket kabiliyeti, ateş gücü ve beka özellikleri ile dikkat çekiyor. Otomatik dolduruculu CMI 3105 tipi ana silah sistemi, yüksek basınçlı 105 mm tank topu ile tüm 105 mm NATO mühimmatlarını ve 105 mm Güdümlü Tanksavar füzesi ile atış yapabiliyor. TULPAR Hafif Tank, yüksek ateş ve tahrip gücü gerektiren görevlerde etkin çözüm sunuyor. Üstün hareket kabiliyeti sayesinde Ana Muharebe Tanklarının ağırlıkları nedeniyle görev yapamadığı arazi koşullarında, dar sokaklar ve hafif köprülerin yer aldığı meskûn mahallerden ağaçlık arazilere kadar her türlü muharebe ortamında görev yapabiliyor.
URAL Özel Harekat Aracı
Çok yönlü ve modüler URAL platformunun, en yeni türevi olan URAL Özel Harekat Aracı (URAL SOV).
OTOKAR’ın yenilikçi bakış açısının özgün bir ürünü olan URAL platformu, farklı kullanıcıların değişik konfigürasyonlardaki 4×4 zırhlı veya zırhsız taktik araç ihtiyaçlarının, çok yönlü ve modüler bir çözüm ile karşılanabilmesi amacıyla tasarlandı. Modüler yapısı ve ölçüleri sayesinde, farklı görevlerin gerektirdiği ekipman, silah sistemleri ve konfigürasyona kolaylıkla adapte edilebilen URAL platfomunun, kullanıcı isteklerine göre uyarlanmış versiyonları halen yurt içi ve yurt dışında pek çok görevde kullanılıyor.
Komutan ve sürücü dahil 5 kişilik personel taşıma kapasitesine sahip araç, en zorlu arazi ve iklim koşullarında yüksek taktik mobilite performansı sağlarken; tavanında 12.7 mm, ön ve arka tarafa 7,62 mm silah takılabilme özelliği ile derin keşif ve taktik akın görevleri için ideal bir çözüm sunuyor.
AKREP II
Otokar’ın zırhlı keşif ve silah platformu olarak tasarladığı AKREP II 4×4 yeni nesil zırhlı araç ailesi, düşük silueti ile orduların güncel ve gelecek ihtiyaçlarına cevap verebilmek için tasarlandı. Her arazi koşulundaki hareket performansının yanısıra eşsiz manevra kabiliyetine sahip araç, elektrik, dizel ve hibrit gibi alternatif güç gruplarının kullanılmasına imkan verebilecek bir alt yapıya sahip. Güç üretim ve aktarma sistemleri, sensörler, bilgisayarlar, haberleşme ve hedefleme sistemlerinin tek bir sistemde entegre edildiği Akrep II, otonom araçlara doğru geçişi hızlandıracak bir alt yapı sunuyor.
Otokar Cobra TTZA ile ilgili olarak:
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.