Raporlar Pakistan’ın nükleer başlık sayısının 2025 yılında 250’ye ulaşabileceğini söylüyor.
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu (FAS/Federation of American Scientists) ve Atom Bilimcileri Bülteni’nin (Bulletin of the Atomic Scientists) Pakistan’ın nükleer silah programını konu eden 12 sayfalık raporunda (Pakistani nuclear forces, 2018 )Pakistan’ın nükleer cephaneliğini daha fazla nükleer başlık, daha fazla dağıtım sistemi ve büyüyen Fisil madde (nükleer silah yakıtı olarak kullanılıyor) üretim endüstrisi ile genişlettiği açıklanıyor.
Raporda Pakistan nükleer cephaneliğinin genişlemesi konusu şu şekilde işleniyor: Ticari uydu görüntülerinin analizi sonucunda Pakistan ordusu garnizonlarının ve hava kuvvetlerinin çok sayıda nükleer silahlar ile ilgili olabilecek mobil fırlatıcılar ve yeraltı tesisleri fark edilebiliyor. Pakistan’ın şu anda 140 ile 150 adet arasında nükleer başlığa sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu stok ABD Savunma İstihbarat Ajansı’nın 1999 yılında hazırladığı raporda Pakistan’ın 2020 yılında 60-80 adet arasında başlığa sahip olacağı yönündeki tahminlerinin yanlış olduğunu göstermektedir.
Gelişmekte olan çeşitli dağıtım sistemleri, dört plütonyum üretim reaktörü ve uranyumu zenginleştirme tesisleri genişlerken, Pakistan’ın önümüzdeki 10 yıl içinde büyük olasılıkla stoğu daha da genişleyecek. Artışın büyüklüğü ise birçok faktöre bağlı. İki önemli faktör ise Pakistan’ın nükleer başlık kapasiteli füzelerini nasıl konuşlandıracağı ve Hindistan nükleer cephaneliğinin ne kadar büyüdüğü olacaktır. Mevcut büyüme gerçekleşirse Pakistan 2025 yılına kadar 220 ile 250 adet arasında nükleer başlığa sahip olabilir.
Dünyanın en büyük 5. nükleer gücü olabilir
Hindistan nükleer cephaneliğini önemli ölçüde genişletmez ise 2025 yılına gelindiğinde Pakistan İngiltere’yi geçerek dünyanın en büyük 5. nükleer gücü haline gelecek.
Nükleer başlık geliştirme çabalarının yanı sıra Pakistan nükleer başlık taşıyabilen balistik füzeler dışında nükleer başlık taşıyabilen seyir füzeleri üzerinde çalışıyor. Bu çabalar, yalnızca nükleer saldırılara cevap vermek için değil, aynı zamanda Pakistan topraklarına bir Hint konvansiyonel saldırısına karşı koymak için gerçekleşiyor.”
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.