• Gizlilik
  • Koşullar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Hesabım

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

ENG
DefenceTurk
TUSAŞ 47 Yaşında!
Aselsan
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Genel Haberler
    • Kara Kuvvetleri ve Kara Sistemleri
    • Deniz Kuvvetleri ve Deniz Sistemleri
    • Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
  • Özgün
    • Sistemler ve İncelemeler
    • Yazılar ve Analizler
    • Söyleşiler
  • Ürünler
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Havacılık ve Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Entegre Güvenlik Sistemleri
    • Muhabere ve Elektronik Sistemler
    • Tedarik ve Ar-Ge Projeleri
  • Ansiklopedi
  • Dergiler
  • HizmetlerimizYeni
  • Bize Katılın!
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Genel Haberler
    • Kara Kuvvetleri ve Kara Sistemleri
    • Deniz Kuvvetleri ve Deniz Sistemleri
    • Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
  • Özgün
    • Sistemler ve İncelemeler
    • Yazılar ve Analizler
    • Söyleşiler
  • Ürünler
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Havacılık ve Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Entegre Güvenlik Sistemleri
    • Muhabere ve Elektronik Sistemler
    • Tedarik ve Ar-Ge Projeleri
  • Ansiklopedi
  • Dergiler
  • HizmetlerimizYeni
  • Bize Katılın!
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
DefenceTurk

Pakistan’ın nükleer gücü | 2020

Fatih Mehmet Yazar: Fatih Mehmet
7 ay önce
in Genel Haberler
0
Pakistan’ın nükleer gücü | 2020
FacebookTwitterLinkedinWhatsappTelegramQR Kodu

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) 2020 Yıllığını yayımladı. Yıllığın nükleer silahlar bölümünde dikkat çekici gelişmeler var.

Rapora göre 2020’nin başında dokuz devletin (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore) 3.720’si operasyonel, 13.400 nükleer silahı var. Bu silahların ise 1.800’ü operasyonel alarm (savaşa hazır) durumunda tutuluyor.

Raporun giriş kısmında ABD ve Rusya’nın eski savaş başlıklarını sökmesi (imha etmesi) nedeniyle dünyadaki nükleer savaş başlığı stoklarının azalım eğiliminin devam ettiği belirtiliyor. Çin nükleer cephaneliğini modernize ettiği Pakistan ve Hindistan cephaneliklerini genişlettiği düşünülüyor.

Pakistan’ın Nükleer Gücü

Pakistan, ezeli rakibi Hindistan karşısında ‘tam spektrum caydırıcı duruş’ kapsamına yeni nükleer silahların ve bu silahları taşıyacak platformlara yönelik geliştirme ve konuşlandırma faaliyetlerine devam ediyor.

Pakistan’ın nükleer kapasitesi 2020 | SIPRI
Sistem Envanterdeki Lançer İlk Envanter Yılı Menzil (km) Harp Başlığı x Verim Savaş Başlığı Sayısı
Uçak 36 36
F-16A/B . . 1998 1 600 1 x bomba . .
Mirage III/V 36 1998 2 100 1 x bomba veya Ra’ad Füzesi* 36
Kara Tabanlı Füze 120f 120
Abdali (Hatf-2) 10 2015 200 1 x 5–12 kt 10
Ghaznavi (Hatf-3) 16 2004 300 1 x 5–12 kt 16
Shaheen-I (Hatf-4) 16 2003 750 1 x 5–12 kt 16
Shaheen-IA (Hatf-4) . . [2020] 900 1 x 5–12 kt . .
Shaheen-II (Hatf-6) 18 2014 2 000 1 x 10–40 kt 18
Shaheen-III (Hatf-. .) . . [2022] 2 750 1 x 10–40 kt . .
Ghauri (Hatf-5) 24 2003 1 250 1 x 10–40 kt 24
Nasr (Hatf-9) 24 2013 70 1 x 5–12 kt 24
Ababeel (Hatf-. .) . . . . 2 200 MIRV or MRV . .
Babur* (Hatf-7) 12 2014 350 1 x 5–12 kt 12
Babur-2* (Hatf-. .) . . . . 700 1 x 5–12 kt . .
Deniz Tabanlı Füze
Babur-3* (Hatf-. .) 0 . . 450 1 x 5–12 kt 0
Diğer harp başlıkları 4
Total 156 160
*: Seyir Füzesi

Ocak 2020 itibariyle Pakistan’ın yaklaşık 160 nükleer harp başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor. Pakistan’ın nükleer silah cephaneliğinin önümüzdeki on yılda genişlemeye devam etmesi bekleniyor. Pakistan’ın, hem silah derecesinde plütonyum hem de son derece zenginleştirilmiş uranyum içeren askeri fissil malzeme stoklarını kademeli olarak artırdığına inanılıyor.

2018 sonu itibariyle Pakistan, Khushab sahasında 4 plütonyum üretim reaktörü işletiyordu.Bu tahmin, Pakistan’ın plütonyumu soğutulmuş kullanılmış yakıttan 4 reaktörün hepsinden ayırdığını varsayıyor.

Uçaklar

Pakistan’ın nükleer silah taşıma rolüne uygun olması muhtemel uçaklar olarak Mirage III ve Mirage V uçakları gösteriliyor. Mirage III nükleer kapasiteli Ra’ad (Hatf-8) uçaktan atılabilir seyir füzesini kullanabiliyorken, Mirage V’in serbest düşüm nükleer bombalar ile saldırı rolü olduğuna inanılıyor.

Pakistan Hava Kuvvetleri (PAF) halihazırda 120’si avcı-bombardıman görevli olmak üzere 160 adet Mirage savaş uçağı işletiyor. 2019’daki raporlara göre Pakistan Mısır’dan 36 adet Mirage V uçağı daha almayı planlıyor.

Pakistan’ın F-16 avcı-bombardıman uçaklarının nükleer kapasitesi belirsiz durumda.

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu (FAS/Federation of American Scientists) ve Atom Bilimcileri Bülteni’nin (Bulletin of the Atomic Scientists) 2018 yılında yazdığı raporda 24 adet nükleer silahın F-16 ile kullanılabildiği belirtilmişti.

Pakistan Hava Kuvvetleri’ne ait JF-17 | Anadolu Kartalı 2019

Pakistan yaşlanan Mirage uçaklarını Çin ile ortaklaşa geliştirdiği JF-17 uçağı ile değiştiriyor. Pakistan halihazırda 4-6 filoda yaklaşık 100 JF-17’yi envanterine katıyor.

JF-17’deki yükseltmelere ilişkin ilk raporlara göre henüz Ra’ad seyir füzesinin entegrasyonundan bahsedilmiyor.

Kara tabanlı füzeler

Pakistan, kısa ve orta menzilli sistemlerden oluşan nükleer yetenekli balistik füze cephanesini genişletiyor. Halen Abdali (Hatf-2), Ghaznavi (Hatf-3), Shaheen-I (Hatf-4) ve Nasr (Hatf-9) katı yakıtlı, mobil kısa menzilli balistik füzeleri kullanıyor. Shaheen-I’in genişletilmiş bir versiyonu olan Shaheen-IA hala geliştirilme aşamasında. Gaznavi, Nasr ve Shaheen-I, 2019’da teste başlandı.

Envanter şu anda iki tür orta menzilli balistik füze içeriyor: 1250 km menzilli sıvı yakıtlı, karayolunda hareket eden Ghauri (Hatf-5) ve 2000 km menzilli iki kademeli, katı yakıtlı, karayolunda seyyar Shaheen-II (Hatf-6).

2018’deki raporlara göre Pakistan’ın nükleer gücü

Shaheen-II, Mayıs 2019’da teste başladı. Daha uzun menzilli bir varyant olan Shaheen-III şu anda geliştiriliyor. 2750 km menzili olan füze Pakistan tarafından bugüne kadar test edilecek en uzun menzilli sistem haline geldi. Shaheen-III’ün bir varyantı olan muhtemelen bağımsız olarak yönlendirilebilen çoklu başlık (MIRV) ile donatılmış olan Ababeel de geliştirme aşamasında. Son test 2017 yılında gerçekleştirildi.

Pakistan balistik füze cephaneliğinin yanı sıra nükleer yetenekli Babur (Hatf-7) isimli satıhtan fırlatılabilen seyir füzesini geliştirmeye devam ediyor. Babur 2005’ten beri en az 12 kez ateşlendi ve 2011’den bu yana saha eğitiminde kullanılır durumda. Babur-2 veya Babur Silah Sistemi-1 (B) olarak adlandırılan geliştirilmiş versiyonun 700 km menzile sahip olduğu belirtiliyor. Babur’ün ise 350 km menzili olduğu söyleniyor.

Deniz

Güvenli bir ikincil saldırı kabiliyeti sağlanması çabalarının parçası olarak Pakistan, deniz tabanlı bir nükleer kuvvet geliştirmeye çalışıyor. Babur-3 denizaltından fırlatılabilen seyir füzesi, Pakistan Donanmasının 3 adet dizel-elektrilikli Agosta sınıfı denizaltısı için nükleer yetenek geliştirmeyi amaçlıyor.

Pakistan’a ait AGOSTA-90B sınıfı denizaltılar Türkiye tarafından STM ana yükleniciliğinde kapsamlı bir modernizasyona tutuluyor. Aselsan ve Havelsan gibi Türk şirketleri projeye çeşitli komponentler sağlıyor.

Babur-3 ilk kez 2017 ateşlendi ve ikinci kez 2018’de test edildi. 

Pakistan birincisi 2022’de teslim edilmesi beklenen Çin yapımı havadan bağımsız tahrik (AIP) sistemine sahip 8 adet denizaltı sipariş etti. Hangor sınıfı olarak bilinen bu denizaltılara Babur-3 füzeleri ile nükleer rol verilebilir.

2020’de nükleer silah sayısında azalma var

Pakistan nükleer cephaneliğini genişletiyor

Fatih Mehmet

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.

TUSAŞ 47 Yaşında! Aselsan
Etiketler: NükleerNükleer SilahPakistansıprı
SPONSORLU İÇERİK
Önceki Haber

Avrupa’nın altıncı nesil savaş uçağı projeleri: FCAS ve TEMPEST

Sonraki Haber

Bakan Akar, Fransızların gerçek dışı iddialarına cevap verdi

İlgili Yazılar

Terör örgütü PKK/KCK üyesi 2 şahıs daha güvenlik güçlerine teslim oldu
Genel Haberler

Terör örgütü PKK’da çözülme hızlandı

11 saat önce
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mavi Vatan’dan siber uzaya kadar her sahada egemenlik haklarımıza sahip çıkacağız
Genel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu devrin adı dijital çağdır ham maddesi ise veridir

2 gün önce
500 kadın öğrenci Özel Harekât Polisi oldu
Genel Haberler

500 kadın öğrenci Özel Harekât Polisi oldu

2 gün önce
ABD Türkiye’yi F-35 JSF programından çıkarabilir mi?
Genel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ikinci paket S-400 ve F-35 açıklaması

2 gün önce
Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Khan, Türkiye’yi ziyaret etti
Genel Haberler

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Khan, Türkiye’yi ziyaret etti

3 gün önce
Bakan Akar mevkidaşı Ben Wallace ile savunma sanayiinde iş birliğini görüştü
Genel Haberler

Bakan Akar mevkidaşı Ben Wallace ile savunma sanayiinde iş birliğini görüştü

3 gün önce
Sonraki Haber
MKEK Gazi Fişek Fabrikası’nda dışa bağımlılığı bitirecek yeni üretim hattı kuruldu

Bakan Akar, Fransızların gerçek dışı iddialarına cevap verdi

Please login to join discussion

Defence Turk Dergisi Yeni Sayı

Google Haberler

Twitter

İlginizi Çekebilir

ABD Ordusu KC-46A tanker uçağının öz savunma sistemini test ediyor
Haberler

ABD Hava Kuvvetleri 12 adet KC-46 tanker uçağı sipariş etti

7 saat önce
AKINCI TİHA PT-3 testleri devam ediyor
Haberler

AKINCI TİHA PT-3 testleri devam ediyor

5 gün önce
ABD Polonya’ya 6,5 milyar dolarlık F-35 satışını onayladı
Hava Kuvvetleri ve Uzay Sistemleri

BAE ile F-35 sözleşmelerinin Trump yönetimi sona ermeden imzalanması bekleniyor

6 gün önce

Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi

@ 2020 Defence Turk. Tüm hakları saklıdır.

Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi

  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler
Menu
  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Giriş
  • Sepet
  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler

© 2020 Tüm hakları saklıdır.
DefenceTurk

Tekrar Hoşgeldiniz!

Lütfen hesap bilgilerinizi girin

Şifrenizi mi unuttunuz?

Yeni Hesap Açın!

Kayıt için formu doldurun

Tüm alanlar gereklidir. Giriş

Parolanızı kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen e-posta adresi veya kullanıcı adı girin.

Giriş

Defence Turk'ün Yeni Hizmetleri

Defence Turk sektöre yönelik yeni hizmetlerini sunar. Profesyonel ekibimiz sorunlarınıza çözümler üretmek için yanınızda!

Hizmetleri Keşfedin
Hemen iletişime geç
Konuşma başlat
Merhaba! Aşağıdaki Defence Turk logosuna tıklayarak bizimle Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Ekibimiz birazdan sizinle iletişime geçecek
Defence Turk
Yazmak için buraya tıklayın