Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak tarafından yapılan açıklamada Ukrayna’ya Piorun kısa menzilli hava savunma füzesi verileceği duyuruldu. Bakan Błaszczak açıklamasında “Talebim üzerine Bakanlar Kurulu, Ukrayna’ya yardım konusunda bir karar kabul etti. Polonya’nın en modern ekipmanını, Piorun taşınabilir hava savunma füze sistemlerini ve mühimmatını sağlayacağız .” ifadelerine yer verdi.
Piorun, GROM MANPADS’lerin modernize edilmiş bir versiyonudur. Polonya Şirketi MESKO tarafından Sovyet yapımı l9K38 Igla temel alınarak tasarlanan ve üretilen tek atış kısa menzilli hava savunma füzesidir. Geliştirme aşamasının başlangıçta 2014 sonundan önce sonuçlanması planlanıyordu ancak daha sonra son tarih Eylül 2015’e ertelendi. Piorun ilk kez Eylül 2015’te GROM-M adı altında Savunma Sergisi MSPO’da tanıtıldı. Aralık 2016’da Polonya Savunma Bakanlığı, Polonya Şirketi Mesko ile 1.300 Piorun (Thunderbolt) kısa menzilli hava savunma füzesi alımı için bir sözleşme imzalamıştı.
Ukrayna ve Rusya arsından yükselen gerilim ile artan oranda Ukrayna’ya uluslararası kamuoyunda çeşitli alanlarda destekler gerçekleşiyor. Birleşik Krallık Hükumeti, Rusya ile gerilim yükselirken Ukrayna’ya 2.000 tanksavar füze sistemi ve yaklaşık 30 seçkin askerden oluşan bir grup göndermişti. Estonya ve diğer Baltık ülkeleri de Ukrayna’ya Javelin tanksavar füzeleri vd. tedarik etmeyi planlıyor. Estonya Savunma Bakanlığı uluslararası iş birliği departmanı başkanı Peeter Kuimet, Estonya devlet yayın kuruluşu ERR’ye verdiği demeçte, “Estonya prensipte Savunma Bakanlığı aracılığıyla, Ukrayna’yı mevcut, zor zamanlarda silah ve mühimmatla desteklemek olduğuna dair bir karar aldı.” açıklamasında bulunmuştu.
NATO, Rusya’ya karşı Doğu Avrupa’ya takviye
NATO Müttefikleri Doğu Avrupa’da konuşlanan NATO birliklerine ek olarak savaş uçakları ve savaş gemileri gönderiyor. NATO tarafından yapılan açıklamada bu ek transferlerin Rusya’nın Ukrayna çevresindeki askeri yığınağına karşı Müttefiklerin caydırıcılığını arttırdığı belirtildi.
Geçtiğimiz günlerde bazı NATO üyesi ülkeler halihazırda devam eden ve yeni konuşlandırmalar ile ilgili duyurular yaptı. Danimarka, Baltık Denizi’ne bir fırkateyn gönderiyor ve Litvanya’ya dört adet F-16 savaş uçağı konuşlandırmak üzere hazırlanıyor. İspanya, NATO deniz kuvvetlerine katılmak için gemiler gönderiyor (gemilerden biri Álvaro de Bazán sınıfı hava savunma harbi fırkateyni) ve Bulgaristan’a savaş uçağı göndermeyi düşünüyor. Fransa, NATO komutası altında Romanya’ya asker göndermeye hazır olduğunu ifade etti. Hollanda, NATO’nun bölgedeki hava polisliği faaliyetlerini desteklemek için Nisan ayından itibaren Bulgaristan’a iki F-35 savaş uçağı gönderiyor. Hollanda ayrıca bir savaş gemisini ve karada konuşlu birimlerini NATO Mukabele Gücü’ne katılmak üzere hazırda bekletiyor. ABD ayrıca İttifak’ın doğusundaki askeri varlığını artırmayı düşündüğünü de açıkça belirtti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg şunları söyledi:
“Müttefiklerin NATO’ya ek kuvvetler göndermesini memnuniyetle karşılıyorum. NATO, İttifak’ın doğu kısmını güçlendirmek de dahil olmak üzere tüm Müttefikleri korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir. Toplu savunmamızı güçlendirmek de dahil olmak üzere, güvenlik ortamımızdaki herhangi bir bozulmaya her zaman yanıt vereceğiz.”
NATO tarafından yapılan açıklamada Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı yasadışı ilhakına yanıt olarak NATO, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’daki dört çok uluslu savaş grubu da dahil olmak üzere ittifakın doğu kısmındaki varlığını artırdığını belirtti.
NATO’nun doğu kanadındaki Askeri birlikleri
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.