Mikoyan Gurevitch’in sahibi Rostec, MiG-31 Foxhound önleme uçaklarının yerini alacak MiG-41’in geliştirme aşamasına başlandığını duyurdu
1981’den beri hizmette olan MiG-31 önleme uçaklarının yerini önümüzdeki yıllarda alması için başlatılan MiG-41 (PAK-DP) projesinin geliştirme aşamasına geldiği Rostec tarafından duyruldu. 2028 yılında hizmete girmesi hedeflenen -bu tarihin Rusya’nın yakın zamanda muharip uçak programlarındaki gecikmelerine bakıldığında daha ileriye alınması olasıdır- önleme uçağının 5++ veya 6. nesil olması bekleniyor.
Nasıl bir Uçak Olacak?
MiG-41’in nasıl bir uçak olacağını anlayabilmek için kendisinden önce gelen MiG-31 ve MiG-25’e bakılmalıdır. İki uçak da yapı ve konsept olarak birbirleri ile oldukça benzerdir. NATO’nun seyir füzeleri ve stratejik hava unsurlarını uzak mesafelerden bertaraf etmek için geliştirilen bu uçaklar yüksek hızlara ulaşabilir ve uzun menzilli havadan havaya füzeleri taşımak amacıyla tipik bir avcı uçağına göre oldukça büyüktür.
MiG-31 gibi zamanının en hızlı muharip uçağı olması hedeflenen MiG-41’in Mach 4.3 civarında bir hıza ulaşması bekleniyor. Uçağın geliştirilmesinde ise geçmişteki MiG-701 ve MiG-301/321 projelerinden faydalanılacak. Aşağıdaki tasarımlar incelendiğinde MiG-41’in neye benzeyeceği kestirilebilir.
Motor
MiG-41, operasyonel koşullarda belirtilen Mach 4.3 azami hızına büyük olasılıkla ulaşamayacak olsa da seyir hızı olarak tahminen Mach 3 civarında bir hız yapabilecektir ki bu bile bir savaş uçağı için oldukça yüksek bir hız sayılmaktadır. Bu hızları görebilmek için uçakta Turboramjet tipi motorların kullanılması bekleniyor.
Ramjet ve turbojetin bir çeşit birleşimi olan motorlar SR-71 Blackbird keşif uçaklarında kullanılmıştır. Uçak ramjetin çalışması uygun hıza gelene kadar turbojet gibi davranan bu motor uygun hıza ulaşıldığında fanlara giden hava akımını durdurup sadece ramjet kısmına hava akımı sağlamaktadır, böylece uçak bir ek roketin hızlandırmasına ihtiyaç duymadan yüksek hızlara ulaşabilmektedir. Bu teknolojinin gelecekte ortaya çıkacak hipersonik hava araçlarında kullanılması da bekleniyor.
Silah Yükü
MiG-41’in uydusavar füzelerin yanında hipersonik silahlara karşı yüksek isabet oranı hedefleyen, içinde terminal safha için daha küçük füzeler taşıyan bir uzun menzilli önleme füzesi taşıyacağı belirtildi. Rusya’nın böyle bir füze geliştirmek istemesi de füze savunmadaki 1 füzeyi önlemek için birden fazla füze doktrinine dayanmaktadır. Konsept, bir tane hedef için az sayıda taşınan ve maliyetli uzun menzilli füzelerden birden fazla ateşlemenin getirdiği sınırlamalara bir çözüm olarak da görülebilir.
Ancak böyle bir füze sisteminin geliştirilmesinde veya geliştirilirse sahada ne kadar başarılı olunacağı ise bir soru işareti olacaktır. Bu füzeyle benzer bir prensipte çalışan tek örnek ise İngiliz yapımı Starstreak alçak irtifa hava savunma füzesidir.
Aynı zamanda Mikoyan Gurevitch Genel Müdürü Ilya Tarasenko, MiG-41 için opsiyonel insansız kullanım ve füzelere karşı lazer silahından da bahsetmiştir.
Her şeyi toparlayacak olursak MiG-41’in, ABD’nin gelecekteki uzay unsurları ve hipersonik silahların belkemiğini oluşturduğu vurucu gücüne karşı geliştirildiğini fark etmek zor olmayacaktır. Ancak Rusya’nın halen yüksek performanslı sistemleri geliştirmekten öte kritik sorunları vardır. Buna yakın zamandaki MiG-31 ve diğer savaş uçaklarındaki dost-düşman tanımlama sistemlerinin güvenilirliği ile ilgili hadiseler örnek verilebilir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.