NATO, RQ-4D İHA ile Karadeniz’de 24 saatlik keşif ve istihbarat uçuşu gerçekleştirildiğini açıkladı.
NATO’ya bağlı bir yüksek irtifa (HALE) insansız keşif ve gözetleme hava aracı olan RQ-4D Phoenix Karadeniz’de 24 saatlik uçuş icra ettikten sonra 16 Kasım 2021 Salı günü İtalya’nın Sigonella kentindeki ana hava üssüne döndü.
İttifak Yer Gözetleme (AGS) ekibi tarafından kontrol edilen operasyon “önemli bir adım” olarak nitelendirildi. Yapılan açıklamada, “Tarafımızdan tarihi bir kilometre taşına ulaşıldı. İttifak Yer Gözetleme (AGS) gücü, Karadeniz kıyılarında ilk başarılı 24 saatlik görevi tamamlandı.” ifadelerine yer verildi.
NATO İttifak Yer Gözetleme Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Houston Cantwell, “Başarılı ekip çalışmasından gurur duyuyorum” dedi. “24 saatlik bu görevle, Tam Operasyonel Yetenek yolunda doğru yolda olduğumuzu ve NATO için değerli bir varlık olduğumuzu kanıtladık.” ifadelerinde bulundu.

NATO’nun hava komutanlığı sitesinden operasyonla ilgili olarak:
“Bu uzun görevin zorluğu, sistemi işleten havacılar ve askerlere odaklandı; özellikle vardiyalar arasında sorunsuz bir şekilde teslim etme yetenekleri. Sentetik açıklıklı radarın kontrolünden sorumlu sensör operatörleri de pilotlarla aynı anda değiştirildi.
İnsansız hava aracının güvenli bir şekilde görevini yerine getirebilmesi için sadece iyi eğitimli ve belirli bir süre sonra değiştirilen pilotlara sahip olması değil, aynı zamanda uçaklar arasında uydu ve iletişim bağlantısının garanti edilmesini sağlayan bilişim uzmanlarına da sahip olması gerekiyor.“
açıklamasında bulunuldu.

ABD tarafından AGS kapsamında 5 adet RQ-4D Global Hawk NATO’ya zimmetlendi. NATO’ya zimmetlenen son RQ-4D Global Hawk Sigonella, İtalya’da yer alan ana operasyon üssüne Kasım 2020’de ulaştı. Bu konuşlandırma ile birlikte NATO’nun “Phoneix” olarak adlandırılan RQ-4D İHA’larının envanterdeki sayısı toplamda 5’e ulaşmıştı.

İttifak Yer Gözetleme Programı Nedir?
İttifak Yer Gözetleme Programı, NATO’nun barış, kriz ve savaş durumunda ilgi duyduğu bölgenin uzaktan (stand-off) gözetlenmesini sağlayacak hava platformu ve yer ünitelerinden oluşacak çekirdek kabiliyet şeklinde bir yer gözetleme yeteneğinin elde edilmesi amacıyla başlattığı bir programdır.
NATO’nun çokuluslu programlarından biri olan İttifak Yer Gözetleme (AGS) Sistemi, maliyet etkin bir şekilde belirli bir yeteneği çokuluslu olarak elde etmek ve birlikte çalışılabilirliği temin etmek maksadıyla ortak hareket edebilir kılan bir girişimdir.
Alliance Ground Surveillance (AGS), 15 NATO ülkesinin iştirakiyle beş adet Amerikan Global Hawk Blok 40 insansız hava aracının NATO’nun ihtiyaçları için konfigüre edilmiş türevi olan RQ-4D ve Avrupa menşei komuta kontrol istasyonlarından müteşekkil bir istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) sistemidir.
15 ülke, İttifak Yer Gözetleme programına finansal ve ömür döngüsü desteği kalemlerinde pay alarak katkı sağlamaktadır. Sicilya’da konuşlu İttifak Yer Gözetleme Ana Harekât Üssü’nün inşası devam etmektedir, inşa faaliyetleri tamamlandığında üste 550 personel görev icra edecek.

İlgili Olarak
NATO İttifak Yer Gözetleme (AGS) programı operasyonel kabiliyete ulaştı

Psikoloji öğrencisi. Deniz sistemleri meraklısı. İstanbul boğazında savaş gemisi fotoğrafçısı.