Dünyanın en büyük ve ağır askeri nakliye helikopteri Rostvertol Mİ-26T2V’nin 2021’de seri üretimine başlanacak.
Rusya’nın önde gelen helikopter ve motor üretici firmalarından biri olan Rostvertol firmasının Ceo’su Andrey Boginsky, gazetecilere konu ile ilgili verdiği demeçte, Rus Ordusunun envanterine girmesi beklenen Mİ-26T2V askeri nakliye helikopterinin 2021 yılının ilk yarısında seri üretimine başlanacağını açıkladı. Boginsky, açıklamasının devamında Mi-26T2V helikopterinin tamamen ordunun ihtiyaçlarına göre tasarlandığını ve bu süreçtede yetkili ordu personelleriyle fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.
2018 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Mİ-26T2V nakliye helikopteri, sınıfının en ağırı olmakla birlikte 2019 yılında Rusya’da yapılan fuarda da sergilendi. Rusya Savunma Bakanı Alexey Krivoruchko, Rus Ordusuna bahse konu helikopter modelinden 10 adet alınacağını duyurmuştu.
Mİ-26T2V askeri nakliye helikopteri, 5 kişilik mürettebat ile toplamda 82 askeri personel taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Maksimum kalkış ağırlığı 56 ton, yüksüz ağırlığı ise 20 tondur. Helikopter maksimum 11.400 itki gücüne sahip D-136 tipi iki turbo şaft motorla desteklenmiştir. Helikopterin toplam uzunluğu 40.3 metre, gövde uzunluğu 33.73 metre, yüksekliği 8.15 metredir. Helikopterin maksimum hızı 295 km/h, azami menzil 800 km, maksimum menzili 1.920 km’dir. Mi-26 model nakliye helikopterlerinin toplamda 13 farklı varyantı bulunmaktadır.
Mil Mi-26’nın Operasyonel Geçmişi
Çernobil Reaktör Kazası
1986 yılındaki Çernobil reaktör kazasından sonra başlatılan temizleme çalışmalarında kullanılmak üzere acil olarak geliştirilen 30 adet Mi-26S afet müdahale modeli helikopter, radyasyon ölçümlerinin yanı sıra radyoaktif ışımaları önlemek amacıyla büyük miktarda yalıtım maddesinin, patlamanın olduğu 4 numaralı reaktörün içerisine hassas bir şekilde bırakılması çalışmalarında da kullanıldı. Bu model, pilotları ve helikopterde bulunan diğer personeli radyasyondan korumak amacıyla yüksek korumalı kokpit camları ve filtre sistemiyle donatıldı. Alt kısmına sıvı tankı ve püskürtme sistemi de monte edilen helikopter, içerisindeki yalıtıcı malzemeyi 4 numaralı reaktörün içerisine püskürterek çalışmalara büyük katkı sağladı.
Afganistan’daki Chinook Kurtarma Operasyonu
2002 baharında sivil bir Mi-26, iki Amerikan MH-47E Chinook helikopterini Afganistan’daki bir dağdan kurtarmak için kiralandı. 2500 metrenin üzerindeki irtifalarda ve bölgedeki terör tehdidi altında yapılan kurtarma operasyonunda helikopterler, azami taşıma ağırlığının üzerinde yüklere maruz kaldılar.
Çeçenistan Kazası
Afganistan’daki Vurularak Düşürülme Vakası
Moldovalı Pecotos Air şirketine ait bir Mi-26, 2009’un Temmuz ayında Afganistan’ın Helmand vilayetinde uğradığı saldırı sonucu düşürüldü. Daha sonradan NATO adına insani yardım amaçlı görev yaptığı açıklanan Moldova Mi-26’sı, Ukraynalı 6 mürettebata mezar oldu.
Hindistan Hava Kuvvetleri – Kırıma Uğrama
14 Aralık 2010’da, Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait bir Mi-26, Jammu Havaalanı’ndan kalktıktan saniyeler sonra 15 metre irtifadan yere çakıldı ve 9 yolcusu kazada yara aldı. Hindistan Uçuş Güvenliği Enstitüsü tarafından hazırlanan araştırma raporuna göre kaza, Mi-26 tarafından taşınan bir tren vagonunun helikopterin dengesini bozması nedeniyle yaşandı.
Kraliyet Norveç Hava Kuvvetleri – Sea King Kurtarma Operasyonu
Kraliyet Norveç Hava Kuvvetleri’ne ait bir Westland Sea King, 11 Aralık 2012’de havada yaşadığı teknik problemler nedeniyle Divgagáisá Dağı’na acil iniş yapmak zorunda kaldı. Helikopterin iniş takımları, acil iniş sırasında büyük hasar gördü. Bunun üzerine ara rotor palleri sökülerek ve ardından da yakıt deposundaki yakıt tahliye edilerek taşımaya uygun hale getirilen Sea King, olaydan bir gün sonra bir Mil Mi-26 tarafından Banak Hava Üssü’ne taşındı.
İlgili Olarak
Rus Özel Kuvvetlerinin yeni helikopteri Mi-8AMTSh-VN uçuş testlerine başlıyor
Uluslararası İlişkiler Lisans Öğrencisi, Askeri teknoloji, Jeopolitik ve Güvenlik Çalışmaları üzerine okumalar yapıyor, Kültürleri tanımayı ve dil öğrenmeyi seviyor.