Jane’s’in haberine göre, 26 Aralık 2018 tarihinde Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri (RJAF), Rusya’dan tedarik edilmesi planlanan 4 adet Mil Mi-26 ‘Halo’ ağır yük helikopterlerinden ikincisini teslim aldı.
Mi-26T’nin görüntüsü, Ocak ayında Amman’a (Ürdün’ün başkenti) teslim edildikten 11 ay sonra Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin (RJAF) sitesinde yer almıştı.
Ürdün, Eylül 2016’da fabrika çıkışlı dört adet Mi-26T helikopterlerini sipariş etmişti. Bunlardan ikisi için farklı seçenekler de söz konusuydu. Teslimatlar 2018’den 2019’un sonuna kadar sürecek ve platformlar askeri ve sivil hizmetler arasında ortaklaşa işletilecek.
Teslim edilen ilk helikopter, Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin çok tonlu kamuflajına sahip olarak SOFEX 2018 savunma fuarında gösterilmişti. İkinci helikopterin ise düşük görünürlüklü gri renkte teslim edildiği biliniyor. Bununla birlikte helikopter üzerinde Ürdün’e ait ulusal işaretlerin olmaması da dikkatleri üzerinde çekmiş durumda. Farklı kamuflaj ve renklerin kullanılması veya ulusal işaretlerin kullanılmaması hususunda, platformların hem askeri hem de sivil hizmetlerde kullanılacak olması bir sebep olarak gösterilebilir mi, açık değildir.
Mi-26T’ler, Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin şu anki filosunda bulunan MD Helicopters MD 500 / 530F’lerin; Bell AH-1F Cobra’ların; Sikorsky UH-60L / M ve S-70A Kara Şahinler’lerin; Airbus Helicopters EC 635T1, AS 332 ve AS 350’lerin; AgustaWestland AW139’ların; ve Robinson R44’leri yanına katılacak.
Mil Mi-26’nın Operasyonel Geçmişi
Çernobil Reaktör Kazası
1986 yılındaki Çernobil reaktör kazasından sonra başlatılan temizleme çalışmalarında kullanılmak üzere acil olarak geliştirilen 30 adet Mi-26S afet müdahale modeli helikopter, radyasyon ölçümlerinin yanı sıra radyoaktif ışımaları önlemek amacıyla büyük miktarda yalıtım maddesinin patlamanın olduğu 4 numaralı reaktörün içerisine hassas bir şekilde bırakılması çalışmalarında da kullanıldı. Bu model, pilotları ve helikopterde bulunan diğer personeli radyasyondan korumak amacıyla yüksek korumalı kokpit camları ve filtre sistemiyle donatıldı. Alt kısmına sıvı tankı ve püskürtme sistemi de monte edilen helikopter, içerisindeki yalıtıcı malzemeyi 4 numaralı reaktörün içerisine püskürterek çalışmalara büyük katkı sağladı.
Afganistan’daki Chinook Kurtarma Operasyonu
2002 baharında sivil bir Mi-26, iki Amerikan MH-47E Chinook helikopterini Afganistan’daki bir dağdan kurtarmak için kiralandı. 2500 metrenin üzerindeki irtifalarda ve bölgedeki terör tehdidi altında yapılan kurtarma operasyonunda helikopterler, azami taşıma ağırlığının üzerinde yüklere maruz kaldılar.
Çeçenistan Kazası
Afganistan’daki Vurularak Düşürülme Vakası
Moldovalı Pecotos Air şirketine ait bir Mi-26, 2009’un Temmuz ayında Afganistan’ın Helmand vilayetinde uğradığı saldırı sonucu düşürüldü. Daha sonradan NATO adına insani yardım amaçlı görev yaptığı açıklanan Moldova Mi-26’sı, Ukraynalı 6 mürettebata mezar oldu.
Hindistan Hava Kuvvetleri – Kırıma Uğrama
14 Aralık 2010’da, Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait bir Mi-26, Jammu Havaalanı’ndan kalktıktan saniyeler sonra 15 metre irtifadan yere çakıldı ve 9 yolcusu kazada yara aldı. Hindistan Uçuş Güvenliği Enstitüsü tarafından hazırlanan araştırma raporuna göre kaza, Mi-26 tarafından taşınan bir tren vagonunun helikopterin dengesini bozması nedeniyle yaşandı.
Kraliyet Norveç Hava Kuvvetleri – Sea King Kurtarma Operasyonu
Kraliyet Norveç Hava Kuvvetleri’ne ait bir Westland Sea King, 11 Aralık 2012’de havada yaşadığı teknik problemler nedeniyle Divgagáisá Dağı’na acil iniş yapmak zorunda kaldı. Helikopterin iniş takımları, acil iniş sırasında büyük hasar gördü. Bunun üzerine ara rotor palleri sökülerek ve ardından da yakıt deposundaki yakıt tahliye edilerek taşımaya uygun hale getirilen Sea King, olaydan bir gün sonra bir Mil Mi-26 tarafından Banak Hava Üssü’ne taşındı.
İlginizi Çekebilir:

Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile araştırmacılara savunma ve güvenlik alanında bilgi ve haber takibi hizmeti sağlamaya adanmış bir platformdur.