Rusya, Suriye’de Yeni Hava Savunma Sistemi S-500’ü Test Etti Mi?
Son günlerde basında çıkan haberlere göre Rusya, Suriye’de S-500 Hava Savunma Sisteminin (HSS) önemli unsurlarını test etti. Bu iddiaların üzerine Rusya Savunma Bakanlığı açıklama yaparak iddiaları yalanladı ”S-500’ü Suriye’de test etmeye gerek olmadığını” belirtti. Rus ”Gazeta.ru” online medyasının kaynakları da testlerin hızlı bir şekilde giderilen spesifik sorunlara maruz kaldığını iddia eden raporu reddetti.
“Bir kabul yönetmeliği imzalanır ve üst birime bir rapor gönderilir. Savunma bakanının emrini müteakip, silah hizmete alınır. Süreç böyle işler. Medya raporu gösteriyor ki, haberi hazırlayan kişi herhangi bir askeri donanımın test veya hizmete kabul sürecinde bulunmamış.”
S-500 HSS gerçekten Suriye’de test edilmiş olsaydı, bölgedeki istihbarat örgütleri tarafından fark edilirdi. Tam bir S-500 sistemini kurmak için düzinelerce An-124 kargo uçağı sortisi gerekir. 76T6 ve 77T6 aktif fazlı anten radarlı S-500, 77P6 araçları, 77N6-N ve 77N6-N1 füzesinin ise An-124’ün kargo bölmesine sığıp sığamayacağı henüz bilinmiyor.
Sistem Suriye’ye konuşlandırılsa bu durum fark edilirdi. Konuşlandırma için gerekli boyutta güvenli bir zemin bulmak gerekli. Suriye’de bununla ilgili büyük sorunlar var ve Rusların Hmeymim ve Tartus üslerinde boş alanı yok. Konuşlandırıldıktan sonra, sistemin elektronik araçlarının yayına başlaması ve ABD ve diğer istihbarat örgütlerinin elektronik istihbaratı tarafından tespit edilmesi gibi bir durum da söz konusu.
Sistemin denemelerinde atış testleri henüz yapılmadı. Atış testleri yapılmış olsaydı istihbarat örgütleri füze fırlatmalarını tespit edecek ve bir bilgi savaşı başlayacaktı. Şu ana kadar Suriye’de konuşlandırılan Rus S-400 Hava Savunma Sistemleri bile hiç ateşlenmedi.
Rusya, S-500 Hava Savunma Sisteminin Testleri İçin Uygun Bir Alana Sahip Mi ?
S-500’ün iddia edilen imha edebilme menzili 600 km. Maksimum menzille atış testi için güvenli bölge en az 1.500 olmalıdır. Bu da Ankara, Atina, Kahire ve Tahran’ın bölgelerine füze enkazı düşebileceği konusunda uyarılması gerektiği anlamına geliyor.
Rusya’nın güvenlik gerekliliklerini tam olarak karşılayacak bir üssü yoktur. Gereksinimleri karşılayan tek bölge Sovyet döneminde kurulan Sary-Shagan’da olan test üssüdür. Üssün Kazakistan sınırları içerisinde olması dolayısıyla da fark edilmeden bir test gerçekleştirilemez. Ayrıca, balistik ve aerodinamik hedef için füzelerin rampalarını yerleştirmek gerekli. Maksimum menzili test etmek için canlı atış gereklidir, S-500 fırlatıcılarından binlerce kilometre uzakta konuşlandırılmalılar.
Sovyet döneminde, Sary-Shagan’a füze savunma sistemi konuşlandırıldı ve iki bin kilometre uzaktaki Kapustin Yar bölgesinden balistik hedefler fırlatıldı. Akdeniz bölgesinde, balistik hedefler Roma yakınlarında bir yerden fırlatılmalıdır. Yetkililerin tüm bölgeyi kontrol etmediği Suriye’de bu gibi şartların nasıl sağlanabileceği belirsiz.
Bir test sahası test atışlarının mümkün olan tüm yönlerde yapılabileceği bir çöl değildir. Bu saha, tüm ölçüm noktaları ağına sahip bir ölçüm bölgesidir. Herhangi bir fırlatma (ateşleme) veya test bunlar olmadan anlamsızdır. Bir HSS’nin herhangi bir denemesi, uzak gelecekte ve düşmanın yakın gelecekte sahip olabileceği silahlar için hesaplanan ilgili hava ve elektronik sinyallerin bozulması durumunda gerçekleştirilmelidir. Bu, mevcut en son Rus silah ve donanımlarının devreye sokulması gerektiği anlamına geliyor.
Bir savaş durumunda herhangi bir olası silahı test edebilirsiniz. Ancak Suriye’de S-500’ün taktik ve teknik özelliklerini gerektiren bir durum yokt. Gazeta.ru, İdlib bölgesindeki muhaliflerle mücadele etmek için Hmeymim ve Tartus’taki üslere konuşlandırılmış Pantsir, SA-15 ve Elektronik Harp silahlarına sahip olmanın yeterli olduğunu söyledi.
S-500 Hava Savunma Sistemi Hakkında İddia Edilen Özellikler ve Donanımı
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.