Kalibr seyir füzeleri Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından fırkateyn, korvet, denizaltı ve bombardıman uçağı gibi bir çok platformda kullanılıyor. Rusya’nın Hazar Denizi ve Akdeniz’den Suriye’yi vurması ile daha çok gündeme gelen Kalibr seyir füzelerini bundan sonra kara üzerinde de görebiliriz.
Hedefine, yer yüzeyinden azami 15 metre kadar irtifada yüksek ses-altı hızda uçarak ulaşan Kalibr füzesi, yönünü atalet seyrüsefer sistemi ve GLONASS küresel konumlama sistemi yardımıyla buluyor.
Rus füze inşa sektöründen bir kaynağın TASS’a aktardığına göre, 2019’un sonuna kadar Kalibr seyir füze sisteminin kara tabanlı versiyonunun gelişimi tamamlanarak seri üretime geçilebilir. TASS’a göre Kara tabanlı bir versiyonun geliştirilmesi, uzun menzilli Kalibr füzesinin uzun süredir Rus Donanması’nda faal olması sebebiyle kısa sürede tamamlanacak.
TASS’a bilgi aktaran kaynak Kalibr füzelerinin Suriye’de başarı ile kullanıldığını belirtti. Kaynak, “Bu füzeyi kara tabanlı versiyonunda kullanmak için sadece kontrol sisteminde değişiklik yapmak ve yazılımı değiştirmek gerekiyor” dedi.
Halihazırda Kalibr füzesinin Club-M adında satıhtan satha 300 kilometre menzilli kıyı savunması için gemisavar füzesi olarak kullanılan versiyonu bulunuyor ancak TASS’ın işaret ettiği Kalibr’in deniz tabanlı uzun menzilli (1500-2500km) 3M-14/3M-14T füzelerinin karadan karaya saldırı versiyonu geliştirilmesi projesi.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Orta Menzilli Nükleer Füze Anlaşması krizi sonrası 2019-2020’de uzun menzilli seyir füzeleri ve kara tabanlı Kalibr sisteminin geliştirilmesi gerektiğini söylemişti.
İlginizi Çekebilir:
NATO’dan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması açıklaması
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.