Rusya Savunma Bakanlığı, tamamı robotlardan oluşan bir askerî birliğin kurulacağını duyurdu.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından 9 Nisan 2021 tarihinde yapılan açıklamada, geleceğin savaş alanlarını tanımlayabilecek silahlı robot birliğinin yakında kurulacağı belirtildi. Açıklamada, “Genelkurmay Başkanı Vasily Tonkoshurov’un Savunma Bakanına bildirdiği üzere, beş adet Uran-9 insansız kara aracına (İKA) veya 20 adet muharebe aracına sahip, robotlu bir birlik kurulacak.” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca Rusya’nın, bilimsel araştırma merkezlerinde deneysel bir birim kurmakta olduğu belirtiliyor. Bu merkezde, gelecekte askerî birimlerde kullanılacak olan Uran-9 İKA’ları kullanacak personellerin eğitildiği ifade ediliyor.
2020 yılının sonlarında ise Uran-9 İKA’nın Suriye’de test edildiği bildirilmişti. Testler hakkında konuşan Kalashnikov Concern Genel Müdürü Vladimir Dmitriev, Suriye’de gerçekleştirilen testlerde eksikliklerin tespit edildiğini belirtmişti. Uran-9 İKA, geçmişte ayrı bir sistem olarak kullanılmaktaydı. 766th Production and Technological Enterprise tarafından üretilen İKA, 2A72 30mm otomatik top, 7.62mm PK makineli tüfek, Ataka tanksavar füzeleri ve Shmel alev silahı ile donatılmıştır.
Uran-9 İKA, personeli düşman ateşinden korumak için tasarlanmıştır. Gelişmiş silah sistemleri sayesinde düşman birliklerine ve hafif zırhlı araçlarına ek olarak, düşman tanklarını ve diğer yüksek düzeyde korunan nesneleri de etkisiz hale getirebilmektedir. Taktik düzeyde birleşik kontrol sistemine sahip olan İKA, yetkisiz erişime ve elektronik harp sistemlerine karşı korumaya sahiptir.
Çalışmalar devam ediyor
Robotik alanında çalışmalarına devam eden Rusya, düşman birliklerinin atışlarından kaçabilen, yapay zeka (AI) ile güçlendirilmiş seyyar hedef robotlarını ilk kez Aralık 2020’de test etmişti. Asker üniformasına ve sahte silahlara sahip olan AI tabanlı robotlar, paletli araçlara monte edilmektedir. Zorlu arazi koşullarında hareket edebilme yeteneğine sahip robotlar, engellerin etrafından geçebilmekte ve mermilerin geliş yönüne göre manevra yapabilirler.
Rus merkezli haber ajansı RIA Novosti, geçtiğimiz senelerde Rus Silahlı Kuvvetlerinin 2025 yılına kadar çok işlevli savaş robotlarına sahip olacağını belirtmişti. Bu bağlamda farklı çalışmalara sahip olan Rusya, “Marker” olarak adlandırılan deneysel bir İKA’ya sahip. Marker İKA, Russian Scientific and Technology Association, tarafından geliştirilmiştir. Beş adet İKA’ya rehberlik edebilecek şekilde tasarlanan Marker, aynı anda çeşitli savaş görevlerini yerine getirebilecek şekilde geliştirilmiştir.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı