“Ukrayna’nın karşı saldırıda dezavantajlarından biri ordusundaki çok farklı tipte aracın olması ve lojistik sorunlarıdır.”
Yusuf Emir Işık
Mehmet Ali Kula
24 Şubat 2022 tarihinde Rusya yüksek ateş gücü ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ni ve sivil yerleşimleri hedef almaya başladı. Bu saldırıların ardından başlayan savaş, Birleşmiş Milletler’e göre İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana dünyanın en hızlı büyüyen yerinden edilme krizine neden oldu. 2022’de Ukraynalıların yaklaşık üçte biri evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yıl sonuna kadar tahminen 5.9 milyon insan savaş nedeniyle ülke içinde yerinden edildi.
Yaklaşık olarak 500. gününü dolduran bu yıkıcı savaşta Ukrayna’ya göre Rusya 219.820 personel kaybetmiştir. Buna ek olarak Ukrayna tarafından; 314 uçak, 305 helikopter, 3990 tank, 7735 zırhlı muharebe aracı, 3865 topçu sistemi, 370 hava savunma sistemi, 610 ÇNRA, 18 gemi ve 3383 İHA’nın imha edildiği iddia edilmektedir. 2023 yılının Mayıs ayında ABD’li yetkililer tarafından yapılan açıklamada ise Rusya’nın yaklaşık 50.000 personelinin öldüğü, 180.000 personelinin ise yaralandığı iddia edilmiştir. Halka açık verilerle teyitlenen Rusya’nın kaybı 16 Haziran 2023 tarihi itibariyle 25.528 personeldir. Özerklik ilan eden DPR ve LPR’nin halk milislerinin listeye dahil edilmesi ile Rusya’nın kayıplarının nihai rakamı önemli ölçüde artmaktadır. 22 Aralık 2022’den bu yana, “Donetsk Halk Cumhuriyeti” yetkililerinin askeri personelinin kayıplarına ilişkin verileri yayınlamayı bıraktığını belirtmekte de fayda bulunmaktadır. Ukrayna’nın ise 20.000 personelini kaybettiği ve 130.000 personelinin yaralandığı ABD’li yetkililerce aktarılmıştır. Rusya’ya göre ise Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı 100 binden fazla asker çatışmalarda hayatını kaybetmiştir. Ek olarak Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada toplamda 444 uçak, 238 helikopter, 4.652 insansız hava aracı, 426 hava savunma sistemi, 10.018 tank ve zırhlı muharebe aracı, 1.124 ÇNRA, 5.128 sahra topu / havan ve 10.983 özel askeri teçhizatın operasyon sırasında imha edildiği açıklanmıştır. Bu duruma ek olarak Rusya, kendi kayıplarını açıklamaktan çekinmektedir.
Rusya – Ukrayna Savaşı Taşıma Su Dönemi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 16′ncı sayısında.
Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
2022 yılının Mart ayına kadar Rusya, 2014 yılında işgal ettiği topraklara ek olarak (Kırım, Donetsk ve Luhansk) 119.000 km2 ’lik alanı yani Ukrayna topraklarının yaklaşık %27’sini işgal etmiştir. Kasım ayına kadar süren muharebelerde ise Ukrayna, 74.443 km2 ’lik alanı Rusya’nın işgalinden kurtarmıştır. Mevcut durumda ise Rusya’nın Ukrayna topraklarının yaklaşık %18’inin kontrolünü elinde tuttuğu belirtilmektedir.
Ukrayna işgal altındaki diğer topraklarını kurtarmak için karşı saldırıya başlamıştır. Bu yazıda ise bahse konu karşı saldırı için NATO ülkeleri tarafından Ukrayna’ya sağlanan askeri yardımlar, Ukrayna’nın hazırlıkları, personel eğitimleri, muharebe sahasının yapısı ve Rusya’nın savunma çalışmaları ele alınacaktır.
NATO Ülkelerinin Yardımları
Savaşın başlamasından bu yana ABD ve İngiltere’nin liderlik ettiği NATO ülkeleri Ukrayna’ya farklı cins ve miktarlarda askeri yardımlar sağlamıştır. Bu kapsamda Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal harekâtından bu yana ABD, yaklaşık 42 milyar dolar değerinde askeri yardım sağlamıştır. İngiltere ise Ukrayna’ya şu ana kadar 4.6 milyar sterlin (yaklaşık 5.8 milyar dolar) değerinde askeri yardım sözü vermiştir. Buna ek olarak İngiltere, 2023 yılı sonuna kadar 30.000 yeni ve mevcut Ukraynalı personeli eğitmek amacıyla birkaç müttefik tarafından desteklenen bir eğitim programına (Operation Interflex) ev sahipliği yapmaktadır. Ukrayna’ya en fazla askeri yardımı sağlayan üçüncü ülke olan Polonya ise yaklaşık olarak 3.2 milyar dolar değerinde yardım sağlamıştır. Bu yardımlarla bahse konu ülkeler Ukrayna’ya zırhlı araçlar, topçu sistemleri, obüsler, havanlar, ÇNRA’lar, mayınlar, hava savunma sistemleri, İHA’lar ve seyir füzeleri gibi farklı askeri teçhizatlar sağlamıştır.
Her ne kadar milyar dolar değerindeki askeri yardımlar günümüzde Ukrayna’ya sağlansa dahi Ukrayna, savaşın ilk günlerinde beklediği desteği görememiştir. Bu bağlamda Ukrayna’nın Almanya Büyükelçisi Andriy Melnyk bir röportajda Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner’in Rusya’nın 24 Şubat’ta işgali başlatmasının ardından Ukrayna’ya silah tedarikine veya Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasına karşı olduğunu iddia etmiştir. Melnyk’e göre Lidner, Ukrayna’nın birkaç saat içinde çökeceğini düşünmekteydi. Almanya Maliye Bakanlığı ise Kyiv Independent’a yaptığı açıklamada suçlamaları yalanlamıştı. Her ne kadar bu iddialar resmi kaynaklar tarafından yalanlansa da savaşın başında Almanya’nın Ukrayna’ya kask ve çelik yelek yardımlarında bile türlü zorluklar çıkardığını belirtmekte fayda bulunmaktadır. Ancak baskıların artması sonucunda Almanya, askeri yardımlar konusunda izlediği katı politikadan vazgeçmiş ve Alman menşeili Leopard 1 ve Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesini onaylamak zorunda kalmıştır.
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı