Sırbistan, Rafael tarafından geliştirilen Spike LR2 tanksavar füzeleri satın alacak.
SeeNews muhabiri Radomir Ralev’in aktardığına göre Rafael Advanced Defence Systems, Spike LR2 tanksavar füzelerinin Sırbistan’a satışı için görüşmelerde bulunuyor. Görüşmelerle ilgili konuşan Rafael Bölge Müdürü Al Zaher, “Sırbistan’da devlete ait savunma ürünleri üreticisi Jugoimport ile birlikte hareket ediyoruz. SDPR ve Spike LR2 füzelerinin tanıtımı üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
Macaristan’da düzenlenen Kecskemet Uluslararası Hava Fuarı‘nın oturum aralarında konuşan Zaher, Jugoimport ile yapılan anlaşmanın başarılı olması halinde Rafael’in Sırbistan’a Spike ER ve NLOS gibi silahları da sunacağını söyledi. Spike LR2 füzeleri, günümüzde İsrail, Slovakya, Estonya ve Avustralya tarafından kullanılmaktadır. Bu bağlamda Sırbistan merkezli RTS, füzelerin Rafael’in bir yan kuruluşu olan Almanya merkezli Eurospike tarafından üretileceğini bildirdi.

Spike Tanksavar Füzesi
Spike, şu anda beşinci neslinde olan, tandem HEAT savaş başlığına sahip at / unut tanksavar ve anti-personel füzesidir. İsrailli şirket Rafael Advanced Defence Systems tarafından geliştirilmekte ve üretilmektedir. Bir personel tarafından kolaylıkla taşınabilir. Aynı zamanda araçla fırlatılan ve helikopterle fırlatılan varyantları da mevcuttur.
Spike LR2, Spike tanksavar güdümlü füze ailesinin en son varyantıdır ve beşinci nesil bir füze olmakla birlikte, bir çok fırlatma platformuyla uyumludur. Piyade, zırhlı araçlar, saldırı helikopterleri ve deniz platformları üzerine konuşlandırılmak üzere tasarlanmıştır. Füzenin arkasında dört kanat ve gövdenin merkezinde dört kanat bulunmaktadır.

Kuyruk kanatları uçuş sırasında kılavuzluk sağlarken, orta kısımdaki kanatlar ise stabilizasyon ve kaldırma sağlamaktadır. Silah sistemi, füze ve atış kontrol ünitesine sahip fırlatma tripodundan oluşur. İnsan tarafından taşınabilen füze, 1.2 metre uzunluğa ve 130 mm çapa sahiptir. Füze, soğutulmamış kızılötesi sensörü ve yüksek çözünürlüklü renkli gündüz sensörünü içinde barındıran gelişmiş bir elektro-optik arayıcı başlık ile donatılmıştır.
Füze fiber optik kablo veya radyo frekansı (RF) veri bağlantısı kullanmaktadır. Yapay zeka algoritması tarafından desteklenen arayıcı başlık, aşırı zorlayıcı koşullar altında birden fazla hedefe karşı hedefe kilitlenmeyi sağlayan akıllı hedef izleme özelliklerine sahiptir. Bu özellik hedeflere nişan alınırken nişancının müdahalesini ortadan kaldırmaktadır.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı