Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir F-35 programı için belirli bir müzakere sürecinin başlayacağını gördüklerini belirtti.
TV100’de Yüz Yüze programına video konferans yöntemi ile katılan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, F-35 programı ile ilgili yöneltilen soruları yanıtladı. İsmail Demir, hukuki sürecin bitmediğini belirterek, bunun bir ortaklık sözleşmesi olduğunu ve burada hiçbir şekilde bir ortağın “sizi çıkarttık” denerek sözleşmeden çıkartılamayacağını söyledi. Demir, “Bu argümanımızın doğru olduğunu bugün görüyoruz. Çünkü kendileri bu anlaşmadan çıktıklarını beyân ediyorlar şu anda.” ifadelerinde bulundu.
İsmail Demir, “Son yaklaşımla, son gelen mektupla belirli bir müzakere sürecinin başlatılacağını da görüyoruz. Şimdiye kadar müzakere ve konuşma ile ilgili fazla olumlu bir cevap gelmezken, şimdi en azından belirli bir müzakere sürecinin başlayacağını görüyoruz.” ifadelerinde bulundu. Türkiye’nin programa ortak olmak için ve F-35’ler için 1.4 milyar dolara erişen bir miktar ödediğini söyleyen Demir, verilen bu miktarın karşılığında ortaklıklarla ilgili oluşacak haklar, alınacak F-35 uçakları ve Türkiye’nin buradan alacağı iş payı ile oluşturacağı ihracat hacmi gibi haklardan mahrum kaldığını belirtti.

ABD, F-35 programında Türkiye’yi çıkardığını Ankara’ya bildirdi
21 Nisan 2021’de Amerika Birleşik Devletleri, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programından Türkiye’yi çıkardığını Ankara’ya bildirmişti. Türkiye’nin F-35 JSF programından resmi olarak çıkarılmasına yönelik olarak ilk önce 2006 yılında ortak ülkelerin imzasına açılan Mutabakat Zaptı feshedildi. F-35 JSF Programının diğer 8 ortağı ile mutabakat zaptı yenilendi ve ABD tarafından ilgili gelişmeler Ankara’ya bildirildi. Anadolu Ajansına konuşan ABD’li bir yetkili ise mutabakata yeni ortakların alınmadığını ifade etmişti.
Türkiye, F-35 programına tekrar dahil olabilmek ve mevcut haklarını muhafaza etmek için ABD’den Arnold & Porter hukuk bürosu ile 6 ay için 750 bin dolarlık anlaşma imzalamıştı.
Şubat 2021’de, Türkiye, ABD’nin en prestijli hukuk şirketlerinden biri ile F-35 savaş uçağı programına geri dönmek ve haklarını muhafaza etmek için anlaşma yapmıştı. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iştiraki Savunma Sanayii Teknolojileri (SSTEK), F-35 programına tekrar dahil olabilmek için ABD’nin en prestijli hukuk bürolarından Arnold & Porter ile anlaşmıştı. SSTEK bahse konu girişimi Türkiye’nin F-35 JSF programı kapsamındaki haklarının takibine yönelik hukuki danışmanlık hizmetlerini de kapsamaktaydı.
İlgili Olarak
Türkiye’nin F-35 programı için kritik parça üretimindeki rolü durdurulamıyor

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi, Savunma Sanayii takipçisi