Deniz Kuvvetlerimizin MİLGEM platformlarında konuşlandırılacak gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacını karşılamak için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Satıhtan Satha Güdümlü Mermi Projesi kapsamında üretilen ATMACA seyir füzesinin; MİLGEM projesi kapsamında inşa edilen ADA Sınıfı Korvet projesinin son gemisi olan TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden yakın zamanda test atışı gerçekleştirilecek.
Atışın başarılı olmasının akabinde ise Atmaca sisteminin 2020 yılından itibaren envantere alınması planlanıyor. Gerçekleştirilecek test atışları sonrası ilk olarak MILGEM ve GABYA sınıfı platformlara konuşlandırılacak olan ATMACA gemisavar füzesinin daha sonra inşa faaliyetlerine başlanan İ SINIFI fırkateynlerimize ve tedarik edilmesi planlanan TF 2000 Hava Savunma Muhribine entegre edilmesi beklenmektedir.
TCG KINALIADA Korveti, MİLGEM projesi kapsamında üretilip teslim edilen önceki üç korvetten farklı olarak, HAVELSAN tarafından geliştirilen gelişmiş bir sistem olan ADVENT Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ve ATMACA Gemisavar Füzesi ile donatıldı. ADVENT yazılımı Türk mühendislerce yaklaşık 6 milyon satır kod yazılması sonucu ortaya çıkmış, dünyanın önde gelen gelişmiş savaş yönetim sistemlerinden biri olmaya adaydır.
Türkiye’nin ilk deniz füzesi olma özelliğini taşıyan ATMACA Eylül ayındaki test atışlarında hedefi başarıyla vurdu. Atışa dair görüntüleri Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sosyal medya hesabı Twitterdan yayınlamıştı.
Atmaca füzemizin yeni test atışını başarıyla gerçekleştirdik.
ATMACA seyir füzeleri Roketsan, atış kontrol sistemleri ve diğer ekipmanlar ise Aselsan tarafından yerli olarak üretiliyor. ATMACA’lar MİLGEM’lere entegre edilerek denizlerdeki caydırıcılığımızı daha da artıracak. pic.twitter.com/5xmnfkepYz
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) September 25, 2019
Atmaca Gemisavar Füzesi
Satıhtan satha füze sistemi olarak kullanılan ABD menşeli Harpoon füzeleri yerine ATMACA kullanılacak. ATMACA seyir füzeleri Roketsan, atış kontrol sistemleri ve diğer ekipmanlar ise ASELSAN tarafından yerli olarak üretiliyor. ATMACA’lar MİLGEM’lere entegre edilerek denizlerdeki caydırıcılığımızı daha da artıracak.
SOM füzesinde olduğu gibi Micro Turbo ürünü TR40 Turbojet Motoru ile güçlendirilen ATMACA Füzesinin Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirme çalışmaları tamamlandı. Projede Aselsan (RF arayıcı başlık) ve ArMerKom (atış kontrol sistemi ve operatör konsolu prototipleri) ürünü sistemlerle yerli firma ve kurumlar da görev almakta.
Tüm hava şartlarında kullanılabilen ATMACA Füzesi, karşı tedbirlere dayanıklılığı, hedef güncelleme, tekrar hedefleme, görev sonlandırma kapasitesi ve ileri görev planlama sistemiyle (3D routing) hareketsiz ve hareketli hedeflere karşı etkilidir.
ATMACA, Küresel Konumlandırma Sistemi, Ataletsel Ölçüm Birimi, Barometrik Altimetre, Radar Altimetre yeteneklerine sahiptir ve hedefini yüksek doğrulukla aktif radar tarayıcısıyla bulur. 220+ km menziliyle ve 88 kg TNT’ye eş değer yüksek patlayıcılı parçacık etkili harp başlığı kapasitesiyle hedefini gözlem hattının ötesinde tehdit eder. Veri linki kabiliyeti, ATMACA’ya hedef güncelleme, tekrar saldırma ve görev sonlandırma özelliklerini kazandırır.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.